Autor Wątek: Nie ma takiego dobra, które powraca złem!  (Przeczytany 30432 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
  • Reputacja: 8788
  • Im więcej wiem, tym więcej wiem, że nic nie wiem.
    • Karta postaci

Odp: Nie ma takiego dobra, które powraca złem!
« Odpowiedź #140 dnia: 30 Lipiec 2014, 16:27:02 »
Funeris szturchnął okutymi w srebro butami boki wierzchowca. Nie chciał mitrężyć czasu, należało szybko dotrzeć na miejsce. Ziąb był dotkliwy.

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
  • Reputacja: 27957
  • Zbyt pokręcony, by żyć. l zbyt rzadki, by umrzeć.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #141 dnia: 30 Lipiec 2014, 17:16:52 »
Dojechaliście do warowni u stóp Smoczych Gór. O tej porze roku leży tu już śnieg, zaś temperatury potrafią spaść poniżej 0 stopni, szczególnie w nocy.

Kinraya poleciła wam rozbić obóz w zachodniej warowni, tymczasem sama wzbiła się w powietrze spatrolować okolice raz jeszcze przed zachodem słońca.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #141 dnia: 30 Lipiec 2014, 17:16:52 »

Offline Lucas Paladin

• Starszy redaktor
  • Reputacja: 2876
  • Believer & Traveler
    • Karta postaci

« Odpowiedź #142 dnia: 30 Lipiec 2014, 17:33:41 »
Warownia wyglądała imponująco, zwłaszcza na tle majestatycznych Smoczych Gór. Lucas pomógł Funerisowi objuczyć konie, pozostawił sobie jednak przy pasie Zwiastuna. Sam również udał się na zewnątrz w poszukiwaniu drewna, ognisko było niezbędne w takich temperaturach, poza tym żywność również należało gdzieś podgrzać, aby nie jeść na surowo. Rozejrzał się po drużynie:
- To jak, odważniacy? Kto pierwszy będzie pełnił wartę?

Offline Gorn Valfranden

• Bractwo Świtu
  • Reputacja: 2422
    • Karta postaci

« Odpowiedź #143 dnia: 30 Lipiec 2014, 19:14:45 »
- ja

Offline Lucas Paladin

• Starszy redaktor
  • Believer & Traveler
    • Karta postaci

« Odpowiedź #144 dnia: 30 Lipiec 2014, 19:34:31 »
- W porządku Gornie. Zatem przygotuj się porządnie na bezsenną noc i możliwe niespodzianki. Ewentualnie możesz obudzić kogoś z nas w nocy, coby Cię zastąpić. - Lucas przyniósł drewno na opał i rozłożył równomiernie, aby potem rozpalić z tego ognisko. Potem podszedł do Patty i zapytał odważnie:
- Twoja delikatna skóra zniesie te mrozy?

//Gorn kurwa, zacznij pisać porządne posty, bo mnie już chuj jasny strzela.

Offline Gorn Valfranden

• Bractwo Świtu
    • Karta postaci

« Odpowiedź #145 dnia: 30 Lipiec 2014, 19:39:36 »
Gorn zaczął szukać dobrego punktu dla warty. Takiego który pozwalał mieć widok na wszystkie strony. Kiedy go odnalazł spokojnie stanął na tym miejscu i rozglądał się na wszystkie strony, jak również podziwiał krajobraz i miejsce postoju.

//Lepiej?.

Offline Lucas Paladin

• Starszy redaktor
  • Believer & Traveler
    • Karta postaci

« Odpowiedź #146 dnia: 30 Lipiec 2014, 19:40:10 »
//No, od razu. ;)

Offline Patty

• Moderator
  • Reputacja: 7093
  • Wszechwiedzy nie mam, lecz wiem różne rzeczy
    • Karta postaci

« Odpowiedź #147 dnia: 30 Lipiec 2014, 20:08:17 »
- Chyba - odpowiedziałam, dotykając delikatnie zaczerwienionych policzków i odetchnęłam, stwarzając mały kłąb pary. Chuchnęłam jeszcze w dłonie - Ale nie jest tak źle, zima jeszcze się nie zaczęła.

Offline Gorn Valfranden

• Bractwo Świtu
    • Karta postaci

« Odpowiedź #148 dnia: 30 Lipiec 2014, 20:40:49 »
Gorn który usłyszał Patty rzekł.- Zimno ci Patty?, nie żartuj. Spędziłem kilka lat w o wiele gorszych mrozach więc dam sobie radę w zimniejszej okolicy. Faktycznie Gorn nie dawał żadnego znaku że jest mu choć w 1% zimno. Po prostu stał w jednym punkcie obserwując bacznie otoczenie i najbliższe okolice które był w stanie sięgnąć wzrokiem.

Offline Patty

• Moderator
  • Reputacja: 7093
  • Wszechwiedzy nie mam, lecz wiem różne rzeczy
    • Karta postaci

« Odpowiedź #149 dnia: 30 Lipiec 2014, 22:22:05 »
- Cieszę się twoim szczęściem - odpowiedziałam radośnie Gornowi.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #150 dnia: 30 Lipiec 2014, 23:35:59 »
- Jak będziesz stał w jednym punkcie, nie ruszając żadną z kończyn, to zamarzniesz szybciej, niż zmówisz modlitwę do Zartata. Rusz głową, Gornie, potem rusz swoim ciałem, a wszyscy przeżyjemy przynajmniej tę noc - powiedział Poeta, rozkładając przy ogniu kulbakę, na której miał zamiar oprzeć głowę. Spał w gorszych warunkach, w gorszym towarzystwie, z lepszymi jednak perspektywami. Ongiś przejmował się jedynie tym, czy rano palenisko będzie się tliło, czy z dobytku zostanie co nieco, albo czy nocą zwierz żaden nie nadejdzie. Właśnie, zwierz. Wilk, niedźwiedź, kreshar... Ale nie demon, który przybył tutaj z otchłani, by rąbać, truć, palić i mordować. Demon, który stał paladynowi na drodze ku stworzeniu tego świata lepszym. Choć odrobinę.
Lucas zajmował się Patty, a on starał się zasnąć. Owinął się derką, miecz ułożył przy boku i zamknął oczy. Słyszał rozmowy, różne odgłosy dobiegające z boku.

Myśli zaprzątał mu widok palącej się chaty. Matka z czwórką małych dzieci, stojąca twardo przed nimi, zasłaniająca szkraby swoja spódnicą. Jakby to miało pomóc... Demon wparował przez niedomknięte drzwi, mając na toporze większą część krwi Andrzeja, głowy rodziny. Kępki jego włosów zostały zlepione w lepką masę, trzymając się na czerwonej posoce. Wyszczerbione nieco ostrze lśniło w blasku świec, które paliły się wewnątrz. Nie mrugnął. Podszedł trzy kroki, mała Aniela pisnęła przeciągle, lecz urwała, gdy krew zalała jej twarz. Ciało matki zostało przerąbane na pół, plamiąc sporą część pomieszczenia. Potwornie silne uderzenie po prostu rozłupało postawną kobietę, niczym klocek drewna na pieńku. Tobby, najstarszy, mający jakieś siedem lat, chciał zareagować w przypływie niewinnej i naiwnej odwagi. Jedyne czego pragnął, to bronić swoich trzech sióstr i pomścić matkę. Padł pod miażdżącym kopnięciem, opadł na ścianę już ze złamanym kręgosłupem. Sparaliżowany całkowicie, z uciekającymi siłami, widział jak ogrzy demon masakruje biedne dziewczynki. Jak wznosi swój topór, jak opuszcza go we wściekłym i gardłowym krzyku, jak pozbawia ludzi nadziei. Ostatnią bierze w oblepione juchą ręce i po prostu rozrywa na pół, nadziewając na swój diabelski róg.

W tym momencie Funeris otworzył oczy. Rozejrzał się, dostrzegł dwójkę towarzyszy i Gorna, który majaczył gdzieś tam na swojej warcie. Nie minęło chyba dużo czasu, polana nie spaliły się doszczętnie, a z kupki obok ogniska ubyło ich ledwie kilka. Poeta wstał i podłożył kilka sztuk do paleniska, by na powrót rozniecić ogień i dać nieco ciepła wędrowcom. Dał znać Gornowi, że idzie się rozejrzeć. Przeszedł za załom muru, wychodząc z komnaty na tej kondygnacji, gdzie rozbili swój mały obóz. Blask ogniska rozpraszał się na ciemnym kamieniu, z zewnątrz nikt by nie poznał, że gdzieś tam tli się ogień, ogrzewając czwórkę wędrowców. Kinraya gdzieś zniknęła, ale nią chwilowo paladyn nie zaprzątał sobie głowy. Przewiązał się pasem z mieczem i ruszył przed siebie. Szybko dotarł do wąskich schodów, które prowadziły na górę. Umazane posoką, lepiące się i śmierdzące śmiercią. Na jednym ze stopni górna część ciała rozerwanej dziewczynki. Zamknął oczy, otwierając dopiero po chwili. Czysto. Niczego tutaj nie ma. Przecież to nawet nie musiało się zdarzyć. Fakt, wszyscy zostali wymordowani, ale niekoniecznie w ten sposób. Ciała bezwiednie leżące na stosie nie należały do nikogo, kogo znał. Tego należało się trzymać. Na szczycie schodów zawiało. Wyjście na krużganki ukazało plac wewnątrz warowni. Teraz nieco zaśnieżony, zwłaszcza w zacienionych miejscach, gdzie kiedyś rzędami stały beczki i wozy. Teraz pusto. Obezwładniająca, przejmująca cisza...

Offline Lucas Paladin

• Starszy redaktor
  • Believer & Traveler
    • Karta postaci

« Odpowiedź #151 dnia: 31 Lipiec 2014, 00:17:06 »
 Lucas się uśmiechnął. Zarozumiałość Gorna nie robiła na rycerzy żadnego wrażenia. Kątem oka dostrzegł, że Funeris gdzieś wyszedł, prawdopodobnie na zwiad. To dobrze, że ktoś tak skwapliwie pilnował obozu, dobrze było wiedzieć, co ma się za plecami. A tutaj można było się natknąć na demony, demony i jeszcze raz demony, zatem niezbyt ciekawa perspektywa. Zwłaszcza po tym, co zaprezentowały w Sowich Sadach. Lucas zbliżył się do Patty i objął ją ramieniem. Był to pierwszy, w miarę odważniejszy krok rycerza w stronę pozyskania względów dziewczyny. Jego ruch był pewny, silny, męski. Chciał jej pokazać, że u jego boku może czuć się bezpiecznie, pewnie i spokojnie, że o nią zadba i ochroni w razie potrzeby. Uśmiechnął się znów, tym razem bardziej czule.

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
  • Reputacja: 27957
  • Zbyt pokręcony, by żyć. l zbyt rzadki, by umrzeć.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #152 dnia: 31 Lipiec 2014, 08:32:01 »
Gorn zauważył majaczące się w oddali płomienie. Znajdowały się niespełna 3 kilometry od warowni.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #153 dnia: 31 Lipiec 2014, 08:46:08 »
Poeta nie schodził na dół, wybrał zaś korytarz, który prowadził w lewo. Ta część warowni przytulona była do litej skały. Nad głową Funerisa przemykały niewyraźne chmury, kryjąc gwieździste niebo, zahaczając o strzeliste zwieńczenia wież obserwacyjnych. Dostęp do nich okazał się utrudniony, jedno z przejść było całkowicie zawalone, drugie można było sforsować, ale raczej nie leżało to teraz w intencji paladyna. Ocenił pobieżnie odległości między poszczególnymi elementami budowli i szukał możliwych przejść, dróg ewakuacji, tworzył poglądową mapę twierdzy. Kto wie, czy taka usystematyzowana wiedza do czegoś im się nie przyda. Funeris położył dłoń na rękojeści swojego miecza, tak odruchowo i by raczej oprzeć ją, niż oręża dobywać. Ruszył z powrotem w stronę ich obozowiska do komnaty przy wylocie na południową stronę gór. Dotarł do ogniska, gdzie znajdowali się Patty i Lucas. Gorn stał dalej, wpatrzony nieruchomo w dal.

Offline Gorn Valfranden

• Bractwo Świtu
    • Karta postaci

« Odpowiedź #154 dnia: 31 Lipiec 2014, 11:53:58 »
- Ciekawe, widzę ogień, niespełna trzy kilometry od warowni, trzeba to sprawdzić. Rzekł Gorn do reszty wyciągnąwszy swój miecz z czarnej rudy zwany Gwyhyrem, i zaczął zbliżać się powoli tak aby nikt go nie widział do majaczących się płomieni.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #155 dnia: 31 Lipiec 2014, 12:06:26 »
//Jak to wreszcie jest? Stosuj się do tego, co opisują inni. Jak ja piszę, że jesteśmy w sali, a ty piszesz, że jesteś na "punkcie obserwacyjnym", to raczej nie da się tak po prostu "iść w stronę płomieni". Chcesz skończyć jak Kharim i zlecieć z muru? Może lepiej ustalić pewne wzorce działania, nie sądzisz?

Offline Gorn Valfranden

• Bractwo Świtu
    • Karta postaci

« Odpowiedź #156 dnia: 31 Lipiec 2014, 12:15:38 »
Gorn który stał na swoim punkcie obserwacyjnym zauważywszy płomienie, wrócił się do sali gdzie przebywała reszta.- Jakieś trzy kilometry od naszego miejsca pobytu widziałem płomienie. Wypadało by to sprawdzić.

// Teraz rozumiesz?.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #157 dnia: 31 Lipiec 2014, 12:22:40 »
//Nie pytaj się, czy ja rozumiem, nie bądź dzieckiem. Nie chcę po prostu żeby wychodziły jakieś kwiatki.

Płomienie? Nie dadzą pospać, a już miał znowu zamiar spróbować się ułożyć na posłaniu.
- Pochodnie? - spytał się tylko. - Jeżeli ktoś się zbliża, będziemy musieli zabrać konie z dziedzińca. Nie wiadomo, kto to i jakie ma zamiary.

Offline Gorn Valfranden

• Bractwo Świtu
    • Karta postaci

« Odpowiedź #158 dnia: 31 Lipiec 2014, 12:24:49 »
- Możliwe, może to jacyś wędrowcy.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #159 dnia: 31 Lipiec 2014, 12:26:40 »
- Wracaj na czujkę. Jeżeli zaczną się zbliżać, wtedy nas zawiadomisz. Lucas, Patty, chyba lepiej wygasić ognisko. Macie jakiś plan?

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #159 dnia: 31 Lipiec 2014, 12:26:40 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
anything