Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Zanik

<< < (4/7) > >>

Boba Fett:

--- Cytuj ---co do poprawnego pisania jestem za
--- Koniec cytatu ---
Jeżeli jesteś za, to dlaczego tego nie pokazujesz i nie przestrzegasz? Po Twoich wypowiedziach widać, że raczej sobie olewasz poprawną pisownię (chociażby pierwsza litera jest napisana z małej).

--- Cytuj ---będąc synem polonistki piszę znakami ortograficznymi
--- Koniec cytatu ---
(powinno być ,,z zasadami ortografii", bo nie ma czegoś takiego, jak znaki ortograficzne)
Z całym szacunkiem, ale Twoją mamę najwyraźniej niezbyt obchodzi to, jak piszesz, gdyż na forum widzę, iż treść Twoich wypowiedzi nie stoi na wysokim poziomie (nie zdziwiłbym się, jakby w realu było tak samo; jeżeli nie, to dlaczego nie możesz tak samo ładnie pisać na forum jak w szkole?). To samo tyczy się

--- Cytuj ---zasad interpunkcji
--- Koniec cytatu ---
Normalnie nie używasz kropek na końcu zdań (bo w ogóle nowych zdań nie rozpoczynasz), a o czymś takim jak przecinek to chyba nigdy nie słyszałeś...

--- Cytuj ---zaś skruty/skróty typu komp no cóż są i bedą
--- Koniec cytatu ---
Cóż, nic nie mam przeciwko temu, ale bardziej mi odpowiada, gdy ktoś się wystrzega takowych skrótów i stara się ich używać jak najrzadziej.

Jeżeli mam się wypowiedzieć na temat Twojego posta, to powiem, że to czysta kpina. Brak kropek/przecinków, wielkich liter, tekst jest czasami nie zrozumiały...
Jeśli jesteś za, to powinieneś starać się pisać poprawną polszczyzną, a jeżeli masz z tym problemy, to winieneś im przeciwdziałać. Istnieją takie programy jak Word, gdzie może zobaczyć, gdzie popełniłeś błędy, itp., a potem je poprawić. Dodatkowo jeżeli chcesz się wyzbyć byków, czytaj swój post dwa razy, zanim go wkleisz.

Recpect with
Fett

Kozłow:
Ja staram się pisać poprawną polszczyzną. Zarówno w życiu, jak i na gg. Z koelgami anwet siebie poprawiamy :D. Ale czasami jak ktoś zrobi błąd i go poprawię mówi: "ch.. z tym". Wyobraźmy sobie sytuację, kiedy wszyscy mówią "ch. z tym". Doprowadziłoby to w krótkim czasie do pozbawienia języka polskiego liter, które są dla niego charakterystyczne, stanowią o jego sile. Polska ortografia nie jest może łatwa, ale możemy sę poszczycić bardzo dużą różnorodnoscią słów w naszej ojczystej mowie. Piszmy starannie i poprawnie ortograficznie. Piszmy polskie znaki. Ó, ń, ą, ę, ś, ć, ź, ż są pięknymi literami. Co z tego, że żeby pojawiły się na ekranie trzeba wcisnąć 2, czasem 3 klawisze. lenistwo i nieróbstwo sie szerzy, Każdy by chciał szybciej, łatwiej, prościej. A czasami mogłoby te młode pokolenie, które rośnie nam na komputerach (podzielam tu zdanie pana Boba Fett dotyczące nieczytania książek), ruszyć dupę i przeczytać jakąś fajną książkę. Książki rozwijają naszą wyobraźnię, komputer i gry narzucają nam obraz jakiejś opowieści (nie twierdzę, ze są złe, ale za mało tam sie używa mózgu czasami). Skoro już mówimy o ortografi. Może szanowni koledzy admini i moderatorzy zerknęliby w Regulamin Forum :D

--- Cytuj ---2. Regulamin obowiązuję wszystkich członków forum.
--- Koniec cytatu ---
Nie "obowiązuję" tylko "obowiązuje".

--- Cytuj ---2. Gdy licznik “ostrzeżenia” zostanie zapełniony (100%), użytkownik podlega automatycznej banicji na czas nie określony.
--- Koniec cytatu ---
"Nie określony" powinno być razem. "Nie" z przymiotnikami piszemy łącznie.

Każdy popełnia błędy, ale starajmy się ich nie robić. A takie pisanie na gg i usprawiedliwianie się tym, że za długo doprowadza do tego, iż przyzwyczajamy się do błędnej wersji wyrazu i potem tak piszemy.

Kjamilex:
Hoho, widzę, że jeszcze są osoby które pragną bronić polskiej pisowni i wymowy. Ja jestem w tej sprawie cały po stronie Boby. Jeszcze kiedyś, w podstawówce byłem mistrzem ortografii ( klasy 4 - 6   ). Kiedy mam neta, zacząłem stopniowo pisać bez polskich liter, ale widząc te moje wypociny, znowu się nawróciłem i staram się zachowywać zasady poprawnej pisowni. Oczywiście pisząc na forum czasem zdarza mi się popełnić głupi błąd, ale to tylko dlatego, że ze stukaniem w klawisze nie radze sobie tak dobrze jak z ortografią   .
A jeśli chodzi o czytanie książek, kiedyś czytałem masę lektur (oczywiście nie tylko szkolnych), ale stopniowo coraz mniej... A dlaczego? A no dlatego, że w bibliotece zabrakło czegoś do czytania (wszystko przewertowałem od dechy do dechy), a w księgarniach książki są drogie, i nawet rodzicom szkoda kasy   . Od tego czasu siedzę na różnych forach w necie, i nieraz można tam poczytać coś mądrego ( ten temat to idealny przykład), ale niestety częściej można pożałować totalnego olewania pisowni polskiej przez internautów.

Pozdro dla was, Kjamilex

Anmarius:
Na wstępie chciałbym coś powiedzieć do większości osób... Jezu, ludzie, czy Wy jesteście tak uczuleni na ojczysty język, że po prostu... Wiem, że teraz sobie pomyślicie, że w ogóle nie mam do niego szacunku, ale tak nie jest. Po prostu, rozmowa przez komunikatory internetowe, w których zazwyczaj się szybko pisze, gada, żeby kolega przyniósł zeszyt, to... bez przesady. Pisanie i męczenie się z napisaniem jedengo szybkiego zdania do kumpla, typu " Przynieś mi jutro podręcznik ", paranoja. Człowiek się skupia na tym, aby poprawnie napisac zdanie, a nie na samym temacie. Podam jedną sytuację, gdy podczas rozmowy z moim interentowym kolegą ( nie pamiętam, jakim ), starałem się pisać " przytuliś** po polsku ( bez błędów i te pe )... I wiecie, co się później stało ? W połowie pisania "starannego" zdania, zapomniałem, co dalej miałem napisać !  A potem musiałem powiedzieć, że zapomniałem ! Po prostu, na różnych forach internetowych, gdzie twe posty czyta wiele oczu, to trzeba się do zasad poprawnej polskiej pisowni stosować. Ale, pomyślmy, przy luźnej rozmowie z kumplem, żeby się tak męczyć, kiedy on tak samo pisze i wie po prostu, że przy bliskiej konwersacji, tak jak normalnej rozmowie twarzą w twarz, nie trzeba używać tych polskich znaków ? Pewnie wiele osób wie, że ja piszę bez polskich znaków, no i co ? Nie chcecie przez to ze mną gadać, to nie gadajcie, ale po prostu według mnie to nie ma najmniejszego sensu... Nie chciałem tutaj nikogo obrazić, ale po prostu wyraziłem swą opinię na ten temat...

--- Cytuj ---Co z tego, że żeby pojawiły się na ekranie trzeba wcisnąć 2, czasem 3 klawisze. lenistwo i nieróbstwo sie szerzy, Każdy by chciał szybciej, łatwiej, prościej.
--- Koniec cytatu ---

Kozłowie... to nie jest lenistwo, ale to jest po prostu przy komunikatorach jednym słowem głupie... Lenistwo... już ja to widzę, przecież jak ktoś chce sobie pogadać przez "gg" i poświęca cały czas rozmowy na pisaniu polskich znaków, to ... przesada.

--- Cytuj ---A czasami mogłoby te młode pokolenie, które rośnie nam na komputerach (podzielam tu zdanie pana Boba Fett dotyczące nieczytania książek), ruszyć dupę i przeczytać jakąś fajną książkę. Książki rozwijają naszą wyobraźnię, komputer i gry narzucają nam obraz jakiejś opowieści (nie twierdzę, ze są złe, ale za mało tam sie używa mózgu czasami).
--- Koniec cytatu ---

Przepraszam Cię bardzo Kozłowie, masz 16 lat, tak ? Wiem, że tak bardzo chcesz dobrze, ale bez urazy, czasem powstrzymaj się od takich komentarzy, bo starasz się uchodzić za bardzo dorosłego człowieka. Naprawdę, nie obraź się, ale tak według mnie jest  
Ja wiem, że książki rozwijają naszą wyobraźnię i co ? ÂŻadne tutaj dziecko neo, np. Ciern, który pewnie sobie stworzył nowe konto, Cię nie posłucha. Bo jesteś tylko osobą, która siedzi po drugiej stronie, a nie jego rodzicem. Naprawdę, nie chciałem Cię urazić, ale ;]

--- Cytuj ---eżeli mam się wypowiedzieć na temat Twojego posta, to powiem, że to czysta kpina. Brak kropek/przecinków, wielkich liter, tekst jest czasami nie zrozumiały...
--- Koniec cytatu ---

Już nie przesadzajmy, panie Bobo... Każdy popełnia w życiu błędy, też w pisownii, nawet Ty. Wiele razy widziałem, że dajesz przecinek tam, gdzie nie trzeba i nikomu tego nie mówiłem, więc, ja nie widzę tutaj żadnej kpiny  Po prostu biedak wypowiedział się tam, gdzie nie trzeba, pierwszy raz na forum, więc go nie obwiniaj... Wiem, dostał pewnie w promocji neta, ale z czasem się poprawi, jak każdy inny...

Dark Prince:

--- Cytuj ---Na wstępie chciałbym coś powiedzieć do większości osób... Jezu, ludzie, czy Wy jesteście tak uczuleni na ojczysty język, że po prostu... Wiem, że teraz sobie pomyślicie, że w ogóle nie mam do niego szacunku, ale tak nie jest. Po prostu, rozmowa przez komunikatory internetowe, w których zazwyczaj się szybko pisze, gada, żeby kolega przyniósł zeszyt, to... bez przesady. Pisanie i męczenie się z napisaniem jedengo szybkiego zdania do kumpla, typu " Przynieś mi jutro podręcznik ", paranoja. Człowiek się skupia na tym, aby poprawnie napisac zdanie, a nie na samym temacie. Podam jedną sytuację, gdy podczas rozmowy z moim interentowym kolegą ( nie pamiętam, jakim ), starałem się pisać " przytuliś** po polsku ( bez błędów i te pe )... I wiecie, co się później stało ? W połowie pisania "starannego" zdania, zapomniałem, co dalej miałem napisać ! A potem musiałem powiedzieć, że zapomniałem ! Po prostu, na różnych forach internetowych, gdzie twe posty czyta wiele oczu, to trzeba się do zasad poprawnej polskiej pisowni stosować. Ale, pomyślmy, przy luźnej rozmowie z kumplem, żeby się tak męczyć, kiedy on tak samo pisze i wie po prostu, że przy bliskiej konwersacji, tak jak normalnej rozmowie twarzą w twarz, nie trzeba używać tych polskich znaków ? Pewnie wiele osób wie, że ja piszę bez polskich znaków, no i co ? Nie chcecie przez to ze mną gadać, to nie gadajcie, ale po prostu według mnie to nie ma najmniejszego sensu... Nie chciałem tutaj nikogo obrazić, ale po prostu wyraziłem swą opinię na ten temat...
--- Koniec cytatu ---

WTF? Naprawdę, takie myślenie sprawiło, że Lech Kaczyński został głową państwa. Po pierwsze, to podczas rozmowy nie wyróżniamy 'ó' i 'u'. Po drugie, to większość dzisiejszych nastolatków siedzi na czatach czy komunikatorach, więc im więcej piszą jak bezmózgie pawiany, tym więcej byków ortograficznych robią w 'realu'. Chciałbyś, aby ktoś do ciebie pisał:
'jak sie mash kolego muj'
'co slychac w twoih stronah' etc.
Jest to żałosne i godne pożałowania. Z kąd takie dzieci będą wiedziały, że popełniły błąd, koro nikt ich nie upomni? Same przecież dupska nie ruszą i nie poszukają w słowniku.
Co do twojej konwersacji z kumplem przez Gadu-Gadu, to mogę powiedzieć, że wielu kartek tyś nie przewrócił, ponieważ wiele z wyrazów zapamiętuje się i nie popełnia się błędów, a przy okazji słownictwo się poszerza. Jakbyś pisał normalnie wszędzie (na forach, podczas rozmowy przez komunikator czy w esemesach) to weszło by ci w nawyk i nie musiałbyś się koncentrować na tym jak piszesz, tylko na tym co piszesz.
BTW ja również popełniam błędy i z tego zadowolony nie jestem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej