Do panów @up
Total offtopic
Wracając do tematu jestem nastawiony dosyć sceptycznie (jak do każdej gdy, wyjątek to wiedźmin), ponieważ zapowiedzi twórców to jedno a recki to drugie. Wiadomo, że chcą oni jak najlepiej zareklamować swój produkt, aby zarobić jak najwięcej kasy, a recenzęci potrafią ocalić nam portfel, przed wyszczupleniem, gdyż większość gier to total shit i nie warto zawracać sobie nim głowy. Sam przeglądam sporo recenzji przed kupieniem produktu, gram w demo i długo się zastanawiam. Przykładem jest S.T.A.L.K.E.R. nad którego zakupem zastanawialem się ponad 3 miesiące. Zagalopowałem się trochę i ropie offtop'a, ale już to naprawiam. Warto nadmienić, że nie wiadomo jeszcze (a może wiadomo, tylko ja nic o tym nie słyszałem) kto będzie developerem gothica 4. Są tylko spekulacje. Byłem pewien, że pirania postawi się JoWood, gdyż będą chcieli zakończyć praco nad serią gothic po wydaniu dodatku, a dystrybutor (który ma klopoty finansowe) będzie chciał zarobić na marce. Stanęły (a może nie, tylko ja o tym nie słyszałem) prace nad dodatkiem, gdyż prawa autorskie do Gothica ma JoWood i nie zamierza dalej współpracować z Piranhą. Co więcej nasuwa się pytanie, czy Piranie zerwą wszelką współpracę z Jowood, czy tylko poróżniły ich kwestie w sprawach najpopularniejszego erpega w niemczech. Ciężko jest coś powiedzieć o czwartej cześci przygód bezimiennego (czy aby napewno jego przygód?), oraz co postanowią sobie nowi projektanci. Moga zrobić z gothica erteesa, strzelanke, skradanke, przygodówke, gre logiczną, symulacje życia, czyli mogą zrobić z nim wszystko co tylko zechcą. Ja po cichu, w najgłębszych zakątkach mojej świadomości liczę, że zrobią bardzo dobrą gre akcji ala PoP, sam do końca nie wiem dlaczego.