Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Metal-jako rodzaj muzyki

<< < (6/6)

Xvier aep Deler:

--- Cytuj ---Do moich ulubionych zespołów bez wątpienia należą Blind Guardian - zespół, który na przestrzeni lat ewoluował po prostu niesamowicie i kawałki z pierwszych płyt różnią się wszystkim (nawet wokalem, bo i on się rozwijał) od tych nowych. Mimo to jedna rzecz się nie zmieniła. Nadal kawałki są epickie, bosko zagrane i umiejętnie zaśpiewane
--- Koniec cytatu ---
co do BG zmieniali sie zmieniali^^ ale jedno zostaje niezmienne. Zachowali swój unikalny styl. nie ważne którą płyte włączysz i tak słychać że to oni ;)
czy to Another Stranger Me, czy Valhalla

Osobiście skupiam się na 2 gatunkach:
Power Metal i Folk Metal + wszelkiego rodzaju symfonika która w chyba każdym gatunku ucieka epickością ;P

Co de zespołów których słucham, jest ich troche mało zamknąłem się w kilku zespołach i jakoś nie moge zie zagrać za nic nowego xd

Korpiklaani, Alestorm,
Blind Guardian, HammerFall, Manowar, Sabaton,
Orbita Wiru
System of a Down
Rammstein ;)

Nie przepadam tylko za jednym... Growl ;P
jeżeli jest połączony z jakaś symfoniką, albo jest akcentem w piosence czy jest czymkolwiek złamany to jest całkiem fajny, ale jednostajne piosenki śpiewane growlem jakoś do mnie nie przemawiają ;P

Anette Du'Monteau:
Czarny jak tak lubisz folk to polecam Falconera i Eluveitie, a także niemiecki In Extremo. Co do metalu symfonicznego to mógłbym wiele wymieniać. Klasyki takie jak Nightwish, Sonata Arctica, Epica, czy Lacuna Coil. Ten ostatni katuję dość często. Znam jeszcze parę innych, jak choćby Sentenced lub Katatonie, które niedawno mi Dyum pokazał. Poza tym nie próbowałeś np. Apocalyptici?

Jak coś to znajdziemy wspólny język, bo ja też wręcz nie cierpię growla. Po prostu dla mnie takie darcie się nie pasuje do emocji jakie niesie ze sobą brzmienie metalu. To czego szukam nie jest w głosie wokalisty zwykle, a odpowiednim dźwięku instrumentów, który potrafi wywołać u mnie dane uczucie, pobudzić do czegoś i przywołać wspomnienia, czy wrażenia jak żadna inna muzyka.

Xvier aep Deler:
Pod przypływem natchnienia postanowiłem sprawdzić jaki gatunek gra slipknot
od razu metal-archives.com bo wikipedii w tych sprawach nie ufam :x
a tu zonk Slipknota tam nie ma czyżby nie grali metalu?? xd

--- Cytuj ---Czarny jak tak lubisz folk to polecam Falconera i Eluveitie, a także niemiecki In Extremo. Co do metalu symfonicznego to mógłbym wiele wymieniać. Klasyki takie jak Nightwish, Sonata Arctica, Epica, czy Lacuna Coil. Ten ostatni katuję dość często. Znam jeszcze parę innych, jak choćby Sentenced lub Katatonie, które niedawno mi Dyum pokazał. Poza tym nie próbowałeś np. Apocalyptici?
--- Koniec cytatu ---
przemyśle twoje propozycje ;P
tylko że mój problem nie polega na tym że nie moge nic znaleść tylko nie moge sie za nic zabrać xd
już od raku mam zamiar zabrać sie za Iron Maiden'a a tu dupa xd
macie konta na last.fm?

--- Cytuj ---Jak coś to znajdziemy wspólny język, bo ja też wręcz nie cierpię growla. Po prostu dla mnie takie darcie się nie pasuje do emocji jakie niesie ze sobą brzmienie metalu. To czego szukam nie jest w głosie wokalisty zwykle, a odpowiednim dźwięku instrumentów, który potrafi wywołać u mnie dane uczucie, pobudzić do czegoś i przywołać wspomnienia, czy wrażenia jak żadna inna muzyka.
--- Koniec cytatu ---
co do growlu na scenie brzmi całkiem nieźle, ale mnie pasuje mnie już jak go mam w głośnikach ;P

Eric:
Ja growl uwielbiam i kropka. Co nie znaczy, że potępiam inne formy ekspresji wokalnej, bo tak nie jest, jeśli są dobre, to kładę je na tą samą półkę, co dobre growle.

Iron Maiden to klasyk, bez wątpienia i bardzo dobry zespół. Mam całą dyskografię na kompie i choć ostatnio już rzadziej ich słucham, to i tak lubię do nich wracać. Nie powinieneś się zawieść, bo niezasłużone zespoły nie wspinają się na takie wyżyny. A wokale Bruce'a są genialne. Zresztą wcześniejszych wokalistów też, szczególnie te Blaze'a Bayleya, choć nagrane z nim albumy przez fanów są zaliczane do najsłabszych (ja się z tym osobiście nie zgadzam).

http://www.lastfm.pl/user/Dyum97

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej