Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

MEN i jego sprzeciw grom komputerowym

<< < (7/9) > >>

Dark Prince:

--- Cytuj ---Ps. Argumentacje to wy macie pięęęękną. Burzycie się, bo nie będzie wam wszystkiego wolno, zresztą bardzo dobrze.
--- Koniec cytatu ---
Taa, a ty taką 'piękną' jak nasza pierwsza dama.

--- Cytuj ---A co z grami strategicznymi, gdzie z naszej ręki giną tysiące istnień?
--- Koniec cytatu ---

--- Cytuj ---A tam się leje krew? Nie sądze.
--- Koniec cytatu ---

Nie wcale. Zagraj w takiego Warcrafta III i sprawdź czy na ziemi nie będzie śladów krwi. Będzie ale w śladowych ilościach.

--- Cytuj ---Tak, tak. tylko, że w grze, w której ta przemoc nie jest brutalna, PEGI klasyfikuje ją dla kategorii od 12 lat. Brutalniejsze (takie jak FPSy) są od 16-18.
--- Koniec cytatu ---
Przemoc jest brutalna, tak samo jak sex jest przyjemny a papier ścierny szorstki. Jak przemoc może nie być brutalna? Zastanów się co mówisz, bo pieprzysz jak gęś bez łba.

--- Cytuj ---
--- Cytuj ---Tak a propo taki 12 latek może być lepiej ukształtowany psychicznie od 18 latka.
--- Koniec cytatu ---

--- Cytuj ---Ile można... Ludzie, TO NIE JEST możliwe.
--- Koniec cytatu ---

--- Koniec cytatu ---
Nie?! Cholera, a ja uważałem, że jestem dorosły (nie fizycznie, tylko psychicznie), ale jednak ty lepiej wiesz ode mnie jaki ja jestem, gdyż wnioskując po twoich postach to masz już ponad 18 lat.
Tak jak pisałem wcześniej. 12 latek może być lepiej rozwinięty psychicznie od 18 latka. Dlaczego? Ponieważ nie wszyscy muszą dorosnąć w wieku 12 lat. Co powiesz o dzieciach ludzi, którzy są tak schorowani, że nie mają siły pracować i taki 12 letni chłopak musi zarobić na całą rodzinę. A co powiesz o 18 latku, który w dupie ma wszystko i jeździ beemką ojca?

--- Cytuj ---Ta, tylko że dzieckiem dla rodzica, a nie społeczeństwa.
--- Koniec cytatu ---
Kogo obchodzi społeczeństwo. Obchodzi cię opinią jakiejś starszej pani z Malborka? Raczej nie.

Powiem ci jak mój stryjek zwykł mówic:

--- Cytuj ---Weź się ku**wa  uderz w łeb
--- Koniec cytatu ---
Dlaczego? Już piszę. Wg ciebie jak wprowadzą ten zakaz żaden 12 latek nie kupi już Sex Empire, tylko Kubuś i Hefalumpy. To bullshit, ponieważ taki 'dzieciak' odpali torrenta i będzie miał swoje wymarzone Imperium Sexu za free. Taką postawą wspierasz piractwo, czyli masz u mnie wielkiego minusa. Ale ty będziesz zadowolony, gdyż żaden nastolatek nie kupi LEGALNIE (podkreślenie moje - Dark) gry komputerowej nie przeznaczonej dla niego.
Mam 15 lat. W wieku 6 lat przeszedłem Carrmageddon. W wieku 9 lat zaliczyłem Soldier of Fortune. jako 12 latek zaliczyłem GTA VC. W zeszłym roku przeszedłem San Andreas. Czy jestem z tego powodu nienormalny? Nie, ja tylko zrelaksowałem się przy komputerze. Niektórzy relaksują się na siłowni (vide Crisis) inni wolą posiedzieć w barze, a jeszcze inni 'młócą' w gry.

Crisis:
Nie no, nie mogę... Czytam te posty i muszę się wypowiedzieć, ponieważ mnie już coś zżera.

--- Cytuj ---O rly? Przyznaj się, nie grałeś w GTA mając 17 lat?
--- Koniec cytatu ---

--- Cytuj ---Wtedy nie było GTA (przynajmniej w 3d, 2d się nawet niegdy nie tykałem).
--- Koniec cytatu ---

Wiesz co? Wiesz jakoś Ci nie wierzę, spotkałem się kiedyś z osobą, która mówiła tak jak ty, że jak on miał kompa to jeszcze nie było Windowsa 95! Okazał się dzieckiem w wieku 15 lat... Można odnieść wrażenie, że jesteś dzieciuchem, który podaje się za dorosłego (bez obrazy ). To nie tylko moje zdanie, takich ludzi jest więcej niż Ci się zdaje...

--- Kod: ---A co z grami strategicznymi, gdzie z naszej ręki giną tysiące istnień?
--- Koniec kodu ---

--- Cytuj ---A tam się leje krew? Nie sądze.
--- Koniec cytatu ---

W niektórych grach FPS nie leje się krew i są od 16 lat, a w grach strategicznych, w których się ona leje jest od 12, ciekawe co?

--- Kod: ---Tak a propo taki 12 latek może być lepiej ukształtowany psychicznie od 18 latka.
--- Koniec kodu ---

--- Cytuj ---Ile można... Ludzie, TO NIE JEST możliwe.
--- Koniec cytatu ---

Oj mylisz się Panie R. Mam kumpla, który jest ode mnie starszy o 3 lata, a ma takie poglądy na świat i tak ukształtowaną psychikę, że odnosisz wrażenie, że gadasz z 15 latkiem, natomiast jego brat 13 latek normalnie tak haruje żeby coś osiągnąć, że szkoda gadać. No i wedle przytoczonej przez Respeva teorii jest dojrzały emocjonalnie. Człowieku, czy Ty naprawdę jesteś tak ślepy, że tego nie widzisz? Na tym forum zdarzają się tacy ludzie...

--- Cytuj ---Tak pozatym czym różni się brutalna gra od brutalnego filmu czy książki?
--- Koniec cytatu ---

--- Cytuj ---Tym, że brutalne filmy są od 16/18 lat, a nie 12?
--- Koniec cytatu ---

A co to za różnica? Dziecko będzie chciało to i tak sobie załatwi film/grę, która nie powinna trafić w jego ręce.

--- Cytuj ---Ps. Argumentacje to wy macie pięęęękną. Burzycie się, bo nie będzie wam wszystkiego wolno, zresztą bardzo dobrze.
--- Koniec cytatu ---

Tylko jak się czyta te wasze posty to właśnie z twoich idzie się pośmiać, z postów Beli/Dark Prince'a nie...

--- Kod: ---Tak, tak. tylko, że w grze, w której ta przemoc nie jest brutalna, PEGI klasyfikuje ją dla kategorii od 12 lat. Brutalniejsze (takie jak FPSy) są od 16-18.
--- Koniec kodu ---

--- Cytuj ---Przemoc jest brutalna, tak samo jak sex jest przyjemny a papier ścierny szorstki. Jak przemoc może nie być brutalna? Zastanów się co mówisz, bo pieprzysz jak gęś bez łba.
--- Koniec cytatu ---

Tutaj po części się zgodzę z Respevem, rzeczywiście przemoc czasem może być ukazywana w mniejszym stopniu i to zaniża jej kategorię wiekową, ale teraz praktycznie każda gra jest z przemocą, ponieważ takie cieszą się największą popularnością. Bądźmy szczerzy, gdyby nie przemoc w grach to interes związany ze sprzedażą gier byłby nieopłacalny - bo ile osób gra w przygodówki, zręcznościówki czy platformowe gry w tych czasach? Niestety mało, teraz tylko słychać Counter Strike to, Postal tamto, Unreal tu, Quake tam - niestety strzelanki są najpopularniejsze, dlaczego? A bo dlatego, że są brutalne i że przy tych grach nie trzeba zbytnio myśleć. Co na to poradzić? Nic się nie zrobi, nawet jak zostaną zabronione takie gry nieletnim to młodzi zaczną te gry ściągać z internetu, przegrywać od kumpli, prosić osoby starsze żeby im tą gre kupiły. Co nastąpi? Jeszcze większe piractwo...

Kończąc wypowiem się jeszcze o pomyśle naszego drogiego pana ministra, jest on nawet niezły (ale nie można go nazwać dobrym) i jest pełen luk, zabroni gier? Piractwo zwiększy i w związku z tym Giertych odniesie porażkę i to na całej linii. Pomysł idzie do kosza moim zdaniem, a nawet jak go wdrożą to nic się nie zmieni praktycznie...

Pozdrawiam.

Bela:
Widzę, że dyskusja wre, więc powrócę , bo to jedna z nielicznych ciekawych dyskusji, w której coś się dzieje :D

--- Cytuj ---Wiesz co? Wiesz jakoś Ci nie wierzę, spotkałem się kiedyś z osobą, która mówiła tak jak ty, że jak on miał kompa to jeszcze nie było Windowsa 95! Okazał się dzieckiem w wieku 15 lat... Można odnieść wrażenie, że jesteś dzieciuchem, który podaje się za dorosłego (bez obrazy ].gif). To nie tylko moje zdanie, takich ludzi jest więcej niż Ci się zdaje...
--- Koniec cytatu ---

--- Cytuj ---Oj mylisz się Panie R. Mam kumpla, który jest ode mnie starszy o 3 lata, a ma takie poglądy na świat i tak ukształtowaną psychikę, że odnosisz wrażenie, że gadasz z 15 latkiem, natomiast jego brat 13 latek normalnie tak haruje żeby coś osiągnąć, że szkoda gadać. No i wedle przytoczonej przez Respeva teorii jest dojrzały emocjonalnie. Człowieku, czy Ty naprawdę jesteś tak ślepy, że tego nie widzisz? Na tym forum zdarzają się tacy ludzie...
--- Koniec cytatu ---

Crisisie, powtarzałem to już nieraz na tym forum, kilka nawet specjalnie pod adresem pana dorosłego R. Ba, kilka osób też to pisało, ale nie przegada.. Respev ma swój mały świat i nie dociera do niego, że dwunastolatek to też człowiek, czasem nawet bardzo dojrzały. No ale to zostawmy.. Do twojego posta dodam taką jedną myśl: dorosły będzie potrafił udawać dziecko, nawet z niezłym skutkiem, ale dziecko dorosłego nie uda - świat dorosłych go przerośnie..

--- Cytuj ---Tym, że brutalne filmy są od 16/18 lat, a nie 12?
--- Koniec cytatu ---

ÂŚmiech na sali.. Jakie masz ograniczenia do filmów? Czerwony cieciowaty kwadracik, który i tak każdy ma w głębokim poważaniu. Czerwony kwadracik się o dowód nie zapyta przy oglądaniu, sprzedawca, gdy mu się odgórnie karze pytać - to to pewnie zrobi. Mało przekonywujące porównanie.

--- Koniec cytatu ---

--- Cytuj ---Tylko jak się czyta te wasze posty to właśnie z twoich idzie się pośmiać, z postów Beli/Dark Prince'a nie...
--- Koniec cytatu ---

Respev - argumentacji mojej, Dark Prince'a i innych proszę się nie czepiać, bo jak na razie ta "pięęękna argumentacja" twoją deklasuje niemal na każdym kroku, a tekst "zniży cię do własnego poziomu i pobije doświadczeniem" panie wielce oświecony i doświadczony proszę zachować dla siebie.

Crisis - dziękuję xD

--- Cytuj ---Tutaj po części się zgodzę z Respevem, rzeczywiście przemoc czasem może być ukazywana w mniejszym stopniu i to zaniża jej kategorię wiekową, ale teraz praktycznie każda gra jest z przemocą, ponieważ takie cieszą się największą popularnością. Bądźmy szczerzy, gdyby nie przemoc w grach to interes związany ze sprzedażą gier byłby nieopłacalny
--- Koniec cytatu ---

Racja, także muszę się z tym zgodzić. Przemoc w mniejszym stopniu skutecznie zaniży kat. wiekową, czym udostępni mniej brutalną grę małolatom. Przemoc się sprzedaje, tak samo jak seks i wszystkie inne rzeczy powszechnie przez dewocję uważane za złe. Bądźmy realistami, nikt teraz nie grał w gry bez akcji, która podnosi nam tętno, bo przecież do gier uciekamy, by się odprężyć, odreagować, poczuć ten dreszczyk. A gra z serii Teletubisie nie odpręży, tylko jeszcze bardziej nas uśpi, bo nic się tam nie dzieje.. Gra MUSI mieć w sobie trochę adrenalinki, bo inaczej nie spełni swojego zadania - a co ją dostarcza grze? No oczywiście przemoc, bo cóż by inne? Jak zwykle zakazany owoc.

--- Cytuj ---Kończąc wypowiem się jeszcze o pomyśle naszego drogiego pana ministra, jest on nawet niezły (ale nie można go nazwać dobrym) i jest pełen luk, zabroni gier? Piractwo zwiększy i w związku z tym Giertych odniesie porażkę i to na całej linii. Pomysł idzie do kosza moim zdaniem, a nawet jak go wdrożą to nic się nie zmieni praktycznie...
--- Koniec cytatu ---

Pomysł niezły? Co prawda mnie to powinno zwisać, bo wiek dorosły osiągnąłem (akuku panie R.), ale też coś dodam :P Pan Giertych powinien tylko poddać taką sugestię w rządzie, a projekt ustawy i całą resztę zostawić komuś bardziej inteligentnemu i znającemu się na rzeczy. Pomysł nie byłby zły, gdyby go dobrze opracowano - w tym akurat pan minister za dobry to nie jest.

r4d00:
Cały ten pomysł z zakazem sprzedaży brutalnych gier nie ma najmniejszych szans na przejście przez Sejm, a nawet jeśli to przez Senat. Przecież sprzedaż gier komputerowych to świetny interes, na którym zbija się grube miliony!!! "Posły" ( Osły? ) nie pozwolą tej ustawie wejść w życie, bo społeczeństwo by tego nie przyjęło. Przecież pogorszyłaby się sytuacja z piractwem, a i tak zbuntowana młodzież zdobywałaby zakazane gry innymi sposobami. Co do samego pomysłu ministra edukacji, to uważam, że nie powinien on wchodzić z butami w cudze życie i nie powinien wychowywać dzieci zamiast ich rodziców. Chodzi mi o to, że w kwestii rodzica leży zakazanie małolatowi grania w krwawe gry czy nawet przyzwolenie na to. Jaka by nie była decyzja rodzica, to on wychowuje swe dziecko, a nie szanowny pan minister. Tak samo z resztą było z zakazem wychodzenia niepełnoletnim z domu po 22.00 ( z tego to już się uśmiałem jak nie wiem xD ). Ale to już temat na inną rozmowę. Tak więc uważam, że tak czy inaczej cały ten pomysł nie ma racji bytu (wprowadzony przez Pana giertycha czy innego) i żadne zakazy nie powstrzymają przed kupnem gier.

Pozdrawiam uczestniczących w tej zażartej dyskusji   .

Respev:

--- Cytuj --- Przemoc jest brutalna, tak samo jak sex jest przyjemny a papier ścierny szorstki. Jak przemoc może nie być brutalna?
--- Koniec cytatu ---
Jak Cię walnę z otwartej ręki w brzuch to będzie to przemoc brutalna? Wytłumacz mi Einsteinie, dlaczego Gothic 1 oraz 2 są grami od 12 lat pomimo, że występuje tam przemoc, a ET od 16, gdzie występuje tylko przemoc (bez wylgaryzmów)? Nie mów, że przemoc to przemoc, bo scena gdzie ktoś wbija komuś nóż w serce i kręci nim, a potem odcina dwie nogi piłką do metalu, jest chyba jednak brutalniejsza niż wycinek filmu w którym Pan X daje za przeproszeniem w mordę Panu Y, po czym ten drugi jest nieprzytomny?

--- Cytuj ---ÂŚmiech na sali.. Jakie masz ograniczenia do filmów? Czerwony cieciowaty kwadracik, który i tak każdy ma w głębokim poważaniu.
--- Koniec cytatu ---
Ehh, to rodzice pilnują swoje pociechy co oglądają i to od nich zależy czy na to pozwalają, tak jak z grami z oznaczeniami pegi.

--- Cytuj ---. Respev ma swój mały świat i nie dociera do niego, że dwunastolatek to też człowiek, czasem nawet bardzo dojrzały.
--- Koniec cytatu ---
Dojrzały znaczy m.in. doświadczony w życiu, a tego w przypadku osób na dzień dzisiejszy z roznika 1995 nie można oczekiwać.

--- Cytuj --- Jaka by nie była decyzja rodzica, to on wychowuje swe dziecko, a nie szanowny pan minister.
--- Koniec cytatu ---
Powiedz tak zupełnie szczerze - gdy prosiłeś rodziców, żeby kupili ci jakąś grę nie podając ograniczen wiekowych ustalonych przez producenta? Dużo osób tak robi, a ich rodzice nie wiedzą co kupują, choć zdarzają się przypadki, że gry od 18-tego roku życia zostają dane w prezencie od rodzica dla 10 latka.

--- Cytuj ---Wiesz co? Wiesz jakoś Ci nie wierzę, spotkałem się kiedyś z osobą, która mówiła tak jak ty, że jak on miał kompa to jeszcze nie było Windowsa 95!
--- Koniec cytatu ---
Rocznik 1986, GTA 3 wydane w 2002 roku. Jak nie trudno policzyć, miałem wtedy 16 lat, a jedyne z czym wtedy miałem doczynienia to stary, czarnobiały gameboy i pegasus.

--- Cytuj ---A bo dlatego, że są brutalne i że przy tych grach nie trzeba zbytnio myśleć.
--- Koniec cytatu ---
Trzeba myśleć. Przykładem jest Counter Strike.

--- Cytuj ---Co do gier i ich sprzedaży, to uważam, że te ograniczenia, PEGI i inne, to będą, ale się w życiu nie sprawdzają.
Bo i tak każdy kupuje co chce i gdzie chce.
--- Koniec cytatu ---
Chyba nie rozumiesz znaczenia pegi. Jest to system informujący a nie zabraniający. Wskaźnik, do jakiego wieku przystosowana jest gra.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej