Autor Wątek: Krajobraz z wilgą i ludzie  (Przeczytany 56579 razy)

Description:

Offline Melkior Tacticus

• Król
  • Reputacja: -3620
    • Karta postaci

Odp: Krajobraz z wilgą i ludzie
« Odpowiedź #440 dnia: 23 Sierpień 2015, 22:14:58 »
- Yrandir Esenforth. Wypowiedział przekonywająco zmyślone naprędce nazwisko.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
  • Reputacja: 8788
  • Im więcej wiem, tym więcej wiem, że nic nie wiem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #441 dnia: 24 Sierpień 2015, 18:15:13 »
- Pisane przez "Y", tak? - dopytał się kunanin. - Dobrze... Przypominam, że firma kurierska nie ponosi odpowiedzialności za niedostarczenie przesyłki ze względów od nas niezależnych, jak zatonięcie transportującego okrętu, atak bandytów, pożary składów, upadek meteorytu czy inwazja demonów - przy ostatnich dwóch odwrócił się w bok i splunął na podłogę.
- 10 grzywien się należy - dodał na koniec.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #441 dnia: 24 Sierpień 2015, 18:15:13 »

Offline Melkior Tacticus

• Król
    • Karta postaci

« Odpowiedź #442 dnia: 24 Sierpień 2015, 19:40:13 »
- Z tymi demonami i meteorytami to ostatnio przeginają, parszywe czasy. Powiedział sięgając do mieszka i wygrzebując 10 srebrnych monet położył je na ladzie. - Proszę. ÂŻe też nikt jeszcze nie wymyślił papierowych pieniędzy...

Zostaje: 1297grz.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #443 dnia: 24 Sierpień 2015, 20:19:50 »
Kotowaty chwilę wpisywał pewne dane do odpowiedniego formularza, za rogu zwoju nabazgrał kilka cyferek, wstawił je do swojej wielkiej księgi, następnie do małej karteczki, którą potem wręczył Melkiorowi. Były tam dane nadawcy i odbiorcy, kilka słów a propos terminu (a raczej braku sprecyzowanego terminu dostarczenia), poświadczenie o niewykorzystywaniu firmy kurierskiej DHL do przewozu dóbr, mienia, zwierząt i nielegalnych towarów, które mogłyby być zabronione przez obowiązujące prawo Valfden i zwyczajowe prawo Zuesh. Do tego krótka informacja, że klient został zaznajomiony ze wszystkimi ostrzeżeniami, warunkami gwarancji, zwrotu kosztów (czytaj: "nie zwracamy kosztów") i tak dalej. Jeden egzemplarz został wręczony Melkiorowi, drugi został złożony na stosik innych, niemalże identycznych papierków.
Po dosłownie kilkunastu sekundach od załatwienia formalności, uregulowaniu płatności i podziękowaniu sobie za usługi, z tyłu, z zaplecza, wyszedł kurier ubrany w żółtawy strój z czerwoną czapką. Miał ze sobą torbę z listami. Kunanin, tak samo jak ten za ladą.
- Vystyr, poczekaj. Jeszcze jedna przesyłka, zaniesiesz od razu do na "Yamahę" z całą resztę.
- Znowu listy rozwodowe? - zaśmiał się kurier.
- Nie, tym razem nie - odpowiedział tamten, pamiętając i rozumiejąc widocznie coś, czego elf z człowiekiem zrozumieć nie mogli. - Ale znowu będziesz jechał do Raschet.
Vystyr, kurier firmy DHL, potarł czerwone, poprzecinane pojedynczymi żyłkami oczy i uśmiechnął się nieznacznie. Zmierzył wzrokiem dwójkę stojącą przy ladzie, przez chwilę jakby o czymś myślał, ewentualnie kalkulował. Rachunek wyszedł mu chyba nie tak jak się spodziewał, gdyż jego twarz przez chwilę wyrażała delikatne, ledwo dostrzegalne zdumienie. Wziął jednak list, wrzucił go do torby, skinął głową i wyszedł z lokalu.

Offline Rina

• Obywatel
  • Reputacja: 164
    • Karta postaci

« Odpowiedź #444 dnia: 24 Sierpień 2015, 22:22:53 »
Rina postanowiła jeszcze raz dokładnie się przyjrzeć. Szybko lustrowała każdą osobe którą widziała. Ktoś napewno musiał nieść te listy.

Offline TheMo

• Lord Elekt
  • Reputacja: 4478
    • Karta postaci

« Odpowiedź #445 dnia: 25 Sierpień 2015, 00:23:21 »
Themo przyglądał się papierkowej robocie, ale z czasem zebrało mu się na ziewanie. Papierkowa robota nudziła go tak bardzo, że przez pracę w izbie nie miał ochoty na treningi walki w Bastardo. Jednym słowem czuł się wypalony. A tą podróż traktował jak urlop. Praca podczas urlopu, śmieszne. Jednak to trochę pomagało. Rozmyślanie nad sensem życia przerwało pojawienie się kuriera w pstrokatym ubraniu. Odwzajemnił jego spojrzenie, lecz nie uśmiech. Nie chciał, żeby kotowaty coś sobie pomyślał. Poczekał aż wyjdzie.
-Dziękujemy bardzo. Do następnej przesyłki.
Pożegnał się ze stojącym za ladą kunanem i wyszedł na zewnątrz. Miał nadzieję, że kurier go nie poznał i nie zwęszył podstępu. Gdy Bękart znalazł się na ulicy wypatrywał wzrokiem żółtego ubrania z czerwoną czapką.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #446 dnia: 25 Sierpień 2015, 18:10:16 »
Nie, nikt ich jednak nie niósł. Rina znajdowała się na głównym targowisku portowego miasta, prawdopodobnie najludniejszego na wyspie, pośród kramów, przekupniów i różnorakiej klienteli. Elfka zorientowała się, że coś jej zniknęło dopiero po pewnym czasie, może minucie, może nieco dłużej. Cały czas szła w ścisku, musiała unikać przechodniów, żeby nie potrącić każdego jednego na swojej drodze. Dlatego też teraz, gdy zaczęła chaotycznie cofać się i szukać złodzieja, nie mogła dostrzec nikogo. Przypatrywała się jednak. Szukała kogoś, kto miał przy sobie jakieś zwoje, papiery, dokumenty. W pewnym momencie dostrzegła wreszcie z prawej strony, od północy bodajże, kunanina idącego z trzema zwojami, podobnej wielkości do tych, które sama utraciła. Najpewniej chciała się do niego zbliżyć gdy nieco z lewej zobaczyła następnego, tym razem niosącego dwa. Szybko się okazało, że ktoś po prostu sprzedawał tak zapieczętowane zwoje na swoim straganie. Niewiadomej treści i pochodzenia. Całe to poszukiwanie straciło sens w chwili, gdy Rina się za nie zabrała. Niestety utraciła to, co miała przekazać aniołowi i tylko cud mógłby sprawić, że uda się jej to odzyskać. Nie wiedziała gdzie są, co się z nimi stanie, ani nawet to, kto je ukradł. Nie miała pojęcia.

Kurier ruszył przed siebie raźnym krokiem, ani razu nie obejrzał się za siebie. Szedł uliczkami, wiedząc gdzie się kieruje i jak ma iść. Jak usłyszeli w siedzibie firmy kurierskiej, kunanin miał iść na statek, który zawiezie te i inne paczki i przesyłki na wyspę. Po niespełna trzech, może czterech minutach, Themo z Melkiorem dostrzegli, że kurirer zbacza nieco z trasy i nie idzie prosto do miejsca, gdzie znajdują się okręty, w tym "Raginis", na którym tutaj przypłynęli. Znalazł się między barakami, skręcając za skład skór, między spichrzem a właśnie magazynem.

Offline Melkior Tacticus

• Król
    • Karta postaci

« Odpowiedź #447 dnia: 25 Sierpień 2015, 18:36:02 »
No proszę... Pomyślał idący za Themo elf, skręcili za kotem i dyskretnie śledzili go dalej.

Offline Rina

• Obywatel
  • Reputacja: 164
    • Karta postaci

« Odpowiedź #448 dnia: 25 Sierpień 2015, 21:22:47 »
Zrezygnowana Rina z opuszczoną głową ruszyła do karczmy.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #449 dnia: 25 Sierpień 2015, 21:25:37 »
Kurier skręcił w tę uliczkę, w którą zaraz weszli i Themo z Melkiorem. Kończyła się ona niewielkimi schodkami i wejściem do jednego z budynków, jakiegoś magazynu najpewniej, gdyż tych w porcie było przecież najwięcej. Obok drewnianych drzwi, po prawej stronie, znajdowało się okno. Wisiało na wysokości jakichś dwóch metrów od ziemi, same schodki miały kilkadziesiąt centymetrów wysokości. ÂŚciana z drzwiami i oknem miała ze trzy, może trzy i pół metra szerokości, schody zajmowały około połowę tej długości. Nie było tam nikogo, nikt przybytku nie pilnował ani się tam nie kręcił. ÂŚciany spichrzu i magazynu skór, gładkie i bez okien, wysokie były na przeszło trzy metry, czyli jakieś dwie kondygnacje. Stwarzały dwudziestopięciometrowy tunel.

Rina dotarła wreszcie przed karczmę. Spotkała tam Elizabeth i kilku przechodniów, którzy poruszali się w każdą ze stron. Jedni szli na targ, drudzy z niego, w stronę portu lub rozchodząc się do innych dzielnic.

Offline Melkior Tacticus

• Król
    • Karta postaci

« Odpowiedź #450 dnia: 25 Sierpień 2015, 21:46:04 »
- No dobra Themo, co teraz? W sensie jak to rozegramy. Wpadamy na pełnej kurwie czy też zaglądamy przez okno? Ja bym zrobił to drugie.

Offline TheMo

• Lord Elekt
  • Reputacja: 4478
    • Karta postaci

« Odpowiedź #451 dnia: 25 Sierpień 2015, 22:47:17 »
Themo cały czas starał się iść po cichu i trzymać się cienia. Choć było go mało. Uznał, że najlepiej będzie przestać pajacować i iść normalnie, by nie ściągać na siebie większej uwagi. W końcu skręcili w boczną uliczkę. Bękart nie był tym zaskoczony. Ucieszył się nawet, że poszło im tak łatwo. Rozejrzał się po ulicy. Było pusto. Idealne warunki do działań.
-Na razie zachowajmy pozory konspiracji. Podsadzę cię i spróbuj wypatrzeć jak najwięcej.
Stanął pod oknem, plecami do muru i położył złączone dłonie na ugiętym kolanie, a barki oparł o ścianę.

Offline Melkior Tacticus

• Król
    • Karta postaci

« Odpowiedź #452 dnia: 25 Sierpień 2015, 22:52:03 »
Melkior skorzystał z pomocy Themo i zajrzał przez okno.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #453 dnia: 26 Sierpień 2015, 00:41:43 »
Nie widział wiele. Pomieszczenie było raczej ciemne, wąskie, ale szerokie. Dało się dostrzec przez światło wpadające przez zakryte rogową błoną okno, że ciągnęło się w prawo i w lewo. Na podłodze stały skrzynie, pakunki, worki i luźno położone towary, jakieś sztabki i pręty. Od ściany naprzeciwko drzwi do nich samych było nieco ponad cztery metry, niewiele. Melkior dostrzegł dokładnie naprzeciwko okna postać w czarnym kubraku, która podnosiła do góry napiętą i naładowaną kuszę. Sporą, gotową, zabójczą. Postać ta nie była kunaninem.

Offline Elizabeth

• Magnat
  • Reputacja: 905
    • Karta postaci

« Odpowiedź #454 dnia: 26 Sierpień 2015, 00:45:59 »
- Udało ci się odnaleźć złodzieja Rino? Chyba nie, bo nie widzę abyś odzyskała listy - powiedziała z lekko skwaszoną miną.

Offline Gorn Valfranden

• Bractwo Świtu
  • Reputacja: 2422
    • Karta postaci

« Odpowiedź #455 dnia: 26 Sierpień 2015, 11:25:31 »
- Oczywiście. Rzekł paladyn i odstąpił od grupy kupców. Na razie nikt nie wzbudzał podejrzeń ani nic takiego. Gorn tym razem spróbował szczęścia z tą drugą grupą tym razem złożoną z samych kunan. podszedł do nich i zapytał - Słyszę że panowie rozprawiają o drewnie. Można się przyłączyć?.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #456 dnia: 26 Sierpień 2015, 11:40:55 »
- Eee... Nie. Pa wybaczy, ale to prywatna rozmowa - powiedział jeden z nich. Miał naprawdę dostatni, bogaty strój, drogie bransolety na nadgarstkach i kilka okrągłych kolczyków w uszach. Zmierzył Gorna dosyć chłodnym wzrokiem, spojrzał jeszcze machinalnie na miejsce wokół siebie, słusznie skonstatował, że i tak nie ma tutaj wolnych miejsc i cierpliwie czekał, aż ten dziwny, nieznajomy jegomość, który wcześniej próbował szwędać się po sali i dosiadać do innych grup, sobie pójdzie, zniknie, ulotni się lub przepadnie.

Offline Gorn Valfranden

• Bractwo Świtu
    • Karta postaci

« Odpowiedź #457 dnia: 26 Sierpień 2015, 11:52:01 »
Gorn odszedł od grupy. Wracając do stolika rozmyślał - ehh... ci bogacze. Mają się za lepszych ale kiedy przychodzi co do czego to już tacy odważni nie są. Ale co poradzisz. Kiedy Paladyn dotarł już do stolika który wcześniej zajmował. Usiadł na krześle przy stoliku. Zaczął czekać na jakieś ciekawe wydarzenie, może jakaś rozmowa. Zastanawiał się co też tak długo robi jego towarzysz, który przepadł jak kamień w wodę.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #458 dnia: 26 Sierpień 2015, 11:55:33 »
Wcale nie przepadł na długo, gdyż Gorn próbował nieudolnie podsłuchać bogom ducha winnych osobników kilka minut, pewnie nawet nie dziesięć. Podchodził do całej sprawy jak amator, nie próbując znaleźć żadnego punktu zaczepienia, tylko niemalże na siłę przyczepić się do jakiejś rozmawiającej grupy i chyba licząc, że będą to jacyś zamieszani w sprawę Orwellowcy, których paladyn będzie mógł przycisnąć i wydobyć z nich informacje.
- Podać coś może do picia? - zagadnęła go jedna z kelnerek. Ta sama, która tak go wcześniej chwaliła i adorowała. Zdała sobie jednak sprawę, że jest to zwykły i prosty człowiek, co nie zmienia faktu, że nie może być dla niego miła i uprzejma. A już na pewno, że nie ma się wywiązywać ze swoich obowiązków względem klientów.

Offline Gorn Valfranden

• Bractwo Świtu
    • Karta postaci

« Odpowiedź #459 dnia: 26 Sierpień 2015, 12:21:49 »
- Mahakamski dwójniak, proszę. Gorn czekał aż dostanie to co zamówił.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #459 dnia: 26 Sierpień 2015, 12:21:49 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18