Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Zanik

<< < (3/7) > >>

Dairin:
Hm, ja przyznam się szczerze, że nigdy nie przywiązywałam większej uwagi do tego jak piszę na gg. Zawsze miałam 6 z ortografii, pisałam ładne wypracowania, na forum długie tematy itp. ale na gg nie czułam większej potrzeby pisania "ładnie", bo tak właściwie nikt tego nie przestrzegał, więc czemu ja powinnam? Teraz zaczęłam pisać ładniej, a to wszystko przez Boba Fett'a, ponieważ jak z nim rozmawiam, to tak automatycznie przestawiam się na pisanie "ładne" :D:D:D I po pewnym czasie rozmowy z nim samo weszło mi w nawyk pisanie poprawnym językiem. A potem jestem już tak automatycznie przestawiona i już tak piszę ;)
Chciałabym podkreślić, że ja również zauważyłam, że większość facetów mówi: Poszedłem, zamiast poszedłem. Coraz częściej zauważamy to zjawisko, ale cóż można poradzić, wobec tego, gdy nawet pan Kaczyński popełnia błędy językowe... Myślę, że w pewnym stopniu wynika to z tego, że nie mamy godnego przykładu do naśladowania. "Jeśli Jasiu mówi nieładnie, to czemu ja miałbym wysławiać się wyszukanie?" Czasami nawet nauczyciele popełniają błędy. Co do dyslektyków, to myślę, że to także zależy od stopnia zaawansowania dysleksji. Mam dwie kumpele dyslektyczki. Jedna jest nawet dobra z ortografii, czasem zrobi jakiś mały błędzik, ale wypracowania to jej zmora. Zawsze pomagam jej i próbujemy rozwijać jej pisanie, ale ciężko to idzie :) Druga, zaś, pisze dłuuugie wypracowania, ma wybujałą wyobraźnię, ale w każdym zdaniu znajduje się co najmniej jeden błąd. Ostatnio napisała 'Połódnie", co mnie zadziwiło, ale rozumiem ją. Jest to niezły paradoks, ponieważ jej mama jest nauczycielem polonistą. A jeśli chodzi o język polski i mój stosunek do niego, to jest on bardzo pozytywny. Uwielbiam oglądać program telewizyjny prof. Miodka :D:D (wszyscy się śmieją, gdy sie dowiadują :P), poznawać tajniki świata języka polskiego, pisać wypracowania, a co więcej, często ludzie mówią mi, że mam wyszukane słownictwo (w realu) Tego to bym się nie spodziewała :)
Aaa! I chciałabym dodać taką malutką ciekawostkę psychologiczną ;) Gdy robimy błąd literowy, tzw. literówkę, to tak naprawdę nasz mózg rzadko kiedy to dostrzega. Widziałam kiedyś takie zadanie, gdzie było z każdego wyrazu wycięte kilka literek i trzeba było odczytać tekst. Był zrozumiały. Sama się często na tym łapię. Gdy czytam esemesy sprzed kilku miesięcy patrzę, że coś mi nie gra (po kolejnym przeczytaniu) i nagle spostrzegam literówkę. Dodając, że esa czytam np. 5 raz :) Nasz mózg nie zwraca bacznej uwagi na tekst, tylko na przekaz (Tylko Ci czepliwi widzą wszystkie literówki :)) Pozdro :)

ÂŚlimaczek:
Nie pisanie polskich liter wcale nie wzięło się z tego że komuś się nie chce trzymać alta, tylko z tego że kiedyś w większości rzeczy nie było po prostu polskich liter (teraz to już głównie są w programach i grach, ale minie trochę czasu zanim ludzie z powrotem będą ich całkowicie używać). Co do robienia błędów ortograficznych są to dzieci neostrady które dopiero co uczęszczają do podstawówki, przez co ich znajomość ortografii jest dosyć mała. Co do dresiarzy to oni raczej nie piszą na takich forach, błędy ortograficzne, udawanie że ma się dysortografię, głównie popełniają właśnie dzieci neostrady.

Jeżeli chodzi o mnie, próbuje się odzwyczaić tego nawyku i pisać z polskimi literami, ale czasami zapomnę i pisze bez.
BTW. słowo poszedłem mylę z poszłem w ok. 70% przypadkach i jak popełnię jakiś błąd ortograficzny to jest 60% szansy że właśnie to słowo. Ale za nic nie mogę się tego "poszłem" odzwyczaić  

Crisis:
Oczywiście zgadzam się z moimi poprzednikami i zgadzam się z ich zdaniem. Rzeczywiście coraz mniej osób pisze nie używając polskich liter. Zaczyna się to przeważnie w Internecie, ale z czasem już odzwyczaimy się pisać poprawnie, a co z tym idzie? W szkole będziemy pisać wypracowania bez Polskich liter i dostaniemy słabszą ocenę. Przyznam, że gdyby wszyscy, choć trochę pomyślą, to zaczną pisać w takim użytecznym programie, jak Microsoft WORD, czy tak trudno poświęcić parę sekund na skopiowanie tekstu z dokumentu na forum? Nie sądzę...

Ja mam wszystkie dysfunkcje, zaskoczeni? Sądzę, że tak... Kiedyś popełniałem mnóstwo błędów, a teraz? Myślę, że piszę poprawnie, ale oczywiście tak jak każdemu zdarzy mi się popełnić błąd. Dysfunkcje wykryto mi na początku technikum, wtedy zacząłem chodzić na specjalne zajęcia i tworzyłem długie dzieła pisarskie typu opowiadania, rozprawki bądź eseje. Dzięki temu wyrosłem z tych dysfunkcji i nie popełniam błędów tak często jak kiedyś. Da się z tego wyleczyć naprawdę, a ja jestem żywym dowodem na to...

Ale nie tylko dzieci w wieku 10 - 13 lat nie piszą bez polskich literek. Niektórzy webmasterzy, którzy uważają się za  "wielkich" i "dorosłych" popełniają błędy, tylko wtedy mnie denerwuje brak poprawnego pisania. Jeśli ktoś w wieku do 10 lat popełni błąd to ja to rozumiem, ale jeśli 15 - 17 latek nie używa poprawnego języka to powinien się wstydzić... Wszyscy piszmy polskie litery, ale nie wytykajmy palcem ludzi piszących bez nich...

Pozdrawiam

zaj:

--- Cytuj --- Najczęściej wykręcają się słowami, że mają dyslekcje
--- Koniec cytatu ---

Sam mam dyslekcje, ale się staram. Niestety czasem wkradnie się jakiś błąd ortograficzny, ale w przeglądarce Firefox(2.0) Każdy błąd w poście jest podświetlany(niestety niektóre wyrazy mimo poprawnej pisowni są podkreślone) To pomaga w nauce  

co do tego lola. Ogólnie przyjęło się inne wyjaśnienie tego pojęcia niż tłumaczenie dosłowne. Ale co z tego. Tak samo można się przyczepić do słowa: samochód(samo+chód), a przecież jak wiemy samochód nie chodzi...

Ten post jak ulał przedstawia typowy "zanik":

--- Cytuj ---tak Gorn daje klucz do strórzówki koło bramy otwierasz te drzwi przekręcasz kołowrót i brama się otwiera potem wchodzisz niszczysz strażników tylko jest właśnie problem z tym bo jak zabijesz strażnika to Gorn mówi, że"zginoł jeden z członków ze starego obozu i to ty maczałeś w tym palce" więc lepiej dać gornowi prawo do zabijania, ale uprzedzam jest ciężko następnie idziesz do orka dajesz mu lekarstwo i potem kazuje ci przynieść Jezyk Węża Błotnego Róg Cieniostwora Róg Trola Jezyk Ognistego Jaszczura i jedno jest fajne że wszystkie stwory się odradzają. Więc Powodzenia
--- Koniec cytatu ---

Jak tu się nie denerwować czytając takie posty

Cadar:
co do poprawnego pisania jestem za ale wypowiem się na swój temat ja będąc synem polonistki piszę znakami ortograficznymi ale nie przetrzegam wszystkich zasad interpunkcji\ortografii tak zresztą jak wielu innych userów zaś skruty typu komp no cóż są i bedą

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej