Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Metal-jako rodzaj muzyki

<< < (3/6) > >>

Defender:
Metal to muzyka która daje mi motywację do ruszenia dupy z miejsca, zabrania się do czegoś czego nigdy nie chce mi się robić, ja po prostu słuchając metalu nie mogę siedzieć bezczynnie. No i mam takie schorzenie, że uwielbiam dźwięk bębnów. Dlatego słuchać metalu zacząłem poprzez wymienionego już kilkakrotnie Slipknot'a i wciąż jestem wielkim fanem, chociaż Iowa już chyba nie powróci, ale słucham też wielu innych kapel, np.: Fear Factory, Godsmack, In Flames, American Head Charge, Machine Head (postarali się z The Blackening), Metallica (Master of Puppets - klasyk), Tool, Killswitch Engage, Mnemic, Amon Amarth, Korn (tylko starszy), Soulfly, czy Mudvayne, oczywiście jest tego dużo, dużo więcej ale te najważniejsze mieszczą się w tym zestawieniu.
Jedyne z czym mam problem (możecie się śmiać:P) to to że za cholerę nie umiem odróżniać poszczególnych gatunków metalu od siebie  , więc jeśli komuś się chce, może mi to pokrótce wyjaśnić

Lucas Paladin:
W porządku, ja pozwolę sobie na wyjaśnienie Ci, jaki gatunek czym się od którego różni.

Slipknot, którego jesteś fanem gra metal alternatywny. Oznacza to, że w swojej twórczości mieszają wiele różnych stylów grania, w tym najczęściej dodają elektronikę. No, ale przecież czym byłby Slipknot bez Sida ;)

Może teraz podstawowa różnica między metalcore'm a melodic death metalem. Jakby na to nie było w obu słychać growling, jednak gdy tak się lepiej przysłuchać widać różnicę, mianowicie wokalista metalcore'owy zamienia swój growling w krzyk, tak jakby piszczał do mikrofonu. Z kolei w melodic death metal growling też przybiera postać skrzeku, jednak nie tak wyraźnego jak w metalcore'u. Czysty śpiew z kolei jest bardziej domeną metalcore'u.

Death i black metal. Szczerze, to co tu jest do odróżniania? No przede wszystkim styl grania gitar. Death metal należy do stylu bardziej technicznego. Kompozycje są często bardzo rozbudowane, a gitary często mocno zniżone, jednak nie zawsze, gdyż takie coś występuje w brutal death metalu. Black metal z kolei ma bardzo proste kompozycje, szybkie gitary i czasami dużo blastów, jak w przypadku Marduka. Wokal w death metalu jest niskim, zwyczajnym growlingiem, w black jest to po prostu "żabi skrzek".

Defender:
Hehe dzięki Flint, zaczynam czaić, jakbyś mógł jeszcze podać mi więcej przykładów byłbym wdzięczny. Może w końcu się tego nauczę  

--- Cytuj ---metal i rock to nie jest muzyka ale głupie bezsensowne wycie jakis pijanych degeneratów
--- Koniec cytatu ---
Cóż za skomplikowana, wytrawna i wyczerpująca odpowiedź, pisałeś ją sam jureus czy koledzy ci pomagali? Jestem pod wrażeniem.

KrokusM:

--- Cytuj ---Hehe dzięki Flint, zaczynam czaić, jakbyś mógł jeszcze podać mi więcej przykładów byłbym wdzięczny. Może w końcu się tego nauczę
--- Koniec cytatu ---
hey man, wikipedia is waiting for you! albo kurs u wujka krokusa xD

--- Cytuj ---metal i rock to nie jest muzyka ale głupie bezsensowne wycie jakis pijanych degeneratów
--- Koniec cytatu ---
Za to twój post powinno się wyje*ać za to, że wypowiadasz się w temacie o którym nie masz zielonego pojęcia.

Szarleǰ:

--- Koniec cytatu ---

Zbyt dużo filmów animowanych kolego, w którym tymi zuymi są jacyś metalowcy w skórze, z glanami,  
z tłustymi włosami dłuższymi niż do pasa (tymi na głowie też). Albo za często jesteś w kościele. Słuchałeś kiedyś prawdziwego rocka, polskiego lub zagranicznego (mówie o dobrym rocku). Posłuchaj sobie dajmy na to RHCP lub Pearl Jam. Posłuchaj sobie Audioslave, Radiohead, The Tea Party, Led Zeppelin czy Soundgarden, Niervany czy kur*a czegokolwiek innego, i powiedz mi, czy chociaż w jednym z ich utworów usłyszałeś jedynie jakieś głupie, bezsensowne wycie? Dlaczego się wypowiadasz, skoro nawet nie wiesz o czym mówisz. Wnioskuje że słuchasz techno lub rapu. Nie lubie zbyt tej muzyki. Ale czy ja kiedykolwiek, gdziekolwiek powiedziałem, że jest to zwykłe idiotyczne bębnienie, lub bełkot jakichś naćpanych, wytatuowanych, głupich osiłków? Nie wydaje mi się. Wiesz co to tolerancja? Jeśli nie, to zapraszam na wikipedię. Ponadto twój post ma zabójczą długość.

A żeby nie było offtopicu. Metalu może i nie kocham, ale jednak czasami można posłuchać, jak jest ochota na coś ostrego :]. Ogólnie mi nie wadzi. Dziękuję.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej