Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Deja Vu [odczucie]
user no. 11627:
Co do Deja Vu to często mi się zdarza czuć coś takiego. Nie wiem dlaczego, ale często gdy jestem w jakiś nowych miejscach, np. gdy poszedłem do nowej szkoły wydawało mi się (i nadal wydaje) że już z połowę nauczycieli tam uczących gdzieś widziałem, chociaż wiem, że to niemożliwe. Często przydarza mi się to również podczas rozmowy z innymi, ciekawe odczucie...
Kozłow:
Deja Vu - jak potwierdzają uczeni - bierze się stąd, ze nasz mózg jest - szczerze mówiąc czasami głupi. Gdy widzimy sytuację w kilku względach podobną do sytuacji, którą już widzielismy, mózg zachowuje się tak - że dopasowywuje wspomnienie do wydarzenia teraźniejszego. Ma się wtedy dziwne poczucie - że gdzies się już to widziało.
I wot całaja filazofija. Miałem to może 2 razy w życiu - już nawet nie pamiętam sytuacji.
Baś-ka:
Ja miałem takie odczucie kiedy oglądałem pewien film. Gdy włączyłem "jestem legendą" od razu wydawało mi się że skądś go widziałem ale tak naprawdę nigdy go przedtem nie widzialem.
Roger:
Ja mam prawie codzien takie male deja vu:
Gdy pomysle jakies slowo, zdanie, imie lub cokolwiek to po chwili je przeczytam w ksiazce, ktos powie albo uslysze w telewizji.
Raz gdy przeprowadzilem sie do Szwecji i odwiedzilem po raz pierwszy moja ciotke w jej domu, spojrzalem na obraz egipski. Przez minute mialem wrazenie ze gdzies go widzialem,a gdy sie rozejrzalem po domu (i wcale nie byl podobny do zadnego co widzialem) poznalem go. Nagle przez moj umysl przeszly dziwne odglosy walki, ktora byla tam przedstawiona, a ich twarze rozmazaly sie po 5 minutach. Przez caly ten czas stalem be zruchu tam, jak mi powiedzieli, a myslalem ze sie ruszalem.
jf:
Raz na lekcji historii pani się darła n takiego jednego, mój kumpel bawił się długopisem, a dwóch kolesi przede mną się kłóciło. I wydawało mi się, że kiedyś to już było!
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej