Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Rasizm.
Isentor:
Nie przepadam za rasistami dla mnie różnicy nie robi kolor skóry, wyznanie, ani stan majątkowy danej osoby ważne by się ładnie prezentowała w moich oczach...
--- Cytat: Thrall ---czy znacie ludzi którzy potępiają inną rasę i czy Polacy są rasistami?
--- Koniec cytatu ---
Akurat mam przykłady w klasie mieszkam dosłownie za miedzą z Niemcami i nie raz słyszałem od kumpli z klasy jak to oni ich nienawidzą...eh żałosne po prostu. A jeżeli chodzi o odmienny kolor skóry to chyba każdy polak urodzony przed 50 uzna murzyna za niewolnika, pod obywatela etc. ale tak jest chyba wszędzie.
--- Cytat: Thrall ---Według mnie Polacy są rasistami, i to nie tylko ci co mieszkają na wsi ale także mieszczuchy. W moim odczuciu nie nienawidzimy ludzi o innym kolorze skóry, bo według niektórych polaków jeśli ktoś ma czarny kolor skóry to powinien siedzieć w Afryce gdzie jego miejsce, żaden polak ci tego nie powie ale niektórzy na pewno tak myślą.
--- Koniec cytatu ---
No tak ktoś kiedyś wpoił polakom, że nadciąga plaga czarnoskórych tanich robotników, którzy mogą odebrać pracę państwowym przodownikom pracy... Nie wiem dość często słyszę tekst w stylu o murzyn przyjechał do polski zabierze studentom prace...nie wiem skąd ta głupota się bierze...
--- Cytat: Kozłow ---Jeżeli ty uważasz, że w Polsce jest rasizm, to jedź do Stanów Zjednoczonych. Tam doświadczysz prawdziwego, namacalnego rasizmu. Dzielnice tylko dla murzynów, oddzielne autobusy, sklepy dla białej i czarnej ludności. Porównywająć rasizm w naszym kraju i za oceanem, to jest mizerna niechęć do innych ras.
--- Koniec cytatu ---
Bóg nie grzmi bo wyłapał rotfla a narody klękają bo stać nie mogą ze śmiechu...
To było dawno temu pokolenie żyjące w tamtych czasach już wymiera ewentualnie coś podobnego wystąpi u ich dzieci ale to w obecnym pokoleniu zaniknie, przynajmniej w większości przypadków. Oczywiście po wschodniej granicy nie było tego problemu no BA tam ich nawet nie wpuszczano by nie daj boże odebrali prace rdzennym mieszkańcom mateczki Rosji...
--- Cytat: Kozłow ---robią takie i owakie złe rzeczy. W polsce rasy czarnej jest mało - "Poznajesz czyny jednego, masz takie zdanie o wszystkich mu podobnych".
--- Koniec cytatu ---
Idąc twoim tokiem myślenia: setki wojen do średniowiecza, zbrodnie kościoła katolickiego w imię boga białych, morderstwa wykonywane przez białych konkwistadorów, pierwsza wojna światowa oraz druga wywołana przez Hitlera...nie no taki murzynek pomyśli sobie same dobre rzeczy o tych białych...no bo przecież poznajemy czyny jednego a mamy takie same zdanie o wszystkich mu podobnych.
Crisis:
Kolejny temat z serii poważnych, sam nie wiem czemu wzięło mnie na pisanie w takich tematach. Jednak tym razem, to będzie najbardziej ambitny temat w jakim wypowiedziałem się na TG. Temat dziwny, kontrowersyjny, ale według mnie ciekawy i jak najbardziej "na topie" w czasach dzisiejszych. Gratuluję Thrallowi z tematem.
Zacznijmy może od tego czym jest rasizm? No nie da się powiedzieć jednoznaczniej definicji rasizmu, ponieważ on ewoluuje z czasem i zmienia się. Można korzystać z wikipedii i różnych encyklopedii, ale w nich przeczytacie to co teraz powiedziałem - przynajmniej w większości tak jest. Wracając do tematu. Możemy mieć różne tak jakby rodzaje rasizmu. Jednak przed tym powiem kim są rasiści, są to ludzie, którzy nie akceptują i nie tolerują osób innych od siebie, o innych poglądach, innej wierze oraz innym wyglądzie itp. itd.. Jest to najłatwiejszy sposób scharakteryzowania rasistów. Teraz co do rodzajów rasizmu będzie czytelniej jeśli je wymienię i po skrócie opiszę, są to:
- Rasizm Rasowy - najbardziej popularny, dotyczy on tego, że rasiści potępiają ludzi o innym kolorze skóry. Np. w Ameryce i nawet Polsce nadal dość często słyszy się o pobiciach ludzi o ciemnej karnacji przez białych i odwrotnie. Ja przejawy takiego rasizmu widzę codziennie w swoim otoczeniu.
- Rasizm Poglądowy - mało znany i ogólnie tak naprawdę typowo specjalistycznej nazwy nie ma, ale raczej wiecie o czym mówię. Jest rzadko spotykany, ale jak już go widzimy, to naprawdę ludzie czepiający się o inne poglądy muszą być prawdziwymi radykalnymi rasistami. Jest najmniej przyjemny, ponieważ utwierdza w zdaniu, że świat jest niesprawiedliwy, a ludzie są dzieleni na gorszych i lepszych.
- Rasizm Religijny - ile to świat się nie nasłuchał o tym typie rasizmu. Wszyscy wiedzą o czym mówię, ponieważ spora część społeczeństwa świata, a w tym Polski jest pod tym względem rasistowska. W historii dużo było rasizmu religijnego wyprawy krzyżowe potępianie Islamu, Dżihad. Teraz co? Ch oćby nawet przez wojnę w Afganistanie i Iraku w Ameryce są potępiani muzułmanie i mój kolega z USA mówi mi o częstych pobiciach, rzadko o morderstwach, ale się zdarzają.
To są trzy najbardziej znane takie niby rodzaje rasizmu, ale oczywiście są jak mi się zdaje inne (podkreślam! Nie są to specjalistyczne nazwy, może nawet nie ma takiego podziału, ale takie rodzaje wyróżniłem z moich doświadczeń). Można powiedzieć o nazizmie i koncepcji "Rasy Panów" i "Nadludzi", ale jak sądzę wszyscy wiedzą o czym mówię i nie muszę o tym mówić, a zwłaszcza też dlatego, że to drażliwy temat.
Czasem ludzie łączą się w grupy propagujące teksty i działają jak rasiści, przykładem najlepszym wręcz jest tzw. Ku Klux Klan.
To tyle o takich sprawach początkowych, teraz wyrażę swoją opinię na temat rasizmu. Wszyscy wiemy, że jest to temat poważny i nie powinno się z niego nabijać. Moja opinia na temat rasizmu jest jedna - Rasizmowi mówię nie i to dużymi literami. Jestem zagorzałym przeciwnikiem rasizmu i próbuję z nim walczyć, ale społeczeństwa nie naprawię, żeby je naprawić trzeba zacząć od najmłodszych, mówić im, ze każdy człowiek jest równy, to taka sama istota żywa pod względem biologicznym, każdy ma wolność wyboru i może zdecydować w co chce wierzyć. Potępiam rasistów i prawie zawsze staję w obronie człowieka, który ma do czynienia z takimi ludźmi, nawet jeśli to oznacza, że mam dostać pięściami po twarzy i dostać szwy później. Jednak mimo wszystko, jak nie obronię tego kogoś, to czuję satysfakcję, że starałem się pomóc. Jednak nie zawsze to robię, ponieważ jak widzę paru kolesi z bejsbolami, to mam starać się obronić kogoś? Co ja jestem? Superman? Sam jeden człowiek nic nie zrobi. ÂŻeby walczyć z rasizmem potrzeba zgranego społeczeństwa, inteligentnych ludzi i dobrego wychowywania dzieci. Bo to wszystko jest kwestią wychowania. Wiele razy miałem do czynienia z rasizmem i rasistami, parę razy nawet padałem ich ofiarą pewnie dlatego jestem tak wielkim przeciwnikiem tej paranaukowej ideologii.
Zapraszam serdecznie do dyskusji na temat rasizmu. Jest to temat bardzo poważny i prosiłbym o właściwe zachowanie.
Pozdrawiam, Crisis.
PS: Mamy na sali rasistę?
Khaleb:
Rasista? Dlaczego w dawnych czasach nie było czegoś takiego jak powszechnie rozwinięty rasizm? Dlaczego prześladowania religijne i etniczne zaczęły się, gdy świat zaznał trochę technologii i ogólnie postępującego rozwoju? Ja tego nie wiem, ale podejrzewam, że kiedyś nie było na to czasu, bo każdy musiał pracować by móc utrzymać siebie i swoją rodzinę przy życiu. Wszystko zaczynało się od ludzi mających władzę i wpływ na innych np. inkwizycja zbierała krwawe żniwo, ponieważ kościół zachęcał wręcz do nieiszczenia innych odłamów religii. Według mnie wszystko zaczyna się tam, gdzie ludzie są podatni na sugestie i da się nimi manipulować - tak było w Stancach Zjednoczonych, gdzie jeden szedł za drugiem, po to żeby zabić murzyna. A dlaczego!? Robiono tak, bo jeden psychopata nie polubił czarnego koloru skóry swojego brata, a inni ślepo za nim poszli...
Riddle.:
--- Cytuj ---Dlaczego w dawnych czasach nie było czegoś takiego jak powszechnie rozwinięty rasizm? Dlaczego prześladowania religijne i etniczne zaczęły się, gdy świat zaznał trochę technologii i ogólnie postępującego rozwoju?
--- Koniec cytatu ---
Wybacz, ale nie masz racji. Zainteresuj się choćby historią ÂŻydów. Od czasów Jezusa byli oni prześladowani praktycznie przez wszystkich.
--- Cytuj ---PS: Mamy na sali rasistę?
--- Koniec cytatu ---
Jestem antysemitą, ale nie z takich co potrafi rzucić się na ÂŻyda idącego po tej samej stronie ulicy. Odczuwam po prostu skrytą niechęć do tych ludzi i mam swoje powody. Po za tym każdy na tym forum jest na swój sposób rasistą. Pamiętacie tematy o "różowych nastolatkach" lub o gustach muzycznych? (teraz powinno Wam się zapalić światełko)
--- Cytuj ---Poza tym sam Jezus był zydem
--- Koniec cytatu ---
A kto go ukrzyżował? ÂŻydzi...
--- Cytuj ---Fakt, polska i większość polaków to piep***** rasiści
--- Koniec cytatu ---
A co powiesz na partie faszystowskie w Niemczech które mają dość spore poparcie? Co powiesz na otwartą wrogość do Polaków ze strony Białorusi i Rosji? Nauczcie się, że rasizm zawsze działa w obie strony. Nigdy nie ma jednego winnego.
--- Cytuj ---do Holandii
--- Koniec cytatu ---
Zdziwiłabyś się gdybyś się dowiedziała o Holandii tyle co ja słyszałem od mojej znajomej która tam mieszka. Tam nie ma tak jak myślisz, że wszyscy jarają zioło, pokój ogarnia cały naród i wszyscy sie kochają. Jest tam również wielu przeciwników homoseksualizmu jak i innych rasistów. Po prostu media Holenderskie nie rozgłaszałają tego aż tak bardzo.
I zapraszam do dyskusji bo temat naprawdę ciekawy.
Z wyrazami szacunku...
Arkhan:
--- Cytuj ---Jestem antysemitą, ale nie z takich co potrafi rzucić się na ÂŻyda idącego po tej samej stronie ulicy. Odczuwam po prostu skrytą niechęć do tych ludzi i mam swoje powody.
--- Koniec cytatu ---
n/c...
Jeśli mówisz że nie rzucisz się na żyda z pięściami na ulicy to o niczym nie świadczy. Jeśli masz niechęć i pokazujesz to otwarcie, czyli mówisz np. idź precz żydzie (bądź coś w tym stylu) to jeszcze bardziej rzucasz się na niego i sprawiasz mu przykrość tylko dlatego że masz pseudo niechęć nabytą po przez swoje trudne dzieciństwo (jakie tu smutne... , nic tylko współczuć, bito żelazkiem czy może kostką brukową? -,-). Tak więc takie "wielkie" usprawiedliwianie, że ja jestem zwolennikiem tego stylu jednak nie wyznaję głównych założeń jest wręcz śmieszne...
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej