Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Komunizm

<< < (13/32) > >>

Riddle.:

--- Cytuj ---Tylko że nie o to w tym temacie chodzi... Jest do tych dyskusji temat oddzielny...
--- Koniec cytatu ---
Jest to temat do dyskusji o komuniźmie mój drogi a o o nim za bardzo się nie rozpisujesz... Wychwalasz tylko pare jego zalet i pokazujesz nam kim jest Stalin i co robił... Moja siostra już może uderzac lepszymi argumantami i jak chcesz kiedyś do kompa moge ją sprowadzić  

--- Cytuj ---Dziwna odpowiedź....
--- Koniec cytatu ---
Bo nie skumałem o co chodziło Ci w tamtym zdaniu  Nie miałem co napisać więc co tam! Dam mu buzi może mu sie humorek polepszy :*

--- Cytuj ---Ciągle podaję takowe argumenty za tym, ze ten ustrój jest najlepszy... Tylko na to, że ty jesteś na nie ślepy nie mam wpływu.....
--- Koniec cytatu ---
Jeśli tych argumentów nie widze to znaczy, że są one tak denne, że nie warto poświecać im choćby chwili na osobiste refleksje...

Z wyrazami szacunku...

EDIT: Uważam też, że nie powinniśmy dalej ciągnąć tej debaty bo jest ona bezcelowa. Gadaj o komuniźmie a nie o tym, że Cie nie kumam itd. itp

Kozłow:
Skoro chcesz... Jednak to chyba nie ja zacząłem, ale ty dawno dawno temu w tym temaciku zacząłeś od przeklęstw ;]

Moja wizja Komunizmu... (Komunizm Kozłowowski)

Komunizm musi zostać wprowadzony na całym świecie poprzez rewolucję uciskanych robotników (pracowników), gdyż nie moze istnieć ten system obok kapitalizmu, gdyż wtedy prędzej czy później upadnie.
Wszyscy ludzie są równi materialnie. Tj. nikt nie posiada prywatnej firmy, przedsiębiorstwa etc., gdyż to prowadzi do żądży biedniejszych, żeby mieć więcej od właścicieli firm, a takze do tego, ze właściciele firm pragną mieć jeszcze więcej i wyzyskują tych biedniejszych.
"Nadwyżka w jednym miejscu zastąpi niedobór w drugim". - Nadwyżka  np. z wydobycia węgla w jednym rejonie będzie rozdysponowywana do rejonów, gdzie węgla nie ma.
Robotników każdego kraju reprezentuje Partia Komunistyczna, która kieruje tego kraju przemysłem. Wszystkie Partie Komunistyczne krajów są zrzeszone w jednej wielkiej ogólnoświatowej Partii Komunistycznej.
Religia nie jest przeszkodą do równości materialnej, więc istnieje wolność wyznania.

Mam nadzieję, że starczy... Jakieś pytania, to proszę zadawać... Tylko kulturalnie... Ja też się postaram..

PS: Za całuska dziękuję, towarzyszu Riddle, ale nie skorzystam raczej.

Riddle.:

--- Cytuj ---Skoro chcesz... Jednak to chyba nie ja zacząłem, ale ty dawno dawno temu w tym temaciku zacząłeś od przeklęstw ;]

Moja wizja Komunizmu... (Komunizm Kozłowowski)

Komunizm musi zostać wprowadzony na całym świecie poprzez rewolucję uciskanych robotników (pracowników), gdyż nie moze istnieć ten system obok kapitalizmu, gdyż wtedy prędzej czy później upadnie.
Wszyscy ludzie są równi materialnie. Tj. nikt nie posiada prywatnej firmy, przedsiębiorstwa etc., gdyż to prowadzi do żądży biedniejszych, żeby mieć więcej od właścicieli firm, a takze do tego, ze właściciele firm pragną mieć jeszcze więcej i wyzyskują tych biedniejszych.
"Nadwyżka w jednym miejscu zastąpi niedobór w drugim". - Nadwyżka np. z wydobycia węgla w jednym rejonie będzie rozdysponowywana do rejonów, gdzie węgla nie ma.
Robotników każdego kraju reprezentuje Partia Komunistyczna, która kieruje tego kraju przemysłem. Wszystkie Partie Komunistyczne krajów są zrzeszone w jednej wielkiej ogólnoświatowej Partii Komunistycznej.
Religia nie jest przeszkodą do równości materialnej, więc istnieje wolność wyznania.
--- Koniec cytatu ---

No!

Ten komunizm który tutaj określiłeś ma charakter bardziej utupijny i tak jak każda utopia jest on nierealny. Równość, tolerancja i wolność wyznania występuje również i w anarchii którą tak bardzo tępisz i która jest tak samo nierealna ja Twoja wizja "komunizmu". Więc jak już wspomniałem to co tutaj opisałeś lekko odbiega od ustroju, o którym ta debata powinna sie odbywać, a wchodzi w utopie. Jedyne do czego tutaj moge się przyczepić to do tych uciskanych robotników. W Polsce teraz robotnik na budowie dostaje od 7 do 10 złotych za godzine(a może nawet i więcej) To naprawde nie jest źle i sądze iż żadnych robotników uciskanych nie ma. (Chyba, że Chinole, ale to juz oni perfidnie dają się sami robić w jajo). Na budowach jest naprawde niezła kasa. Jeśli jakiś robotnik jest niezadowolony z pieniędzy które otrzymuje może przecież znaleźć inną prace bądź wrócić do nauki.
Wniosek: To o czym Ty tutaj napisałeś to utopia(a nie komunizm) która nigdy nie będzie istnieć(tak samo jak anarchia, peace&love itp). Tak więc potwierdz to moją teze która mówi o tym, że o komuniźmie wiesz tyle co ja o nowych lakierach do paznokci które dostała moja siostra - mało. (I nie chce tutaj zaczynać kolejnej kłótni).

Z wyrazami szacunku...

EDIT:

--- Cytuj ---Nie wiem po co się kłócicie. Nigdy nie było, nie ma i nie będzie idealnego ustroju. Kiedyś ktoś powiedział: "Demokracja nie jest najlepszym ustrojem, ale nikt lepszego nie wymyślił"(mam nadzieję, że dobrze zacytowałem). Wszystko ma swoje wady i zalety, każdy ustrój je ma. W sumie do wyboru do koloru ... zależy od sytuacji ...
--- Koniec cytatu ---
I tym pięknym akcentem ja juz kończe swoją dyskusje w tym temacie bo za dużo nerwów traci się na ludzi pokroju Pana Kozłowa którzy walczą o coś czego sami nie znają i nie rozumieją.

Adanos7:

--- Cytuj ---Popatrzcie na Chiny:tam prawie nie ma bezrobocia,wszystko jest robione w Chinach
--- Koniec cytatu ---
Tak, jak w Polsce kiedyś. W zakładach pracy zamiast pracować można się było przespać...

Nie wiem po co się kłócicie. Nigdy nie było, nie ma i nie będzie idealnego ustroju. Kiedyś ktoś powiedział: "Demokracja nie jest najlepszym ustrojem, ale nikt lepszego nie wymyślił"(mam nadzieję, że dobrze zacytowałem). Wszystko ma swoje wady i zalety, każdy ustrój je ma. W sumie do wyboru do koloru ... zależy od sytuacji ...

Kozłow:

--- Cytuj ---Wniosek: To o czym Ty tutaj napisałeś to utopia(a nie komunizm) która nigdy nie będzie istnieć(tak samo jak anarchia, peace&love itp). Tak więc potwierdz to moją teze która mówi o tym, że o komuniźmie wiesz tyle co ja o nowych lakierach do paznokci które dostała moja siostra - mało. (I nie chce tutaj zaczynać kolejnej kłótni).

--- Koniec cytatu ---
To według mnie nie jest utopia... A utopią jest właśnie anarchizm... W komunizmie, który opisuję (który bym sobie tak widział, bo twierdzę, że ten który był, był zły... I wiem o jego historii raczej dużo...) jest władza partii, a w anarchizmie nie znajdziesz tego...

--- Cytuj ---Więc jak już wspomniałem to co tutaj opisałeś lekko odbiega od ustroju, o którym ta debata powinna sie odbywać, a wchodzi w utopie.
--- Koniec cytatu ---
Hmmm przyznać się muszę wszystkim do czegoś. Kiedy zakładałem ten temat byłem zaczarowany komunizmem, choć tak naprawdę niewiele o nim wiedziałem (Tak jak pan Aretofe - bez urazy). Dopiero potem zacząłem poznawać komunizm ten Leninowski i ten Marksistowski, a także Stalinowski itd... I moje wszystkie przemyślenia znalazły wyraz w poprzednim poście. Oczywiście napisane pobieżnie i skrótowo.

Robotnik, to nie tylko pracownik budowy, panie Riddle. Nazwą "Robotnik" mienię wszystkich pracowników.

(Dobra, to już jakiś wstęp do spokojnej dyskusji ;])

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej