Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Rasizm.

<< < (3/9) > >>

Judaszynio:

--- Cytuj ---Zacznijmy może od tego czym jest rasizm? No nie da się powiedzieć jednoznaczniej definicji rasizmu, ponieważ on ewoluuje z czasem i zmienia się. Można korzystać z wikipedii i różnych encyklopedii, ale w nich przeczytacie to co teraz powiedziałem - przynajmniej w większości tak jest.
(...)
Teraz co do rodzajów rasizmu będzie czytelniej jeśli je wymienię i po skrócie opiszę, są to:...
--- Koniec cytatu ---
Rasizm jak sama nazwa wskazuje genezę ma w nienawiści i wyższości wynikającej z tła rasowego. Dalej sama etymologia słowa również jest wielce jednoznaczna. Z łaski swojej nie podciągaj w wywodach filozoficznych nietolerancji na różnych tłach psychospołecznych pod rasizm, bo mają swoje określenia.

--- Cytuj ---Jestem antysemitą, ale nie z takich co potrafi rzucić się na ÂŻyda idącego po tej samej stronie ulicy. Odczuwam po prostu skrytą niechęć do tych ludzi i mam swoje powody.
--- Koniec cytatu ---
Podzielam pogląd, mam dość jednoznaczne powody ku temu, aczkolwiek nie mam zamiaru publicznie dyskryminować ani dyskredytować ÂŻydów(prosz, nawet napisałem z wielkiej...).

--- Cytuj ---n/c...

Jeśli mówisz że nie rzucisz się na żyda z pięściami na ulicy to o niczym nie świadczy. Jeśli masz niechęć i pokazujesz to otwarcie, czyli mówisz np. idź precz żydzie (bądź coś w tym stylu) to jeszcze bardziej rzucasz się na niego i sprawiasz mu przykrość tylko dlatego że masz pseudo niechęć nabytą po przez swoje trudne dzieciństwo (jakie tu smutne... unsure.gif , nic tylko współczuć, bito żelazkiem czy może kostką brukową? -,-). Tak więc takie "wielkie" usprawiedliwianie, że ja jestem zwolennikiem tego stylu jednak nie wyznaję głównych założeń jest wręcz śmieszne...
--- Koniec cytatu ---
Współczuję braków w konsekwencji działań. Współczuję spaczonego wychowania i żałosnych ataków w obliczu braku argumentacji.

--- Cytuj ---O matko... Czy jeśli człowiek jest bezdomny i ma reputację żulika-spod-Tesco, to nie mogę z nim pogadać (nawet jeśli kiedyś był politologiem, ale mu się w życiu nie udało i jest bezdomny), bo ma słabą reputację? Ja nie rozdzielam ludzi na tych ze słabą reputacją i dobrą, bo należy wysłuchać każdego.
--- Koniec cytatu ---
ÂŻul żulowi nierówny. Człowieka dotkniętego przez los i starającego sie temu zaradzić należy podźwignąć i uczynić na powrót członkiem społeczeństwa, z pełnią godności. Osoby, które stoczyły się na własne życzenie też mają swoja szansę, jednak nie w nieskończoność.
Cóż, nie dyskryminuję ludzi na podstawie koloru skóry i ich pochodzenia, negro czy mongo- nie ma znaczenia.

Fearo:
Ja sie osobiscie nigdy nie spotkalem z rasizmem. Co prawda swiat poszedl naprzod, ale jeszcze dwa lata temu kiedy mieszkalem w Polsce albo nie bylo rasistow w moim miescie, albo poprostu ich nie spotkalem. Z drugiej strony, ludzi o innym kolorze skory tez nie spotkalem, wiec nie wiem co o tym sadzic. Mysle ze w wiekszych miastach, gdzie jest wiecej ludzi i kazdy walczy o miejsce pracy lub mieszkanie, rasizm jest problemem.

Galeria_Ciastek:
Ja na temat rasizmu mam raczej negatywne spojrzenie. Mnie nie obchodzi, że ktoś jest czarny czy żółty, czy wyznaje inną religie (to jak kościół wymordował katarów, a obrońców ich ostatniej twierdzy, Montsegur spalił na stosie. Wymienił bym też Templariuszy, ale kościół zaczął ich się bać raczej z powodu ich wpływów). Nie rozumiem też tych rasistów... To jak niemcy. Mordowali żydów, żeby zapewnić czystość "aryskiej" czy jakiej krwi. Po za tym... Niemcy... Nienawidze niemców, za to, co nam zrobili podczas II Wojny ÂŚwiatowej. Nie mówie tu już tylko o tej wojnie, było przecież wiele innych. A i teraz, kiedy słysze o tym, że chcą zamieszkać taam, gdzie przed laty mieszkali ich dziadkowie (ktoś o tym wspomniał) to mam wielką ochote spalić im ten dom. Nasze państwo też w przeszłości było dużo większe, ale jakoś nikt kłopotu nie robił. Po za tym, jestem równierz negatywnie nastawiony do Amerykanów. Te ich misje pokojowe (jak ta w Somali) to jeden wielki żart. Szczególnie w Afryce. Zabiją 2000 murzynów, ich "wrogów", przesłuchają kilku oficerów, dostaną trochę na jakiejś operacji, i uciekają. To ma być misja pokojowa? ÂŻywność dostarczać, i ją chronić to rozumiem, ale żeby zaraz wszczynać wojne? W końcu się tam pogodzą, utworzy się jakiś rząd i już. Oczywiście, w Wietnamie musieli zaatakować. Wietnamczycy zmasakrowali m.in Francuzów w Dien Bien Phu. Oczywiście to nie jedyny taki przypadek. Po za tym trwała wtedy Zimna Wojna, a większość Wietnamczyków to komuniści. No to na tyle, a rasizmowi mówie NIE.

PS. Metzli->  

Riddle-> Nie jestem rasitą, w sensie, że nie przeszkadza mi kolor skóry, czy religia. Ale Niemców nie nawidze :P

Moc Innosa:
jestescie popieprzeni(przepraszam)
mieszkam w Szwecji wy byscie tu chyba nie wytrzymali murzyni i zydzi tu normalka gdyby akurat oni byli sa z calego swiata!bolivia,afryka,rosja,europa,ameryka,wyspy...Tu nikt nic nie powie durnie!Kogo obchodzi ze jest inny czarny!Znam czarnych ktorzy sa lepsi od was polakow!I wlasnie takie myslenie doprowadzilo ze wasze panstwo się rozwala!
Nie chcecie nikogo to nie macie ludzi do pracy!Ale się nie wymigacie na szczescie beda z Ukrainy,Chin i trochę z Angli i moze zobaczycie ze to sa normalni ludzie nie jak wy i ze jest dzieki nim pozytek!Pracuja dla waszego panstwa!
A teraz najwazniejsze:
Odpychajcie Polacy kogo chcecie!Ale jak bedzie wojna nikt wam nie pomoze!Dlatego upadliscie na swiatowej!
Strzelajcie do murzynow ale wtedy jestescie ZACOFANI BO WIEKSZOSC PANSTWA PRZYJMUJE KAZDEGO I IM POMAGA BEDZIECIE ZACOFANI!!!

Riddle.:

--- Cytuj ---Po za tym... Niemcy... Nienawidze niemców
--- Koniec cytatu ---
Cóż...

--- Cytuj ---a rasizmowi mówie NIE.
--- Koniec cytatu ---
... Wiesz, że sam sobie zaprzeczasz?  

Po za tym nie wiem czy wiesz, ale większość Polaków pomimo iż walczyli z Niemcami w czasei II WÂŚ podzielali poglądy Hitlera związane z ÂŻydami? A zresztą przeanalizuj dokładnie historie ÂŻydów. Dowiesz się o co w tym wszystkim chodziło. Czemu nienawiśc do ÂŻydów jest zakorzeniona tak głęboko i jest "problemem" do dnia dzisiejszego.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej