Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Metal-jako rodzaj muzyki

<< < (5/6) > >>

Kirgo32:
Metal...a za co można lubić ten rodzaj muzyki? na pewno za to, że utwory metalowe nie są sztuczne jak techno czy hip-hop. Wokaliści na koncertach nigdy nie śpiewają z nagrania, co się często zdarza w innych rodzajach muzyki. Mnie poprostu kręci jak na gitarze zagrają jakiegoś pożądnego rifa czy solówkę. Uwielbiam dźwięk perkusji. Lubię też jak wokalista wrzeszczy w niebogłosy. taki już jestem i tyle.

Aneuthanasia:
Metal moją muzyką. Słucham przeróżnych gatunków: power, black, death, heavy, doom, progressiv, thrash, folk.
Mój ulubiony gatunek to folk metal, a jego przedstawiciel to Ensiferum, genialny zespół.
Ulubiona płyta: Ensiferum - Victory Songs.

Black Metal:Mercyful Fate, Burzum (niektóre płyty), Dimmu Borgir, Gorgoroth, Mayhem.
Death Metal:Cannibal Corpse (brutal death metal), Children of Bodom (melodic death metal), Norther (tak jak poprzedni).
Doom Metal: Depressed Mode (death/doom), Katatonia.
Folk/Viking Metal: Bathory, Korpiklaani, Folkearth.
Heavy Metal:Black Sabbath, Dream Evil, Iron Maiden, Monstrum, Ozzy Osbourne, Dio, Scars On Broadway, Quiet Riot.
Power Metal:Crystal Viper, Dark Moor, Dragonforce, Gamma Ray, Hammerfall, Helloween, Rhapsody Of Fire, Sabaton, Serenity, Stormwitch.
Progressive Metal: Threshold.
Rapcore (co prawda, to nie odmiana metalu, ale wliczam to w moją listę): Rage Against The Machine.
Thrash Metal: Acid Drinkers, Megadeth, Metallica, Pantera, Slayer, Stormtroopers Of Death.
Został jeszcze KAT, nie wiem, gdzie go dać, jak dla mnie to black metal.

Metal najbardziej lubię za to, że jest czysty, za jego niecenzuralne treści, piękne opowieści epickie i rozwalające głowę brutalne teksty \m/

Eric:

--- Cytat: Aneuthanasia w 15 Czerwiec 2011, 09:12:55 ---Został jeszcze KAT, nie wiem, gdzie go dać, jak dla mnie to black metal.

--- Koniec cytatu ---

Głupota. Black metal to nie teksty, tylko muzyka. KAT to thrash, ewentualnie heavy.

Aneuthanasia:
No to zwracam honor, wybacz :)

Eric:
Ogólnie rzecz biorąc, metal jest gatunkiem bardzo 'szerokim' można by rzec. Każdy mógłby spośród setek podgatunków znaleźć coś, co by mu pasowało. Ja jestem fanem szeroko pojętego metalu, poczynając od klasycznego heavy i thrashu, przez power, speed, folk, black, death i wiele innych. Lubię też hard rock i jemu podobne twory. Uwielbiam przytłaczający, mocny dźwięk gitary podpiętej do porządnego pieca z gruboziarnistym przesterem. Uwielbiam dźwięk perkusji, bębnów, czyli tego, co razem z niesamowitym dźwiękiem basu, nadaje utworom rytmu. Rozpływam się słuchając wirtuozyjnych solówek i dostaje porządnego kopa energii, gdy słyszę porządne, chwytliwe riffy. Co do wokali - tutaj lubię słuchać zarówno tych bardziej uzdolnionych śpiewaków z wysoką skalą głosową i nienagannymi umiejętnościami, ale takich, co potrafią też krzyknąć i zaśpiewać zadziorniej (Bruce Dickinson, Hansi Kursch). Lubię także tych, którzy do mikrofonu podchodzą na spontanie, bez żadnych umiejętności (James Hetfield za wczesnych lat, Dave Mustaine) i śpiewanie wychodzi im niezgorzej, a także tych, którzy do mikrofonu wyją bulgotem prosto z przepony - growlem.

Do moich ulubionych zespołów bez wątpienia należą Blind Guardian - zespół, który na przestrzeni lat ewoluował po prostu niesamowicie i kawałki z pierwszych płyt różnią się wszystkim (nawet wokalem, bo i on się rozwijał) od tych nowych. Mimo to jedna rzecz się nie zmieniła. Nadal kawałki są epickie, bosko zagrane i umiejętnie zaśpiewane. Szczególnie lubię zastosowanie overdubbingu (nagrywanie kilku ścieżek wokalnych i nakładanie ich na siebie), tworzy to po prostu niesamowity efekt takiego jakby chórku, a w połączeniu z potężnym głosem Hansiego Kurscha wychodzi mieszanka niesamowita.

Megadeth - uwielbiam za szybkie, techniczne kompozycje, mocne, ostre riffy i wirtuozyjne solówki. Ich muzyka daje mi porządnego kopa. Taka ciekawostka - nagrali theme do Duke Nukem! Co do wokali - no, o ich wirtuozerii nie będę się wypowiadał, Dave Mustaine nie grzeszy specjalnymi umiejętnościami, ale często wokal ma bardzo dobry wydźwięk i po prostu rozkłada.

Korpiklaani - skoczne, szybkie i klimatyczne piosenki. ÂŚwietnie wkomponowane instrumenty etniczne, jojkowanie wokalisty i ten pozytywny wydźwięk każdego utworu, to to, co najbardziej przyciąga mnie do tego zespołu. A niektóre utwory są po prostu niesamowicie klimatyczne.

Mógłbym jeszcze wymieniać wiele zespołów, ale jakoś już mi się nie chce ich opisywać, więc wymienię tylko nazwami.

- Black River
- Metallica
- Slayer
- Anthrax
- Exodus
- Gojira
- Heathen
- Gama Bomb
- Edguy
- Agalloch
- Finntroll
- Obituary
- Death
- Demons & Wizards
- Iced Earth
- Iron Maiden
- Airbourne

I cała masa innych, dobrych zespołów. :)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej