Autor Wątek: Krajobraz z wilgą i ludzie  (Przeczytany 56725 razy)

Description:

Offline Melkior Tacticus

• Król
  • Reputacja: -3620
    • Karta postaci

Odp: Krajobraz z wilgą i ludzie
« Odpowiedź #360 dnia: 11 Sierpień 2015, 12:41:09 »
- Zależy w czym.

Offline Rina

• Obywatel
  • Reputacja: 164
    • Karta postaci

« Odpowiedź #361 dnia: 11 Sierpień 2015, 13:04:11 »
- A wie pan co? Skoro pan taki miły to chętnie. - uśmiechnęła się, skrzętnie spoglądając czy on też nie ma broni.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #361 dnia: 11 Sierpień 2015, 13:04:11 »

Offline TheMo

• Lord Elekt
  • Reputacja: 4478
    • Karta postaci

« Odpowiedź #362 dnia: 11 Sierpień 2015, 16:10:18 »
Nieobecny dotąd Themo, który tylko przysłuchiwał się rozmowie postanowił w końcu zabrać głos.
-Skoro tu jesteśmy to czas najwyższy podjąć jakieś działania.
Rozsiadł się na krześle i skrzyżował ręce na piersi oczekując odpowiedzi.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
  • Reputacja: 8788
  • Im więcej wiem, tym więcej wiem, że nic nie wiem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #363 dnia: 11 Sierpień 2015, 19:04:32 »
- Wybaczy pan, ale zapomniałem imienia... - powiedział Jurand, patrząc na kogoś, kogo jakby wcześniej tutaj nie było.

Nie miał broni. To był uniwersytet, teren całkowicie wyznający wartości pacyfistyczne. Tutaj się oręża nie nosiło. Gdyby było inaczej, to by nikt kobietom broni przed wejściem nie odbierał.
- Weźmie mnie któraś pani pod rękę? Mimo iż nauczyłem się żyć bez lewego ucha, to jednak idzie się łatwiej z kimś z owej strony.

Offline Rina

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #364 dnia: 11 Sierpień 2015, 22:50:25 »
Długoucha uśmiechnęła się szeroko pokazując rząd śnieżnobiałych ząbków. Wzięła elfa pod ramie i ruszyła z nim. Elizabeth zaś chyba dreptała obok nich. - Wie pan. Miałam to w zamyśle lecz nie chciałam się narzucać ale skoro pan prosi.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #365 dnia: 12 Sierpień 2015, 10:12:34 »
- Tutaj po lewej, za tym klombem, jest taka mała kawiarenka, gdzie, ten tego, pouczyć się w spokoju można. Prowadź tam - powiedział elf, idąc raźnie przed siebie, taksując wzrokiem Elizabeth, Rinę, całe otoczenie i w ogóle wszystko, co się dało.

Offline Elizabeth

• Magnat
  • Reputacja: 905
    • Karta postaci

« Odpowiedź #366 dnia: 12 Sierpień 2015, 10:45:24 »
Eli uśmiechnała się tylko nie przeszkadzając obojgu swoim zbędnym gadaniem, bo kto niby chciałby słuchać takiego niezdarnego kurdupla jak ona.

Offline Rina

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #367 dnia: 12 Sierpień 2015, 11:40:34 »
Rina by chciała rozmawiać bo to nie jest niezdarny kurdupel ;)
Mniejsza o to, jak widać Eli postanowiła chwile pomilczeć. Rina uśmiechnęła się do niej i skręcili za klombem, szli w strone kawiarni.

Offline Gorn Valfranden

• Bractwo Świtu
  • Reputacja: 2422
    • Karta postaci

« Odpowiedź #368 dnia: 12 Sierpień 2015, 13:53:59 »
Gorn jedynie usiadł na krześle czekając aż wreszcie dostaną odpowiednie informacje.

Offline TheMo

• Lord Elekt
  • Reputacja: 4478
    • Karta postaci

« Odpowiedź #369 dnia: 12 Sierpień 2015, 17:57:08 »
Themo wykrzywił usta w grymasie. W końcu przedstawił się parę stron temu na samym początku rozmowy.
-Themo, jak już wspominałem. Powiedz pan o co chodzi.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #370 dnia: 13 Sierpień 2015, 11:09:59 »
Dwie kobiety i elf dotarli do niewielkiej kawiarenki, w której o tej porze nie było wielu klientów. Dosłownie dwoje kunan siedzących gdzieś w rogu sali, miziających się i liżących sobie nawzajem futerko. Nie zwracali uwagi na nikogo, nawet nie zauważyli, że ktoś do środka wszedł. Kelnerka stojąca za barem, również kunanka, co prawda zwróciła na nich uwagę, ale poza podniesieniem na nich swoich wielkich oczu nie uczyniła nic. Elf zasiadł więc przy jednym ze stolików, jak najdalej o wszystkich uszu i oczu, które mogły coś usłyszeć lub zobaczyć. Wskazał ręką, by kobiety również zasiadły.

- A co, gdybym was wysłał z jedną wiadomością? Pierwsze wrażenie może macie mylne, ale raczej nie dacie sobie wmówić, że pada, gdy na was plują. Mogę was dać jednego człowieka do pomocy. Pójdziecie do punktu, gdzie zostawiam wiadomości, przekażecie ją i poczekacie aż kurier wyruszy. ÂŚledząc go może będziecie w stanie dowiedzieć się czegoś więcej. - Jurand spojrzał po swoich rycerzach, myśląc intensywnie.

- Emm... - zająknął się Klemens, całkowicie zbity z tropu. Mimo wszystko wydawało mu się, że paladyni Bractwa ÂŚwitu to w miarę inteligentni osobnicy, z osobistą kulturą, cokolwiek światli i postępowi. Ten tutaj jednak zachowywał się tak ekstraordynaryjnie, że właściciel Essory został całkowicie rozbrojony jego zachowaniem. Spojrzał na Funerisa, jakby oczekując jakiegoś słowa, lecz anioł tylko lekko wzruszył ramionami, nie próbując nawet bronić kolegi. Przez chwilę żałował, że wziął właśnie jego, nie kogoś innego, zapominając o jego przywarach. Odezwał się wreszcie, po nieznośnie długim czasie:
- Wybacz mu, Klemensie. Przy wybrzeżu Valfden strasznie kołysało, widocznie źle zniósł podróż statkiem i jeszcze go nieco trzyma. To zapewne chwilowe, nie ma się czym przejmować. Swoją drogą, jak tam interes? - zapytał, czyniąc ukłon w stronę gospodarza.
- No może być. Niech w takim razie wypoczywa, cieszy się życiem i urokami gościny w moim lokalu. Który, swoją drogą, idzie naprawdę przednio. Miasto się rozrasta, przyciąga nowych mieszkańców, kunanie, ludzie i elfy się bogacą, maureni zbijają majątki na handlu, rośnie pomału kupiecka gildia jakichś dwóch rodzin szanowanego, niziołkowego rodu. A gdzie najlepiej wydawać te pieniądze, jak nie u mnie? - zaśmiał się szczerze człowiek, odgarniając delikatnie niesforne czarne kosmyki włosów spadające mu na twarz. Zgarnął je za ucho, a swoimi małymi i czarnymi oczkami lustrował wszystko i wszystkich wokół, nie omijając z dokładnością Gorna i Funerisa. Po krótkiej chwili skinął na kelnerkę, gdyż zobaczył, że anioł ma pustą szklankę. W tym momencie, gdy miał odwrócony wzrok, Kanclerz Bractwa skarcił wzrokiem swojego kolegę, dając mu do zrozumienia, żeby zaczął zachowywać się jakkolwiek logicznie i normalnie.

Offline Elizabeth

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #371 dnia: 13 Sierpień 2015, 11:53:50 »
Elizabeth posłusznie usiadła przy stole, czekając aż elf rozpocznie interesującą rozmowę. Jej ciągłe milczenie było za pewne spowodowane, że kobieta miała niewiele do powiedzenia, przynajmniej w tym momencie.

Offline Rina

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #372 dnia: 13 Sierpień 2015, 13:12:30 »
Elfka usiadła sobie na stołku obok Eli i spojrzała na elfa. - Tak więc drogi panie. Co pan nam powie ciekawego? - zapytała sciszonym głosem.

Offline Gorn Valfranden

• Bractwo Świtu
    • Karta postaci

« Odpowiedź #373 dnia: 13 Sierpień 2015, 15:15:40 »
Gorn nic nie robił. Nie odzywał się, nie pił, nie ruszał się. Siedział jak marmurowy posąg. Nie miał zamiaru się odzywać ani trochę.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #374 dnia: 14 Sierpień 2015, 12:06:29 »
- A to zależy kto i po co was przysyła. Słucham więc, drogie panie...

Funeris dał znać, żeby Klemens nie wołał kelnerek, że poradzą sobie z tym, co mają. Albo czego nie mają, ale nie chcą więcej. Gorn zachowywał się nieco dziwacznie, Funeris postanowił więc zaproponować przejście w nieco inne miejsce i porozmawianie tylko w cztery oczy. Klemens zgodził się od razu, skinieniem głowy pozdrowił paladyna i ruszył przed siebie w stronę schodów prowadzących do komnat na piętrze. Przed samym odejściem Funeris rzucił Gornowi, by ten spróbował trochę powęszyć, pobadać klientów i znaleźć kogoś, kto może handlować informacjami i ludziach i miejscach.

Offline Elizabeth

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #375 dnia: 14 Sierpień 2015, 12:37:53 »
Elizabeth pochyliła się trochę nad stołem, aby odrobinę zmiejszyć odległość między nimi, jednak też na tyle aby nie zwracać niepotrzebnie uwagi.

- Funeris nas do ciebie przysłał, potrzebujemy informacje o niejakim Vuko Wierzbowczyku. To bardzo ważne, w tobie nasza nadzieja. - mówiła ściszonym głosem, wyraźnie i powoli.

Offline Gorn Valfranden

• Bractwo Świtu
    • Karta postaci

« Odpowiedź #376 dnia: 14 Sierpień 2015, 16:53:58 »
Gorn zauważył znak Anioła i nieznacznie kiwnął głową że dostrzegł gest. Poczekał parę sekund aż Funeris i Klemens udadzą się w inne miejsce. Wstał z krzesła i ruszył po przybytku. Szedł bardzo powoli zatrzymując się przy grupach ludzi i udając że obserwuje dekoracje, przysłuchiwał się toczonym rozmowom. ÂŁowił każde słowo jakie było możliwe. Po chwili jeśli dana grupka przy której stał nie mówiła o niczym ciekawym szedł ku następnej aby nieco podsłuchać. Czasami też stawał obok grupki i udawał że np: zawiązywał buta.

Offline Rina

• Obywatel
    • Karta postaci

« Odpowiedź #377 dnia: 14 Sierpień 2015, 19:46:10 »
//Eli, gdzie niby pisze o kogo mamy wypytać? Bo nie widze.

Rina odrzuciła włosy z oczu i uśmiechnęła się szeroko. - Jak już powiedziała moja przyjaciółka wysłał nas Funeris Venatio anioł z bractwa świtu. Kazał się dowiedzieć jak sytuacja. - powiedziała sciszonym głosem.

Offline Elizabeth

• Magnat
    • Karta postaci

« Odpowiedź #378 dnia: 14 Sierpień 2015, 23:22:16 »
\\Przekopałem prawie całą wyprawę żeby to odnaleźć. Za karę za lenistwo wklejam cały cytat.

- Ten świat jest zły - zaczął filozoficznym banałem Funeris, cały czas wąchając napar i delektując się jego miętowo-orzechowym zapachem. - Nie wszyscy z was wiedzą, ale nasze ukochane bractwo ma pewien problem z nie do końca poznaną i rozpracowaną... szajką. Sektą można powiedzieć. Jak to zwykle bywa w takich sytuacjach, próbowali wzywać demony, sprzymierzyć się z nimi, wykorzystać do swoich celów. Działali jednak również na zdecydowanie innej płaszczyźnie. Porywali mieszkańców wyspy, wyciągali informację, tworzyli siatki wywiadowcze i organizowali punkty zbiórek swoich porąbanych wyznawców. Z tego, co do tej pory udało mi się ustalić, to dowodzi im jakiś pokręcony czarodziej, ale chyba nie studiujący nigdy w naszym królestwie. Mocna persona, nieuchwytna, diabelnie... irytująca. London Price. Ten London działa dla kogoś, kto tytułuje się imieniem Orwell. Trudno mi było zasięgnąć o nim informacji, ale Lucas, nasz Marszałek, któregoś razu doszedł do tego, że był to jakiś szalony ni to magik, ni to kultysta, który mieszkał w posiadłości Boleskinen, na Valfden. Problem tylko właśnie w tym, że to było przeszło trzysta, czterysta lat temu. Na razie, próbując podciąć im skrzydła, likwidowaliśmy ich punkty operacyjne. W jednym z nich znaleźliśmy listę nazwisk. Na wszystkich zostały zorganizowane ataki. Dotarliśmy do dwóch z nich, wiem gdzie przebywa trzeci. Na Zuesh. Dlatego właśnie tam płyniemy. Lucas obronił swoje życie, ja również. Obecna tutaj Elizabeth zdołała rychło w czas uchronić przed podobnym losem Krzysztofa z Mamina, następną osobę z listy, przechwytując ją i dostarczając bezpiecznie nam do Cytadeli. Niejaki Vuko Wierzbowczyk okazał się następną ofiarę Sekty Orwella. Mój wywiad dowiedział się, że niedługo po zaanektowaniu Zuesh przez nasze królestwo, Vuko skrył się na wyspie, widocznie czując oddech na plecach. Mój kontakt na wyspie powie nam więcej, gdy dopłyniemy do Hesperos.

Offline Funeris Venatio

• Arystokrata
    • Karta postaci

« Odpowiedź #379 dnia: 15 Sierpień 2015, 00:29:42 »
//No kurde, przecież wyprawa polega na tym (przynajmniej jej zamierzenie), żeby tego gościa odnaleźć... <facepalm>

- No tak, Funeris. A gdzie niby Funeris się teraz znajduje? Czemu nie ma go tutaj z wami, czemu przysłał was, a nie kogoś, z kimś normalnie wymieniam informacje?

Gorn krążył. No cóż, robił to tak nieudolnie, tak nieelegancko, niechlujnie, podejrzliwie, tandetnie i po prostacku, że od razu zwrócono na niego uwagę. To był lokal jakby nie patrzeć użytkowy, nie galeria sztuki. W takim miejscu nie ogląda się dekoracji, nie przystaje przy każdej możliwej grupce ludzi i nie przysłuchuje nachalnie prowadzonym rozmowom. Rozmowom, które oczywiście cichły, gdy ktoś Gorna spostrzegł, stojącego dłużej niż to konieczne, krążącego już któryś od stolika do stolika. Jeden z kelnerów, silny i rosły kunanin, podszedł do paladyna i zapytał:
- Może w czymś pomóc? - Pytanie zostało zadane w taki sposób, jakby ewidentnie się pytał, czy to z Gornem jest wszytko w porządku. Dał mu tonem swojego pytania do zrozumienia, że raczej nie życzą sobie, by ktoś się w taki sposób zachowywał. I jeśli sam nie przestanie, to oni mu w tym pomogą, ale zęby będzie zbierał po całym Trzcinowym bazarze.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #379 dnia: 15 Sierpień 2015, 00:29:42 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
anything