Autor Wątek: Stale sobą być? Cichy karczmarski zwiad w "Obieżyświacie"  (Przeczytany 30483 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gunses

• Arystokrata
  • Reputacja: 14198
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

Odp: Stale sobą być? Cichy karczmarski zwiad w "Obieżyświacie"
« Odpowiedź #320 dnia: 16 Czerwiec 2012, 19:17:50 »
- Dla ogrodników?

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
  • Reputacja: 14987
    • Karta postaci

« Odpowiedź #321 dnia: 17 Czerwiec 2012, 09:21:14 »
Elrond zaśmiał się. Ale bardziej aktorsko, niż z rozbawienia.
- Literka "C" na twoim ramieniu trafiła tam zupełnie przypadkowo? Przysłano nas tu po kolejne zadanie...

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #321 dnia: 17 Czerwiec 2012, 09:21:14 »

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #322 dnia: 17 Czerwiec 2012, 09:53:39 »
- A, jeśli od C, to było mówić od razu... - rzekł mężczyzna - Jestem Jardem. W ogrodach pracują też  dwójka moich braci: Jurdem i Jordes. Jest akcja. Zagramy w otwarte karty. Sprawa jest, trzeba zlecenie wykonać. Sęk w tym, że MY MUSIMY BYÆ TU. Coby straż widziała czy ludziska. Rozumiecie w czym rzecz? Umiecie się grabiami obsługiwać? 

Offline Malavon

• Krwawe Kruki
  • Reputacja: 1342
  • Prawda broni się sama
    • Karta postaci

« Odpowiedź #323 dnia: 17 Czerwiec 2012, 10:00:41 »
-Wspomniała, że można pomóc komuś o symbolu, który nosisz na kurcie. Ale jeśli w rzeczywistości nic nie potrzebujesz...

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #324 dnia: 17 Czerwiec 2012, 16:27:32 »
- Hmm... Chyba nie kłamiesz. Ale jeśli to zagranie i wydasz mnie temu łotrowi - rzekł i wskazał ruchem głowy na dom lichwiarz - To pożałujesz. A teraz słuchaj. W środku na kominku stoi kilka interesujących mnie przedmiotów. Jednym z nich jest kawałek starej tarczy. Potrzebuję jej. A raczej, My jej potrzebujemy. Pomożesz mi?

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #325 dnia: 17 Czerwiec 2012, 17:41:54 »
- Jasne! - odpowiedział entuzjastycznie. Jego elfia natura dawała się we znaki.

Offline Istedd

• Magnat
  • Reputacja: 751
  • Drick! FĂśr Odin!
« Odpowiedź #326 dnia: 17 Czerwiec 2012, 18:06:09 »
Słuchał ich ciekawej konwersacji z wyraźną nutką braku zainteresowania. Zaczęło się to wszystko od dziwnych gierek, które tylko niepotrzebnie wydłużyły cały czas oczekiwania (o jakieś pół dziesiątki sekund!). Wreszcie staruszek i ogrodnik przeszli do sedna sprawy. Tak przynajmniej wyglądało. Ciekawym mogło okazać się zadanie od ogrodników. Mieli ich udawać, podczas gdy tamci zajęci byliby czynieniem dobra nie pro publico bono, a dla siebie samego? Zaprawdę interesujące i mniej stresujące, niż chociażby próba kradzieży. Dalej siedział cicho i zajął się obserwowaniem kwiatów, trawy, ziemi i jakiegoś robala. W tej chwili zastanawiał się jak owy robal może kopulować ze swym odpowiednikiem. Bo cóż innego przychodziło na myśl na widok żuka gnojaka?

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #327 dnia: 17 Czerwiec 2012, 21:05:49 »
- No to bierz ktoś ode mnie narzędzia, ja idę na włam hehehe - zaśmiał się staruch - A... Moi bracia też potrzebują podobnej pomocy. Idź - rzekł do Istedda - do Jurdema albo Jordesa. Wyjaśnij o co chodzi i też go zastąp. Ważne, żeby to jakoś szybko poszło...

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #328 dnia: 17 Czerwiec 2012, 22:58:32 »
- Spoko, załatwimy wam przykrywkę - powiedział Elrond i wziął narzędzia ogrodnika. Złapał za motykę i zaczął spulchniać ziemię po różami, raz po raz wywalając chwasty...

Offline Istedd

• Magnat
  • Drick! FĂśr Odin!
« Odpowiedź #329 dnia: 18 Czerwiec 2012, 16:26:42 »
- Powodzenia tedy. - rzekł tamtemu ogrodnikowi, którego zastąpił Elrond. Cóż, miał nadzieję, że im się uda. Och, jakże przezorna i zdradliwa była sprawiedliwość w tym człowieku. Czyżby praworządność zupełnie zależała od punktu widzenia i własnej korzyści? Jakże potwornym wewnątrz był ten człowiek! Azaliż nie było lepszych? ÂŹle z pewnością czułby się, wiedząc o tym. Jednakoż wiedział dobrze. Westchnął tylko i jął szukać pozostałych ogrodników, aby dokonać zeń wymiany osprzętu i nieco popracować w ogrodzie. Cóż... przynajmniej kwiaty zdawały się być obojętne na zdradliwość duszy Istedda. Był to człowiek o zawistnych i gwałtownych pragnieniach i chyba już urodzony z nadszarpniętymi nerwami. Gwałtowność swoich pragnień brał za ich siłę. Do bólu pragnął się wyróżnić, był czasami gotowy do bardzo nierozsądnych porywów; gdy jednak już miało dojść do takiego nierozsądnego porywu, nasz bohater zawsze okazywał się zbyt mądry, aby się nań zdecydować. To go zabijało. Prawda? Pogrążony w takich myślach rozglądał się dalej za śladami przedstawicieli szajki Agawy.

Offline Malavon

• Krwawe Kruki
  • Prawda broni się sama
    • Karta postaci

« Odpowiedź #330 dnia: 19 Czerwiec 2012, 20:06:21 »
-Jasne, że pomogę. Tylko czy ten kawałek tarczy jest jakoś na jego widoku? Lichwa się rusza z miejsca albo robi coś co da mi chwilę na zrobienie tego?

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #331 dnia: 20 Czerwiec 2012, 18:29:50 »
//Elrond.
Minęła Ci godzina...

//Istedd
Odnalazłeś kolejnego ogrodnika z 'C' na ramieniu.

//Malavon
- Udam, że mi słabo czy coś. Zaprowadzisz mnie do 'mojego szefa'. Mam nadzieję, że się mną zajmie, wtedy Ty postaraj się podwędzić kawałek tarczy. Stoi na kominku przy innych zastawionych rzeczach.

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #332 dnia: 20 Czerwiec 2012, 18:39:10 »
- Param pa pam... hm... phym... thym, trym... - Elrond mruczał pod nosem. Najwyraźniej był bardzo zadowolony z pracy jaką mu powierzono. Skończył pielenie, którym zajmował się ogrodnik, którego zmienił. Drzewa owocowe uginały się od owoców. Wszakże była już druga połowa Astasu. Pozbierał sobie kilka dojrzałych gruszek i robiąc sobie przerwę, zjadł je na drugie śniadanie.

Offline Istedd

• Magnat
  • Drick! FĂśr Odin!
« Odpowiedź #333 dnia: 20 Czerwiec 2012, 20:39:20 »
- Jurdem albo Jordes? - zapytał równie niespodziewanie i prędko jak wystrzał z Puszki Cara. Rzecz jasna zmierzył tamtego nieco dziwnym spojrzeniem. Nim ów ogrodnik zdołał cokolwiek rzec Istedd już począł wyjaśniać.
- Mnie i towarzysza przysłała Agawa. Pomagamy wam, przyjaciele. Mój towarzysz zastępuję jednego z was, ja zaś udałem się szukać kolejnego. Poudaję nieco ogrodnika, a ty śmiało idź na wasz wypad! Powodzenia tedy i do zobaczenia. - rzekł, gdyż zmęczony był wielce poszukiwaniami ogrodnika. Zdawało mu się, że szukał tamtego przez godzinę. Jakże czas okazuje się jednak złudny! Mógł go wszak szukać pięćdziesiąt dziewięć minut i pięćdziesiąt dziewięć sekund! Cóż tedy?! Ignorując to czekał na poczynania tamtemu.

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #334 dnia: 20 Czerwiec 2012, 23:16:54 »
//Niko.
Po drugiej godzinie idący obok strażnik krzyknął
- Jardem? Jak tam robota?

//Istedd
- Dzięki stary - rzekł i zostawił Tobie rzeczy a sam poszedł na włam.

Offline Istedd

• Magnat
  • Drick! FĂśr Odin!
« Odpowiedź #335 dnia: 21 Czerwiec 2012, 07:22:10 »
Istedd tedy przebrał się w strój ogrodnika. Mianowicie narzucił na siebie coś, co nazwałby narzutą i wziął w garść przydatne narzędzia w owym fachu. Pożegnał jeszcze tamtego kiwnięciem dłoni, którego pewnie nie zoczył i samotrzeć skrył swoje ubrania zbędne i chaszczach bez kolców. Nie chciał wszak się pokłóć. Rozejrzał się na boki i zabrał się do pracy. Pierwiej oczywiście udawał, że pieli ziemię i eksterminuje chwasty. Jednak uznał, że to zadanie jest bardziej czasochłonne i męczące, aniżeli prawdziwa praca. Dodatkowo drugie rozwiązanie przyniosłoby w pewnym sensie rozrywkę, a zatem czas szybciej by minął. Dumny mógłby być dodatkowo ze swej pracy! Wziął się więc do prawdziwej roboty w postaci niszczenia chwastów!

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #336 dnia: 21 Czerwiec 2012, 13:13:43 »
//Istedd
Minęła godzina. Przechodząca obok kobieta (wysokiego rodu) zawołała
- Panie Ogrodniku! Niech pan w tym tygodniu przyjdzie do Margrabiego Lux Lanti! Trzeba żywopłot przyciąć!

Offline Istedd

• Magnat
  • Drick! FĂśr Odin!
« Odpowiedź #337 dnia: 21 Czerwiec 2012, 14:58:07 »
Czas mijał mu dość szybko. Ciekawe czemu? Może dlatego, że poświęcony był całkowicie zadaniu pielenia grządek i niszczenia populacji chwastów, a ochraniania pięknych kwiatów. W krzyżu go przez to wszystko łupało, ale dłonie przyzwyczaiły się już do ciężaru łopaty i motyki, tedy nawet nie śmiały boleć. Niespodzianie jakowaś szlachetka odezwała się do niego. Pochylony tak i dłońmi wyrywając z korzeniami chwast uznał za stosowne odpowiedzieć jednak.
- Oczywiście, jaśnie pani! Zajmę się tym jutro. - rzekł wyraźnie pochłonięty swym zajęciem. Zresztą owa pani wysokiego rodu nie kazała mu chyba iść dzisiaj i właśnie w tej chwili. Mówiła wszak, że jeno w tym tygodniu. Uśmiechnął się do siebie wilczo, właściwie nie wiedząc czemu.

Offline Malavon

• Krwawe Kruki
  • Prawda broni się sama
    • Karta postaci

« Odpowiedź #338 dnia: 21 Czerwiec 2012, 15:25:35 »
-Niech będzie. Może zrobimy tak, że ty zasłabniesz gdzieś tutaj w korytarzu, a ja pobiegnę po niego. Chyba że jest możliwość iż wezwie kogoś innego. Ale chyba nie ma tu nikogo więcej prócz lichwiarza i Ciebie, prawda?

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #339 dnia: 21 Czerwiec 2012, 16:27:50 »
O rzesz w mordę... przemknęło mu przez myśl. Usta miał zapchane owocami, toteż postanowił to wykorzystać. Wiedział wszakże. że nie zmoduluje głosu jak owy Jardem.
- W uj i jeszcze trochę! - krzyknął ostro sepleniąc. - Ale dzięki za troskę, dam sobie radę!

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #339 dnia: 21 Czerwiec 2012, 16:27:50 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
anything