Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Rasizm.
Wrath:
Rasizm, dyskryminacja rasowa (z fr. le racisme od la race – ród, rasa, grupa spokrewnionych) – ideologia oraz wypływające z niej zachowania przyjmujące założenie wyższości niektórych ras ludzi nad innymi. Przetrwanie tych "wyższych" ras staje się wartością nadrzędną i z racji swej wyższości dążą do dominowania nad rasami "niższymi". Większość ideologów rasizmu opiera się na różnicach w wyglądzie ludzi.
Czyli jesteś czarny ja z tobą nie gadam itp.
Dobra co to jest rasizm wie chyba każdy jeśli nie to niech przeczyta początek postu, ale do tych co wiedzą (czyli mam nadzieje że do wszystkich) co to jest rasizm.A moje pytanie to co o nim myślicie i czy znacie ludzi którzy potępiają inną rasę i czy Polacy są rasistami?
Według mnie Polacy są rasistami, i to nie tylko ci co mieszkają na wsi ale także mieszczuchy. W moim odczuciu nie nienawidzimy ludzi o innym kolorze skóry, bo według niektórych polaków jeśli ktoś ma czarny kolor skóry to powinien siedzieć w Afryce gdzie jego miejsce, żaden polak ci tego nie powie ale niektórzy na pewno tak myślą.
PS:Jak wpisałem rasizm w wyszukiwarce czy aby niema tego samego tematu to wyskoczył mi temat "Nastolatki".
Halina Kiepska:
Osobiście jestem nastawiony negatywnie do wszelkiego rodzaju objawów nietolerancji, nie ważne czy ze względu na kolor skóry, czy też poglądy polityczne/religijne, pochodzenie, etc. Natomiast muszę zgodzić się z autorem tematu, ponieważ Polska ma w tej sprawie wiele do nadrobienia. Nasze społeczeństwo jest nietolerancyjne w wielu sprawach, wywyższając się i poddając skrajnie nacjonalistycznym poglądom, które często idą w parze z katolickimi zabobonami. Wszystko byłoby fajnie, gdyby objawiało się to patriotyzmem i kultywowaniem tradycji, a nie niechęcią do obywateli, którzy mają trochę inne poglądy, niż cała reszta. To samo tyczy się obcokrajowców, którzy mają inny kolor skóry, a przyjeżdżając do Polski są traktowani gorzej, wyszydzani (...).
--- Cytuj ---PS:Jak wpisałem rasizm w wyszukiwarce czy aby niema tego samego tematu to wyskoczył mi temat "Nastolatki".
--- Koniec cytatu ---
Bo był to również objaw nietolerancji, ze strony niektórych użytkowników forum. Jak widać, wyszukiwarka TG ma swój rozum.
--- Cytuj ---żaden polak ci tego nie powie ale niektórzy na pewno tak myślą.
--- Koniec cytatu ---
Gorsi są jednak ci, którzy mówią o tym głośno, ba, nawet wykrzykują swoje rasistowskie slogany. Przykładów nie trzeba szukać daleko, bo są nimi chociażby kontr-manifestacje, skierowane przeciwko paradom równości lub innym wydarzeniom tego typu. Ludzie biorący w tym udział zachowują się często jak zwierzęta, zapominając o wszelkich granicach i uciekając się do przemocy.
Kozłow:
Jeżeli ty uważasz, że w Polsce jest rasizm, to jedź do Stanów Zjednoczonych. Tam doświadczysz prawdziwego, namacalnego rasizmu. Dzielnice tylko dla murzynów, oddzielne autobusy, sklepy dla białej i czarnej ludności. Porównywająć rasizm w naszym kraju i za oceanem, to jest mizerna niechęć do innych ras.
Jedno chciałbym zauważyć. Czas "wojującego rasizmu" przeminął. Nie ma już szalonego Hitlera ze swoimi pseudonaukowymi tezami. Nie ma już Turków, urządzających rzezie Ormian, nie ma już ZSRR - owskiej polityki antysyjonistycznej.
Nie ma w Polsce rasizmu takiego jak w Ameryce czy Afryce np, ale byłbym głupcem, mówiąc, że go nie ma w ogóle. Wielu, szczególnie starszych ludzi jest nastawionych bardzo źle do żydów. Nie mają żadnego powodu, żeby ich nielubić czy wręcz nienawidzić. Po prostu ich nie lubią. Co do przedstawicieli rasy czarnej, to nie dziwmy się, że jesteśmy sceptycznie nastawieni do murzynów, gdy tacy ludzie jak Simon Mol (nie wiem czy dobrze napisałem, ale wiadomo o kogo chodzi) robią takie i owakie złe rzeczy. W polsce rasy czarnej jest mało - "Poznajesz czyny jednego, masz takie zdanie o wszystkich mu podobnych".
--- Cytuj ---Osobiście jestem nastawiony negatywnie do wszelkiego rodzaju objawów nietolerancji, nie ważne czy ze względu na kolor skóry, czy też poglądy polityczne/religijne,
--- Koniec cytatu ---
Nie zaczynajmy kłótni Reinmarze, ale ojebałeś mnie w temacie o komunizmie....
Halina Kiepska:
--- Cytuj ---Nie zaczynajmy kłótni Reinmarze, ale ojebałeś mnie w temacie o komunizmie....
--- Koniec cytatu ---
Może sprecyzuję swoją wypowiedź... Jestem nastawiony tolerancyjnie do wszystkiego, co ludzkie. Komunizm się do tego nie zalicza, przynajmniej moim zdaniem. Ty natomiast zachowywałeś się tak, jakbyś nie dostrzegał jego wad i podstawowych zasad, gdzie nietolerancja praktycznie przodowała. Miałbym jednak prośbę, abyś nie zamieniał tego tematu w kolejne "czerwone miejsce" - istnieje inny topic, gdzie można o tym dyskutować.
Jeśli szli byśmy tym tropem, to równie dobrze mógłbyś zapytać, dlaczego nie przepadam za katolickimi zabobonami. To proste - nigdy nie popierałem skrajności.
--- Cytuj ---Jeżeli ty uważasz, że w Polsce jest rasizm, to jedź do Stanów Zjednoczonych.
--- Koniec cytatu ---
Ehhh, naprawdę nie rozumiem, co to ma do rzeczy. Porównywanie USA i Polski, akurat w kwestii rasizmu, jest po prostu śmieszne. To dwa kraje, które mają zupełnie inną historię, związaną z tym problemem. Dobijające jest to, że za każdym razem pojawia się ten sam przykład. Może w końcu zacznijmy się zajmować własnym krajem, a sprawy rasizmu w USA zostawmy jego obywatelom.
Poza tym:
--- Cytuj ---Tam doświadczysz prawdziwego, namacalnego rasizmu. Dzielnice tylko dla murzynów, oddzielne autobusy, sklepy dla białej i czarnej ludności.
--- Koniec cytatu ---
Eeee, masz chyba na myśli segregację rasową w latach 50-60 ubiegłego wieku. Wtedy istniały oddzielne sklepy, szkoły, kościoły... praktycznie wszystko. Dziś ten problem nadal istnieje, ale nie na tak ogromną skalę, jak dawniej. Wątpię czy w USA spotkasz szkołę, do której nie przyjmują czarnoskórych dzieci, a nawet jeśli, to takie objawy nietolerancji są zwalczane.
Natomiast dzielnice nędzy, gdzie mieszka zazwyczaj ludność murzyńską, są faktem. Nie jest to jednak problem, który dotyczy jedynie USA.
Metztli:
Brzydzę sie rasizmem i jego objawami... Nie rozumiem jak można sie kogoś czepiać bo ma czarną skóre albo skośne oczy albo wyznaje inna religie. Fakt, polska i większość polaków to piep***** rasiści. To jeden z wielu powodów dla których pragnę ucicec z tego kraju np. do Holandii. Tam jest fajnie, nikt sie nie czepia homoseksualistów, Murzynów czy ludzi z różnych subkultur. Ja przyznam kiedyś miałam objawy homofobii, ale mi przeszło... Znam osobiście i gaya i lesbijkę i to są naprawdę świetni ludzie. No ale odchodzę od tematu...
--- Cytuj ---Tam doświadczysz prawdziwego, namacalnego rasizmu. Dzielnice tylko dla murzynów, oddzielne autobusy, sklepy dla białej i czarnej ludności.
--- Koniec cytatu ---
Popieram Reinmara, tak było kiedyś, dawno. Wierz mi teraz jest inaczej, wiem, bo brat był tam rok i ma dowody że tak nie jest.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej