Forum dyskusyjne > O grach, programach i sprzęcie
Tibia
Ponurak:
Z tego co widzę połowa ludzi, która się tu wypowiada nie zna wcale tibii, ot co. Tibia ma jedną z najbardziej rozbudowanych fabuł. Wątków występujących w tibii nie da się policzyć na palcach choćby tuzina ludzi. A z każdym wątkiem łączy się wiele trudnych misji (questów jak kto woli) i opowiadań. Nie obrażając tu Gothica, który jest jedną z najlepszych gier cRPG, ile jest w niej książek? Bardzo mało. W tibii jest nawet po kilkanaście do jednej misji. Wejdźcie sobie np. na tibia.pl i zobaczcie ile jest tam misji opowiadań wątków fabularnych itp. Bardzo dużo misji nie zostało odkrytych. Bo albo trzeba być zdesperowanym poszukiwaczem albo trzeba mieć fart albo doświadczonym poszukiwaczem tibijskim aby odnaleźć nową misję. Prosty przykład: aby przejść trzeba mieć marchewkę w plecaku. Podsumowując nie wiecie co to tak naprawdę Tibia. Pozostawiam wam to do przemyślenia i tyle. A taki obraz tibii jaki znacie wykreowało pełno jak to powiedział Arkhan 7 latków. Więc w tibii głównie chodzi o rozwiązywanie zagadek itp. jak to się robi w grach RPG. Na kolejnym planie jest dopiero młucka potworów.
Dante:
--- Cytat: Peanut w 03 Lipiec 2008, 11:39:26 ---
--- Cytuj ---TIBIA to głupia gra.Kiedyś grałem ale mi sie na znudziło po tygodniu.Słaba grafa i fabuła.Po prostu jak kumple gadja o tej grze to mi sie robi niedobrze.
--- Koniec cytatu ---
A mi się natomiast robi niedobrze jak słucham takich ignorantów jak ty. Grafika może i jest słaba, muzyki może i nie ma (chociaż to mi nawet na rękę, bo mogę włączyć ją sobie sam, to co lubię), ale tibia to jedna z najlepszych gier swego rodzaju pod względem fabularnym, przynajmniej tak mi się wydaje. Te wszystkie tajemnicze questy, zagadki, opowieści o dawnych czasach i wydarzeniach jakie w tejże krainie niegdyś występowały, to jest to. Dla ciebie fabuła to iść, zabić, wbić level, a przy okazji lootnąć jakiegoś drogocennego itemka. Ja prosiłbym was o jedno - jeśli nie macie pojęcia o tibii nawet się nie wypowiadajcie, bo to jest bardziej żenujące niż setki idiotów grasujących po świecie tibii i popełniających 20 błędów ortograficznych w słowie "ja". A tak swoją drogą, to mi się wydaję, że fani Gothica swoim debilizmem powoli zaczynają pobijać fanów tibii :).
--- Koniec cytatu ---
No oczywiście Lienage 2, Guild Wars, WoW czy AoC chowają się przed Tibią. Drogi kolego gry mmo właśnie polegają na tym, że mają być atrakcyjne w zdobywaniu itemów, lvl'i oraz pvp czy pve. Jak nie pasi fabuła to są gry z singleplayerem typu Gothic czy Wiedźmin. Tu nie chodzi o epicką powieść rodem z utworów AS'a tylko o jak najlepszą i efektowną gre. Drugim zkolei i najważniejszym elementem mmo są ludzie, bo 3/4 graczy mmo odpowiada że grają wyłacznie by pogadać, pobawić się z ludźmi, więc po co tutaj fabuła dla jednego?
Dingers:
Ja nigdy nie gralem w tibie i nie mam zamiaru bo to ciul!! a nie gra
Szarleǰ:
Dante udajesz debila na siłę, czy samo ci to wychodzi? Prosiłem, jeśli gówno wiesz o tibii, to się NIE WYPOWIADAJ. Cóż, jeśli chodzi o ludzi, wielu jest takich którzy są najnormalniejsi w świecie, nie twierdzę, że idiotów nie ma, lecz wcale nie jest ich tak wiele jak wam się może zdawać. Co do gadania, to uwierz, że w połowie tych świetnie przygotowanych questów, trzeba wykonać z kimś innym. I nigdzie nie powiedziałem, że GW, WoW i tym podobne gry chowają się przed tibią, bo to byłoby wręcz śmieszne, więc nie wiem po czym to wywnioskowałeś...
--- Cytuj ---Jak nie pasi fabuła to są gry z singleplayerem typu Gothic czy Wiedźmin.
--- Koniec cytatu ---
A jednak, czasem miło jest razem pogłówkować nad jakąś tajemnicą, wspólnie wykonać questa (szczególnie tak ciekawego i tajemniczego)/zabić potwora.. cokolwiek by się nie wydarzyło. Jeśli tego nie rozumiesz to nie mamy o czym rozmawiać, bo w tibii właśnie to się liczy.
--- Cytuj ---więc po co tutaj fabuła dla jednego?
--- Koniec cytatu ---
Dlaczego niby dla jednego?
Zapewne gdyby w takim GW czy WoWie stworzyli tak ciekawe questy jakie mogą występować w tibii, z pewnością z chęcią wykonywali by je razem, z tym że cipsoft musiałby zbankrutować, bo chyba wszyscy woleliby pograć w takiego GW niż wydać tyle samo kasy na Pacca w tibii.
--- Cytuj ---Ja nigdy nie gralem w tibie i nie mam zamiaru bo to ciul!! a nie gra
--- Koniec cytatu ---
Następny... ehh nie mam słów. Skoro nigdy nie grałeś w tibię, to po czym wnioskujesz, że gra jest beznadziejna? Bo grafika brzydka albo kolega ci to powiedział? Ach, zapomniałem, tak czy inaczej nie dostrzegłbyś w tej grze różnicy między np takim WoWem więc po co grać w takie gówno jak można zagrać w grę z 26k razy lepszą grafiką?!
Ta dyskusja i tak do niczego nie prowadzi bo zawsze znajdzie się debil który ni stąd ni zowąd napisze posta "to jest gupia gra i grajom w niom sami idioci co nie umiejom pisaci nie gram w to bo gupia grafika i nie ma muzyki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!", a co do dantego, słuchaj, każdy ma własny gust, nie twierdze że tibia jest wspaniała, ale zauroczyła mnie swoimi tajemnicami, zagadkami itp. ciebie widocznie coś takiego nie pociąga i szanuje cię za to, ale na prawdę, nie musisz pisać tak głupich postów, jeśli nie masz co napisać, bo tylko się ośmieszasz, przynajmniej w moich oczach.
Dante:
--- Cytat: Peanut w 03 Lipiec 2008, 23:15:37 ---Dante udajesz debila na siłę, czy samo ci to wychodzi? Prosiłem, jeśli gówno wiesz o tibii, to się NIE WYPOWIADAJ. Cóż, jeśli chodzi o ludzi, wielu jest takich którzy są najnormalniejsi w świecie, nie twierdzę, że idiotów nie ma, lecz wcale nie jest ich tak wiele jak wam się może zdawać. Co do gadania, to uwierz, że w połowie tych świetnie przygotowanych questów, trzeba wykonać z kimś innym. I nigdzie nie powiedziałem, że GW, WoW i tym podobne gry chowają się przed tibią, bo to byłoby wręcz śmieszne, więc nie wiem po czym to wywnioskowałeś...
--- Cytuj ---Jak nie pasi fabuła to są gry z singleplayerem typu Gothic czy Wiedźmin.
--- Koniec cytatu ---
A jednak, czasem miło jest razem pogłówkować nad jakąś tajemnicą, wspólnie wykonać questa (szczególnie tak ciekawego i tajemniczego)/zabić potwora.. cokolwiek by się nie wydarzyło. Jeśli tego nie rozumiesz to nie mamy o czym rozmawiać, bo w tibii właśnie to się liczy.
--- Cytuj ---więc po co tutaj fabuła dla jednego?
--- Koniec cytatu ---
Dlaczego niby dla jednego?
Zapewne gdyby w takim GW czy WoWie stworzyli tak ciekawe questy jakie mogą występować w tibii, z pewnością z chęcią wykonywali by je razem, z tym że cipsoft musiałby zbankrutować, bo chyba wszyscy woleliby pograć w takiego GW niż wydać tyle samo kasy na Pacca w tibii.
--- Cytuj ---Ja nigdy nie gralem w tibie i nie mam zamiaru bo to ciul!! a nie gra
--- Koniec cytatu ---
Następny... ehh nie mam słów. Skoro nigdy nie grałeś w tibię, to po czym wnioskujesz, że gra jest beznadziejna? Bo grafika brzydka albo kolega ci to powiedział? Ach, zapomniałem, tak czy inaczej nie dostrzegłbyś w tej grze różnicy między np takim WoWem więc po co grać w takie gówno jak można zagrać w grę z 26k razy lepszą grafiką?!
Ta dyskusja i tak do niczego nie prowadzi bo zawsze znajdzie się debil który ni stąd ni zowąd napisze posta "to jest gupia gra i grajom w niom sami idioci co nie umiejom pisaci nie gram w to bo gupia grafika i nie ma muzyki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!", a co do dantego, słuchaj, każdy ma własny gust, nie twierdze że tibia jest wspaniała, ale zauroczyła mnie swoimi tajemnicami, zagadkami itp. ciebie widocznie coś takiego nie pociąga i szanuje cię za to, ale na prawdę, nie musisz pisać tak głupich postów, jeśli nie masz co napisać, bo tylko się ośmieszasz, przynajmniej w moich oczach.
--- Koniec cytatu ---
Debila to ty tutaj narazie odstawiasz. Pokaż mi tutaj gdzie odniosłem się do mojej znajomości Tibii, to porównanie że Tibia jest lepsza od wyżej wymienionych powstało na wskutek twojego postu i było ironią...Jeżeli nie jesteś wstanie tego pojąc trudno, twoja sprawa. Jedynie poruszony temat to była idea gier mmo. Nie nabluzgałem na Tibie, nie powiedziałem że gracze Tibii to debile,lamusy etc. więc nie rozumiem skąd twoja agresja na ten post. Może frustracja? ;] Ja również szanuje cię za to że masz inne poglądy ale powoli trace szacunek jak wyzywasz wszystkich od głupków bo mają inne zdanie o twojej ukochanej grze. Fakt paru tutaj faktycznie odp****ala posty "Tibia to gó*no i ch*j" dla tych panów żal z kropczeczką i pelem. Może faktycznie czasami lepiej przeanalizować to co ktoś napisał, a potem stwierdzić publicznie że pisze głupie posty?
No a teraz może do samej Tibii. Odniose się do Lienage 2 w którego grałem długi czas. Być może Tibiia jak mówisz ma fajną fabułe ciekawe questy, chwała jest za to! Np. W l2 już tego nie uświadczysz czy Wow'ie tam sa tylko drop questy i inne tego typu. Ale może będe płytki aczkolwiek dla mnie większą zabawą jest granie w ładne wykonane postacie, genialne efekty skilli niż chodzenie paroma pixelami i mieć zabójczą fabułe. Ale jak sam stwierdziłeś każdy ma swój gust.
@ Jezeli chodzi o przejście fabuły w kilka osób. To najnowsze RPG na next geny posiadają tryb kooperacji. :P
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej