Autor Wątek: Tańce z liszami - Na ratunek Aragornowi  (Przeczytany 48111 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gunses

• Arystokrata
  • Reputacja: 14198
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

Odp: Tańce z liszami - Na ratunek Aragornowi
« Odpowiedź #360 dnia: 01 Grudzień 2011, 19:25:47 »
- Widocznie jest bardzo zadufany w sobie, albo włada potężną mocą, skoro nie ukrył serca w bezpiecznym miejscu - rzekł Ra bujając się lekko w siodle.

Offline Dragosani

• Moderator
  • Reputacja: 11794
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #361 dnia: 01 Grudzień 2011, 20:06:00 »
I Zeleris jechał obok. Słuchał uważnie przebiegu rozmowy. Jak to czynił często, przysłuchiwał się, nie komentując, ograniczając się do obserwacji i osobistej analizy faktów. Lecz teraz postanowił odpowiedzieć, gdyż to o czym pomyślał, mogło mieć ogromne znaczenie.
- Słuszne słowa... - skomentował wypowiedź Ra. Nieco zdziwiło go, że zamaskowany bujał się na siodle. Wyglądało to trochę niepoważnie i nie pasowało do jego wizerunku. Ale jakoś ten widok spodobał się Draconowi. - Albo też jest diabelnie przebiegły i w tej świątyni tak naprawdę nie ma jego serce. To co się tam znajduje może być falsyfikatem, który jednocześnie podsyca wiarę poddanych Oma i wprowadza w błąd ewentualnych wrogów. - wysnuł swoją teorię. - Przynajmniej ja bym postąpił podobnie na jego miejscu. - dodał wzruszając ramionami. 

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #361 dnia: 01 Grudzień 2011, 20:06:00 »

Offline Hagmar

• Obywatel
  • Reputacja: 16508
    • Karta postaci

« Odpowiedź #362 dnia: 01 Grudzień 2011, 20:14:48 »
To jest jego serce bo widać jak bije... blee... trzeba sie tylko przebić do świątyni i przez jego gwardię, o magicznej barierze nad stolicą wspomniałem?

Offline Dragosani

• Moderator
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #363 dnia: 01 Grudzień 2011, 20:21:45 »
- Bije... i co z tego? - Dracon niemalże parsknął. Nie chciał jednak wyśmiać krasnoluda. Brodacz mógłby się poczuć urażony i próbować odstrzelić głowę maga. Znowu. - Taki efekt można by uzyskać za pomocą magii. Pamiętaj, brodaty przyjacielu, że mamy do czynienia z liczem. A te istoty są prawdziwymi arcymiastrzami w sztukach magicznych. Ani moja moc, ani Wielkiego Mistrza, ani nawet naszego miłosiernego króla, mimo jej ogromu, nie może się raczej równać z tą, którą dysponować może licz. Szczególnie taki, który włada Imperium i udaje boga. Więc taka sztuczka z sercem byłaby dla niego dziecinnie prosta. - wyjaśnił. - Tak więc nie byłbym taki pewien waszych informacji. Oczywiście mogę się mylić i Om mógł okazać się głupcem i naprawdę wystawić swoje serce w świątyni...
« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień 2011, 20:24:05 wysłana przez Dragosani »

Offline Hagmar

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #364 dnia: 01 Grudzień 2011, 20:27:49 »
Nu, racja Miszczu. Zobaczymy w środku no i ta bariera... poważna sprawa.

Offline Adaś

• Podskarbi Koronny
  • Reputacja: 8331
    • Karta postaci

« Odpowiedź #365 dnia: 01 Grudzień 2011, 20:31:19 »
Przysłuchawszy się tej rozmowie wtrąciłem swoje krótkie pytanie które mnie na język przyszło:
-O co chodzi z tą barierą? Ido czego to w ogóle służy?

Offline Hagmar

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #366 dnia: 01 Grudzień 2011, 20:34:38 »
Zelerisie, uświadom tegoż młodzieńca.

Do soboty misie. Może.

Offline Dragosani

• Moderator
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #367 dnia: 01 Grudzień 2011, 20:35:44 »
Bariera istotnie stanowiła dość poważny problem. Może nie byłby on aż tak wielki, gdyby można było ją zniszczyć zaklęciami, czy siłą czysto fizyczną. Ale Flamel wątpił w to. Zamyślił się na chwilę. Bariery magiczne można zniszczyć. Ale wymaga to zazwyczaj bardzo wysublimowanych metod. Na przykład zniszczeniu, lub zniwelowaniu działania ich źródła, czymkolwiek by to było. Ale aby to uczynić, należało najpierw dostać się do środka. Fizycznie to niemożliwe, magicznie zaś... nie zawsze.
- Teleportacja? - podsunął. Nie miał pojęcia czy to by zadziałało. Nie miał wcześniej styczności z magicznymi barierami, a i niezbyt interesował się tym zagadnieniem. Spojrzał na Adamusa. 
- A jak myślisz, do czego może służyć magiczna bariera? - zapytał złośliwie. - Pomyśl chwilę... - zachęcił go i uśmiechnął się. Oczywiście złośliwie.

Offline Adaś

• Podskarbi Koronny
    • Karta postaci

« Odpowiedź #368 dnia: 01 Grudzień 2011, 20:47:27 »
Widząc złośliwy uśmiech Zelerisa w momencie zrozumiałem do czego służy takowa bariera. Odwzajemniłem mu się także złośliwym uśmiechem. Po czym spokojnym głosem odpowiedziałem:
-Dziękuję za poinformowanie-Zapanowała chwila ciszy po czym spytałem z lekką drwiną-A może wyjaśniłbyś mi jak bezpiecznie używać tej runy co mam przy pasie. ÂŻeby sobie czegoś w przyszłości nie przypalił.

Offline Dragosani

• Moderator
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #369 dnia: 01 Grudzień 2011, 21:10:19 »
Flamel spojrzał na Adamusa, jakby nie rozumiejąc jego prośby. Spojrzał na jego pas i wtedy pojął. Osobiście uważał runy powszechnie dostępne za pewien przeżytek. Różdżki były znacznie wydajniejsze i wygodniejsze w użyciu.
- Bogowie, kto w dzisiejszych czasach używa takich run... - mruknął. - No ale dobra. Rozumiem, że znasz jej słowo-klucz? - zapytał, lecz nie czekał na odpowiedź. Bardzo wątpił, czy znalazłby się ktoś na tyle nierozważny, aby wyruszać na wyprawę z runą, której nie wie jak użyć. Chyba tylko po to, żeby pokazać że go stać. - Runy, taka jak twoja, to chyba najprostszy w użyciu przedmiot magiczny. Weź ją w dłoń i wypowiedź słowo-klucz. Wtedy nad twoją wolną dłonią zacznie pojawiać się magiczny pocisk. Dlatego warto już przed wypowiedzeniem słowa, unieść tą dłoń. Nie chciałbyś, żeby ów pocisk spadł ci pod nogi. Ale gdy już pojawi się we właściwym miejscu wystarczy go po prostu rzucić. Jak kamień. Nie lękaj się, ciebie raczej to nie poparzy. Gdyby zaklęcia w czasie rzucania, zadawały obrażenia osobie je rzucającej, ja miałbym już całkowicie spalone ręce. Tak jak mag używa swojej mocy do zaklęć, tak ty używasz mocy runy. I to właśnie uniemożliwia magicznemu ogniu, czy czemukolwiek innemu, wytworzonej z tej mocy zranienie cie podczas rzucania. Gdybyś był magiem, po rzuceniu pocisku mógłbyś nim jeszcze manipulować, telekineza chociażby. Ale nie jesteś, więc zadowól się rzucaniem jak dziecko kamieniem. - wyjaśnił ÂŁowcy. - Zresztą, na pewno sobie poradzisz. Wszelkie czary są tak skonstruowane, że po ich rzuceniu praktycznie instynktownie wie się co robić. No ale nie radzę teraz wypróbowywać runę. Niedługo pewnie dojedziemy do celu, a nie chciałbyś chyba, aby podczas akcji runa była pozbawiona mocy.  

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
  • Reputacja: 14987
    • Karta postaci

« Odpowiedź #370 dnia: 01 Grudzień 2011, 21:16:21 »
// Pytanie za sto złotych, gdzie Icek schował serducho? ;p

- Zaiste kretyn - mruknął Nosfer. Sądził, iż pomimo gwardii, zamczyska i bariery, pozostawienie serca na widoku było bardzo głupim pomysłem. Bo nawet jeśli to miałby być to falsyfikat, naraził swoje miasto na frontalny atak. Aczkolwiek z drugiej strony szpiedzy nie skupialiby się na szukaniu jakiegoś śladu tajemnego, magicznie zapieczętowanego sejfu, w którym pikawa mogłaby bezpiecznie pikać.

Offline Adaś

• Podskarbi Koronny
    • Karta postaci

« Odpowiedź #371 dnia: 01 Grudzień 2011, 21:18:48 »
Podczas wypowiedzi dracona cały czas patrzyłem na jego mimikę twarzy. Nie wyglądało na to żeby próbował mnie oszukać do czego był skłonny. Gdy skończył mówić powiedziałem:
-Dziękuję za wyjaśnienie na pewno mi się przydadzą twoje rady.

Offline Anette Du'Monteau

• Zakon Keitai
  • Reputacja: 12877
  • Ktoś i każdy, to moje imię.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #372 dnia: 01 Grudzień 2011, 21:30:09 »
-Ech... - westchnął mauren. -Jeśli te wszystkie opowieści o mocy lisza są prawdziwe to nie byłbym zdziwiony umiejscowieniem serca. Może zwyczajnie chcieć zwabić przywódców czy silniejszych wojowników natarcia na miasto i pozbawienia ich życia. Ciało bez głowy długo nie pożyje. - odpowiedział wszystkim wokół. -Z początku trzeba będzie uwolnimy Aragorna, bo co nam po poszukiwaniach jeśli w tym czasie ten chodzący denat będzie torturował i powodował niewyobrażalne cierpienia baronowi. W odwecie może też zwyczajnie go zabić, a przecież nie chodzi nam tylko o pozbawienie Oma władzy czy życia. Nie zapominajmy o głównym celu, drodzy panowie...

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #373 dnia: 01 Grudzień 2011, 21:38:40 »
//Nie wiem, ale można by poszukać ;D

- Na jego miejscu schowałbym serce w najmniej spodziewanym punkcie. A może to serducho świątyni jest prawdziwe, a Om chciał nas podwójnie przerobić, bo kto się da nabrać, że niby w takim miejscu jest prawdziwe serce?

Offline Eric

• Weteran
  • Reputacja: 7717
  • Pay respect, minor peasant!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #374 dnia: 01 Grudzień 2011, 21:40:33 »
- To i tak byłoby głupotą - wtrącił się Diomedes, który podjechał do gawędzących jegomościów. - Bo kto z czystej ostrożności nie przebiłby tego serducha umieszczonego na widoku w świątyni? - zapytał retorycznie.

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #375 dnia: 01 Grudzień 2011, 21:57:10 »
- ÂŚmierdzi mi to jakimś szwindlem... - powiedział Gunses - przydałby się ktoś z ludzi Oma, kogo można by przesłuchać i dowiedzieć się chociaż trochę z tego, co Om im wpaja do głów. Prawdy pewnie nie dowiemy się nigdy, póki nie spróbujemy...

• Zakon Keitai
    • Karta postaci

« Odpowiedź #376 dnia: 01 Grudzień 2011, 21:59:28 »
-Dostaniemy kogoś w obrębie miasta. Zwykły strażnik miejski czy gwardzista to nie może być. Ale chyba w więzieniu Aragorna będą jacyś nadzorcy czy wyżej postawieni urzędnicy odpowiadający za papierkową robotę w takim miejscu. Ktoś zarządzać tym musi...

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #377 dnia: 01 Grudzień 2011, 22:05:24 »
- Om nie był by na tyle głupi, by nie wyeliminować ludzi, którzy mu wadzą, a którzy coś wiedzą. To raz. Zwykły strażnik nic nie będzie wiedział, a tak w ogóle, to jako Lisz, Om może chyba sam kierować ludźmi - powiedział lekko załamany

• Zakon Keitai
    • Karta postaci

« Odpowiedź #378 dnia: 01 Grudzień 2011, 22:47:29 »
-Nie należy martwić się na zapas. Na pewno jeszcze na coś wpadniemy, gdy przyjdzie czas. - odrzekł spokojnie. -Jak mawiali przodkowie: tylko głupiec nigdy nie popełnia błędów...

Offline Eric

• Weteran
  • Reputacja: 7717
  • Pay respect, minor peasant!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #379 dnia: 02 Grudzień 2011, 09:41:36 »
Diomedes chwilę wiercił się na siodle. Zręcznym ruchem wyciągnął mały notesik zza pazuchy i coś w nim naskrobał. Pospiesznie go zamknął i z zadowoleniem popatrzył w przestrzeń.
- Kolejna złota myśl z ust Zeyfara! - wykrzyknął z przesadnym patosem. - To już... Sześćdziesiąta trzecia! - dodał, przedstawiając barwne szczegóły. Nie na co dzień widzi się taki rejestr. Szkoda tylko, że tak naprawdę był on tylko dowcipem.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #379 dnia: 02 Grudzień 2011, 09:41:36 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18