Nie miałem zamiaru się wypowiadać w tym temacie, ale chyba jednak to zrobie;
Zacznijmy od tego, że 'Genesis';
jest greckim słowem, oznaczającym początek wszystkiego. Moje założenia są takie, że nasz nowy gothic, może się zaczynać nawet dziesiątki lat przed powstaniem bariery! Są to tylko i wyłącznie myśli, bo mi jakoś nie pasuje, żeby końcówka była podczasz wrzucania go do bariery. Pomyślmy, że wtedy nie było by mowy o tym, że jest to Pre-Sequel, ponieważ głównym bohaterem gry musiałby być bezi, którego na nasze szczęście w G4 nie będzie.
Nowy świat Gothic według mnie, będzie wyglądał;
mniej więcej jak stary z G1. Prawdopobnie będą nowe landy i małe wyspeki (m.i. Khorinis), które będzie można odwiedzić via Statkiem/Pływaniem. Świat napewno nie będzie dogłębnie odzworowywał tego z pierwszej części, mam taką nadzieje. Było by też dobrze dodać, rzeczy, które były pamiętliwe jak Klasztor Mnichów.
Nowy Developer;
To świetna sprawa. Jeśli mam być szczery to PB (Notka do wszystkich zapalonych 'pro' fanów pb i ich ostatniej produkcji; nie zastrzelcie mnie) nie odwaliło dobrej roboty. G3 wcale mnie pociągneło, mimo, że ma ładną grafike. Ulżyło mi, że ktoś inny zabrał się za tą robote i nie postanowił ciągnąć tego samego, tylko spoglądnąć na gothic'a, zupełnie z innej perspektywy i wyciągnąć jak najciekawsze pomysły, które są do zrealizowania. Ich wstępne info na temat G4 wywołało uśmiech na mojej twarzy, bo powrót do starego świata, to według mnie dobry pomysł i jest to świetne, że będziemy mogli wreszcie z spojrzeć z oczu innego bohatera.
System Walki;
System walki w G3 miał być bardzo trafny, lecz w praktyce okazało się inaczej. Zupełnie nowy system walki, również jest dobrym posunięciem. Mam nadzieje, że nie będzie jak z PB. Obieciali cuda niewidy, których niestety nie spełnili.
Podsumowując; mam dobre myśli co do G4.