Autor Wątek: Gothic 4 - Jaki będzie?  (Przeczytany 48336 razy)

Description:

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
  • Reputacja: 27957
  • Zbyt pokręcony, by żyć. l zbyt rzadki, by umrzeć.
    • Karta postaci

Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #20 dnia: 26 Sierpień 2007, 18:56:57 »
Cytat: koleus123
Czyli że wymagania sprzętowe znów będą duże???. Grafika wogóle się nie zmieni????(ale mam głupie pytania  ).
To, że PB jest grupą nieudolnych programistów, którzy mają problemy w optymalizacją silnika do tego gdy są jeszcze poganiani przez wydawcę. Nie znaczy, że Spellbound odwali taką samą kaszane.

A tak poza tym to g4 będzie pisany na silniku Vision Engine. Możecie sobie poszukać w google co tam jeszcze opiera się o taki silnik ale te najciekawsze to chyba: The Show, Helldorado, Emergency 4. Panowie ze Spellbound znają już ten silnik na wylot więc powinno im pójść w miarę gładko. Poza tym z tego co pamiętam teraz jest w ich w ekipie z 24, ale ta liczba ma się podobno trzykrotnie powiększyć. A wtedy będzie dużo rąk do pracy...

http://trinigy.net/index.php?id=37 - Tutaj macie opis silnika.

O czym to ja jeszcze nie mówiłem... A będą rozdziały i szczegółowy panel rozwoju postaci taki z prawdziwego zdarzenia jak to na cRPGa przystało. Planowana data premiery to 2009/2010 - trochę mało jak na taki projekt.
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2007, 18:58:23 wysłana przez IsentoR »

Offline Vigo

• Magnat
  • Reputacja: 18
Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Sierpień 2007, 19:30:40 »
1. Nowy wątek fabularny

Moim zdaniem nowy wątek fabularny będzie się toczył na tych samych terench co w Gothic 3 no i na wyspach, tylko już po wojnie z odbudowanymi miastami. A co do samej Fabuły to przypuszczam że będzie związana z piratami i z ogarnięciem całego bałaganu. No a w dodatku (jeżeli wyjdzie powinni zrobić Korinis)

2. Inny bohater

Nierozumiem poco zmieniać bohatera, niech zrobią kontynuację z tym samym Bezimiennym. Ja osobiście niewyobrażam sobie chodzić jakimś np. Waldkiem  

3. Nowy interfejs z możliwością zmiany na stary znany z poprzednich części

No to by się zdało. Chociaż ten co był w Gothic 3 był bardzo dobry i wygodzie mi się grało.  

4. Nowy lepszy system walki

To by zmieniło Gothica. System walki w G3 był dobry ale niedopracowany.

5. Pozostałe rzeczy pozostaną bez większych zmian

Ja bym pozostawił (jeżeli zostanie ten sam bohater w grze) jego przyjaciół (Diego Miltena..itp). Zmienił bym zapewne ilość stworów dostępnych w grze, fakt te co były w G3 były bobre, ale było ich za mało (gatunków) przynajmniej dla mnie
« Ostatnia zmiana: 26 Sierpień 2007, 21:50:54 wysłana przez Vigo »

Forum Tawerny Gothic

Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #21 dnia: 26 Sierpień 2007, 19:30:40 »

Offline Bubda

• Kret
  • *
  • Reputacja: 0
Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Sierpień 2007, 02:04:42 »
Cytat: Respev
Tak poza tematem - widać, że niedorośliście do komputerów. Co to ma za znaczenie, jakim bohaterem gramy?! Gdyby nie to, że gra nie nazywa się inaczej jak Gothic 4, pewnie nie było by o to tyle szumu. Może być nawet 20 kontynuacji Gothiców, mi to wisi i powiewa, będzie tylko więcej rozrywki od strony gier cRPG. Wy zaś Gothica uważacie za świętość, ma być trylogia, bo tak! A ja mówie "bo srak", mam to gdzieś ile części tego czegoś wyjdzie.

Nie "niedoroslismy" do komputerow tylko poprostu jestesmy fanami tej gry i mamy do niej szacuenk. Bezimienny tworzyl niezapomniany klimat. Wyobrazasz sobie np. Sprintel Cella bez Sama Fishera bo ja nie. To glowni bohaterowie nadaja gra klimat. Ich charakter i zasady. My fani przywiazalismy sie przez 3 czesci do "Bezia" a teraz ma go zastpic jakis Rudolf?

Offline PLShayloPL

• Myśliwy
  • Reputacja: 3
Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Sierpień 2007, 08:59:04 »
Popieram pierwszy post użytkownika po isenatorze ma rację bo jak gra się drogą innosa czy beliara ty przeżywasz ale jak grasz adanosa to nie przeżywasz i to by nie miało sensu ale mnie jedno gnębi że jak wyjdzie G4 to będę musiał kupić nowy czy też ulepszyć komp bo na pewno będą większe wymagania!

Offline Trivet

• Myśliwy
  • Reputacja: 1
Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Sierpień 2007, 09:17:44 »
Garść suchych faktów zaczerpnięta prosto z Gamespot. Nic odkrywczego, ale zawszę warto poczytać...

"Liezen, Austria 23. Sierpnia: JoWooD Productions Software ma dumę zaprezentować Spellbound Entertainment AG jako oficjalny zespół pracujący nad czwartą kontynuacją Gothica.

Jednym z najbardziej przekonujących i centralnym argumentem w wyborze Spellbound był szereg doświadczeń z grami RPG Jochena Hamma – jednego z ich głównych programistów i producent, który miał swój udział w stworzeniu legendarnej „Nordland Trilogy” bazującej na popularnym w Niemczech systemie „Czarnego Oka”(ang. Dark Eye, niem. Das Schwarze Auge ). System wykorzystany został w grze również popularnej w Niemczech - Realms of Arkania.

Spellbound stworzyło własne narzędzia do tworzenia gry o wyjątkowej jakości. Obie strony są zdeterminowane do stworzenia produktu o światowych standardach. Intencją Spellbound jest stworzenie gry która względem oryginalnego Gothica będzie wyznaczać nową jakość.

W trakcie Games Convention 2007 w Leipzig, pan Jochen Hamma, główny producent Spellbound pokazał i ogłosił pierwsze, suche plany I fakty pokazujące które mocne strony gry mają być jeszcze bardziej zintensyfikowane, a które słabe elementy wyeliminowane.

Gothic 4 jest tworzony na PC, oraz konsole obecnej generacji. Data wydania zostanie ogłoszona w najbliższych tygodniach.

Spellbound Entertaiment jest jednym z największych twórców gier w Niemczech. Firma znajduję się w Kehl I jest odpowiedzialna za stworzenie ponad 20 gier. Międzynarodowy rozgłos zyskali dzięki Desperados i Airline Tycoon, które odniosły sukces na całym globie."
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2007, 09:18:00 wysłana przez Trivet »

Offline Faust2

• Kret
  • *
Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Sierpień 2007, 11:36:35 »
Mi się niezbyt podoba cały ten pomysł z Gothic 4. Już lepszy byłby dodatek do G3, w którym można było by eksplorować Niezbadane Krainy i odbić ,,Esmeraldę" z rąk piratów. Piranha Bytes jest świetną firmą, saga Gothic im się świetnie udała (gorzej z trzecią częścią) i czekam na ich kolejne gry. Gdyby nie to ponaglanie JoWood'u, to Gothic 3 nie byłby taki zabugowany i niedopracowany. Co do Spellbound: z tego co wyczytałem, to oprócz tego Jochena Hamma, to nie mają oni nic wspólnego z grami RPG, więc nie wiem dlaczego to właśnie im powierzono bezsensowne zadanie pociągnięcia dalej Gothica. Tych kilka tytułów, które można było znaleźć w gazetkach... Ledwie obiło mi się o uszy. Słyszałem o Robin Hoodzie i miałem nawet okazję w niego zagrać. Tylko po co dalej ciągnąć tego Gothic'a? Nie lepiej dać inny tytuł i na okładce napisać: ,,kontynuacja gry Gothic", czy ,,gra stworzona w świecie i realiach Gothic'a"? No i to ,,Genesis" - to ma być cRPG czy może science fiction? Dla mnie to już na pewno nie będzie Gothic. To będzie bardziej podobne do Heroes'ów: Gothic 5, Gothic Wars, World of Gothic, cała masa dodatków... No i co to za Gothic bez bezimiennego? Pozdrawiam

Offline Garon

• Kret
  • *
Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Sierpień 2007, 11:42:40 »
To już nie będzie gothic, bez Beziego,
 po co ten sam świat skoro wszystko ma być inne, skoro tak to ja nie chce G4
Już nic nie będzie nawiązywało do poprzednich części, lol, niech lepiej oni tytuł zmienią.

Offline Vigo

• Magnat
  • Reputacja: 18
Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Sierpień 2007, 12:41:46 »
Ej,Ej!!! Faust i Garon niewiedomo jeszcze czy będzie inny bohater. A przede wszystkim to jeżeli niebędziecie graćw Gothic 4 to nie. Obaj jesteście jak Ci co mówili że grafa w G3 jest do bani, oni sądzili że jest do bani dlatego że im niepujdzie i tyle. Ja mówię poczekajcie do publikacji wersji alfa i wtedy piszcie!! Dla was Gothic się skończył pewnie na 3, dla mnie nie i będe czekał na Gothic 4.

Offline Tiw

• Myśliwy
  • We Can't Stop Here, This Is Bat Country!
Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Sierpień 2007, 13:17:34 »
Nierozumiem poco zmieniać bohatera, niech zrobią kontynuację z tym samym Bezimiennym. Ja osobiście niewyobrażam sobie chodzić jakimś np. Waldkiem

Nudzi mi się już te wasze gadanie"nie prosze nie zmiebniajcie Bezia" i myśle, że panowie znają się na wymyślaniu imion i nie będziemy kierować przygodami Waldka.

To już nie będzie gothic, bez Beziego,
po co ten sam świat skoro wszystko ma być inne, skoro tak to ja nie chce G4

Nikt ci kupić nie każe. Ludzie spójrzcie sobie na sagę TES i zrozumiecie, że w każdej części gry nie musi być ten sam bochater, a ui tak gra jest hitem.
--------

Jeśli chodzi o moją opinię na temat GIV to z jednej strony się cieszę, a z drugiej obawiam.
Dobrze, że w końcu będzie nowy bochater i nowy developer. Nie jestem pewien czy G4 będzie hitem skoro  developerem będzie firma, której nawiększym dziełem był Desperados 2
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2007, 13:19:22 wysłana przez Don Corleone »

Offline Garon

• Kret
  • *
Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Sierpień 2007, 18:49:35 »
Cytat: Vigo
Ej,Ej!!! Faust i Garon niewiedomo jeszcze czy będzie inny bohater. A przede wszystkim to jeżeli niebędziecie graćw Gothic 4 to nie. Obaj jesteście jak Ci co mówili że grafa w G3 jest do bani, oni sądzili że jest do bani dlatego że im niepujdzie i tyle.  Dla was Gothic się skończył pewnie na 3, dla mnie nie i będe czekał na Gothic 4.

Gdzie Ci to pisze mądralo? Pierw myśl puźniej pisz, znajdź mi post gdzie pisałem, że grafika mi się nie podoba, mimo mojego słabego kompa grafika fajnie wygląda, Dla mnie gothic się skończy kiedy bezi zniknie, Może tobie nie, ale mi nie odpowiada gra Waldkiem Wspaniałym,  No-------- chyba, że nowy bohater to byłby syn Bezimmiennego (najlepiej), albo jego przodek, (puźniej byśmy odwiedzili grób i porozmawiali z duchem Beziego jak z Quardohoromomoheronem[nk]), wtedy bym był (happy).              
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2007, 18:52:50 wysłana przez Garon »

Offline Valdar

• Kopacz
  • **
  • Reputacja: -125
  • Syn Marnotrawny
Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #30 dnia: 27 Sierpień 2007, 19:42:08 »
http://forum.worldofplayers.de/forum/showthread.php?t=270373

Na tym forum ludzie wpadli na bardzo ciekawy pomysł ;)

Historia z przed G1 ;0 ooo jak by coś takiego było w nowym G4 to było by ciekawe.

Jak już niektórzy wspomnieli to cieszę się że wyjdzie G4, ale czy nowy developer sprosta temu ciężarowi który pozostawią poprzednie części ? i całą rzesza fanów która oceni ich pracę.

Pożyjemy, zobaczymy

Offline zombik_one

• Kret
  • *
Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #31 dnia: 28 Sierpień 2007, 16:03:59 »
Zgadzam się z Valdar można by zacząć w przeszłości bezimiennego dowiedzieć się trochę o jego przeszłości i być może poznać jego imię, a zakończyć na scenie wrzucenia do koloni. Myślicie że taki scenariusz wydarzeń  
by przeszedł ???

Offline Kjamilex

• Kret
  • *
Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #32 dnia: 28 Sierpień 2007, 18:13:27 »
Jestem co do kilku rzeczy nastawiony sceptycznie, ale za to do kilku bardzo optymistycznie:Jestem taki trochę pół na pół co do zmiany gł. bohatera. Z jednej strony, wolałbym nadal popylać starym dobrym bezikiem. Choć z drugiej strony jaka miałaby być kontynuacja jego historii? Tak jak ktoś już mówił: bez rządzi myrtaną? Być może nowy bohater będzie żył w myrtanie za czasów panowania Króla... Bezimiennego?   I ucieszy mnie  jeśli będzie można nową postacią powrócić do Khorinis, albo nawet do Doliny... Co do systemu sterowania bez dwóch zdań zmieniłbym na stary bo jestem już do niego tak przyzyczajony, że żaden inny nie przejdzie   No i w końcu co do firmy: raczej nie grywam w tytuły Spellbound'a, ale wierzę że sprostają trudnemu zadaniu stojącemu przed nimi  

Pozdro, Kjamilex.

rafalos890

• Gość
Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #33 dnia: 28 Sierpień 2007, 21:44:51 »
No nie wiem. Z jednej strony wolałbym żeby to PB tworzyło nowego Gothica, ale z drugiej strony jestem ciekaw       pomysłów tego Spellbound. Z jednej strony wolałbym znowu grac Bezimiennym, ale z drugiej strony to może byc nowy bohater. Tak w ogóle powinniśmy grac nowym bohaterem, ale powinniśmy też w pewnym momencie spotkac Bezimiennego. System walki powinien byc prosty w obsłudze. Fabuła ciekawa. Grafika ładna, a wymagania sprzętowe i cena niskie!!!

Offline Asch

• Kret
  • *
Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #34 dnia: 28 Sierpień 2007, 21:53:20 »
Cytat: zombik_one
Zgadzam się z Valdar można by zacząć w przeszłości bezimiennego dowiedzieć się trochę o jego przeszłości i być może poznać jego imię, a zakończyć na scenie wrzucenia do koloni. Myślicie że taki scenariusz wydarzeń  
by przeszedł ???

Zostawmy tego NPC w spokoju. On już zrobił swoje. Teraz przyda się coś nowego, coś świeżego. Ja tylko marzę o nowych terenach, mniejszych bugach i jeszcze bardziej realistycznym świecie. A i więcej rzeczy by się przydało. 5 czy 6 chełmów w grze to czysta komedia i to samo tyczy miast. Tyle zapewnień, że wszystko unikalne, realistyczne a tu klops. Wioski ludzi z północy to tylko parę chatek i kilka dodatków.

Offline Smoke

• Kret
  • *
  • Reputacja: 4
Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #35 dnia: 28 Sierpień 2007, 23:06:58 »
"Najbardziej intryguje mnie to zdjęcie. Czyżby gothic 4 posiadał podtytuł "Genesis"?"

"Fani z tego forum podsuneli fajny pomysł (LINK), żeby zrobić G4 przed wydarzeniami z G1 " - cytat z głowy ;D Nie pamiętam kto to napisał, ale wiem że to było w tym temacie!

"geneza pochodzenie, rodowód; zespół warunków powstania i rozwoju danego zjawiska"

To by było całkiem ciekawe :) Gdybyśmy nadal sterowali gościem bez imienia można by poznać jego historię przed, zobaczyć dlaczego trafił do koloni, jakieś wielkie bitwy z przed tamtych okresów, jak chociażby pierwsze walki z orkami.  

A tak jeszcze drogą pomysłów, co wy na to gdybyśmy do łap dostali innego NPC'ta? Np. Diego, Gorna, albo jakiś mniej ważnych np. Angar lub chociażby dla przykładu Y'Berion? :) To też mogłoby być ciekawe...

Offline Aeskel

• Kopacz
  • **
Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #36 dnia: 29 Sierpień 2007, 01:28:18 »
Nie miałem zamiaru się wypowiadać w tym temacie, ale chyba jednak to zrobie;

Zacznijmy od tego, że 'Genesis';
jest greckim słowem, oznaczającym początek wszystkiego. Moje założenia są takie, że nasz nowy gothic, może się zaczynać nawet dziesiątki lat przed powstaniem bariery! Są to tylko i wyłącznie myśli, bo mi jakoś nie pasuje, żeby końcówka była podczasz wrzucania go do bariery. Pomyślmy, że wtedy nie było by mowy o tym, że jest to Pre-Sequel, ponieważ głównym bohaterem gry musiałby być bezi, którego na nasze szczęście w G4 nie będzie.

Nowy świat Gothic według mnie, będzie wyglądał;
mniej więcej jak stary z G1. Prawdopobnie będą nowe landy i małe wyspeki (m.i. Khorinis), które będzie można odwiedzić via Statkiem/Pływaniem. Świat napewno nie będzie dogłębnie odzworowywał tego z pierwszej części, mam taką nadzieje. Było by też dobrze dodać, rzeczy, które były pamiętliwe jak Klasztor Mnichów.

Nowy Developer;
To świetna sprawa. Jeśli mam być szczery to PB (Notka do wszystkich zapalonych 'pro' fanów pb i ich ostatniej produkcji; nie zastrzelcie mnie) nie odwaliło dobrej roboty. G3 wcale mnie pociągneło, mimo, że ma ładną grafike. Ulżyło mi, że ktoś inny zabrał się za tą robote i nie postanowił ciągnąć tego samego, tylko spoglądnąć na gothic'a, zupełnie z innej perspektywy i wyciągnąć jak najciekawsze pomysły, które są do zrealizowania. Ich wstępne info na temat G4 wywołało uśmiech na mojej twarzy, bo powrót do starego świata, to według mnie dobry pomysł i jest to świetne, że będziemy mogli wreszcie z spojrzeć z oczu innego bohatera.

System Walki;
System walki w G3 miał być bardzo trafny, lecz w praktyce okazało się inaczej. Zupełnie nowy system walki, również jest dobrym posunięciem. Mam nadzieje, że nie będzie jak z PB. Obieciali cuda niewidy, których niestety nie spełnili.

Podsumowując;
mam dobre myśli co do G4.
« Ostatnia zmiana: 29 Sierpień 2007, 02:36:18 wysłana przez Aeskel »

Offline Grigorian

• Kret
  • *
Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #37 dnia: 29 Sierpień 2007, 10:47:37 »
Ja myślę ,że Ghotic 4 będzie opowiadać historię powstana Myrtany .
Możliwe ,że zwiedzimy ,,Zapomnianą Dolinę Budowniczych''
Spotkamy takie postacie jak Quarhodron ,Ramedes itp.

Offline .:KERTH:.

• Magnat
  • Reputacja: -2
Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #38 dnia: 29 Sierpień 2007, 20:07:37 »
ja mam nadzieje że kobiety nie będą w końcu dyskrimonowane, i że będziemy mogli mieć jakąś sexy ładną dziewczyne  co do walki, to mam nadzieje że walka dystansową i magia, się nie zmieni, i zostanie taka jak w gothic 3. co do walki mieczem to mam nadzieje że będziemy mogli wreszcie prowadzić atak z wyskoku, i różne takie inne efektowne akrobacje.

PZDR.:KERTH:.

Offline Visor

• Kopacz
  • **
  • Reputacja: 23
Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #39 dnia: 31 Sierpień 2007, 17:30:59 »
nie ważne z jakim numerkiem i nie ważne z jakim podtytułem nie będzie istniała bez bezimiennego

A ja myślałem, ze gry kupuje się dla fabuły. Widzę jednak, że gracze Gothic'a kupowali wszystkie części, aby popatrzeć sobie na to jak bezimienny kręci bioderkami.  

Dla mnie zmiana bohatera wyjdzie na dobre serii. Bezimienny zaczął (w każdym razie mi) się przejadać. I gra ma tytuł Gothic a nie Noname. -,-

Ja myślę ,że Ghotic 4 będzie opowiadać historię powstana Myrtany .
Możliwe ,że zwiedzimy ,,Zapomnianą Dolinę Budowniczych''
Spotkamy takie postacie jak Quarhodron ,Ramedes itp.

Gothic 4 ma nie być powiązany z poprzedniczkami. Zresztą po raz drugi ta sama dolina? To byłby odgrzewany kotlet.

Ehh... Powiem jedno - gra będzie lipna evilmad.gif

Normalnie należą ci się brawa skoro wiesz jaka będzie gra mimo, że jeszcze nie została wydana...

Ja mam nadzieje, że Spellbound stworzy porządny silnik gry który nie będzie się sypał co parę minut. Mimo, że nie ma doświadczenia w tworzeniu cRPG to ich produkcje były znacznie stabilniejsze od gry PB. (Widziałem w akcji Desperados 2 i Robin Hooda)
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień 2007, 17:31:24 wysłana przez Visor »

Forum Tawerny Gothic

Gothic 4 - Jaki będzie?
« Odpowiedź #39 dnia: 31 Sierpień 2007, 17:30:59 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
anything