Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat

Komunizm

(1/32) > >>

Kozłow:
Komunizm - system poglądów głoszący program całkowitego zniesienia ucisku i wyzysku społecznego, postulujący powszechność, równość i sprawiedliwość oraz zbudowanie społeczeństwa bezklasowego opartego na społecznej własności środków produkcji i sprawiedliwym podziale dóbr.

Chce żebyście wypowiadali się tutaj o komunizmie jako o ustroju. Nie mówicie o zbrodniach itp. Chodzi mi o to co sądzicie o samej ideologi tego ustroju. Ja osobiście uważam, że komunizm w najczystszej formie jest najlpeszym ustrojem. Oczywiście, jak każdy ustrój ma wady, ale ma ich według mnie najmnije. Wreszcie któryś z ustrojów na przestrzeni lat zainteresował się zwykłymi ludźmi. Demokraci coś tam gadają o wolnościach, prawie do życia itp. ale na tym się kończy. ÂŻaden ustrój nie chciał znosić nierówności społecznych (w ideologiach niby tak jest; nie mówię o socjalizmie na którego gruncie się zrodził), a komunizm wprowadzał to w życie.

Sir_William:
Nie możemy oceniać ustroju tylko po samych hasłach reklamowych. Sam zapewne obserwujesz jak owy ustrój wyniszczał doszczętnie kraje, gdzie był wprowadzany - zazwyczaj na siłę. Czy poszedłbyś za mną, gdybym głosił: "Gdy dojdę do władzy nie będzie biedy! Nie będzie ludzi większych, ani mniejszych wszystko wspólne i w ogóle!" - racją jest powiedzenie, że opiera się na ideologi, którą popierasz (avatar). Jednak raj na ziemi nie jest możliwy i nieważne jak bardzo starać się będziesz.

--- Cytuj ---Nie mówicie o zbrodniach itp.
--- Koniec cytatu ---

Jak powiedziałem. Nie możemy mówić o czymś w samych superlatywach, bo gdybym kierował się Twoimi zasadami wypowiedzi, które opisałeś na początku zobaczyłbyś jedynie słowa, które zgadzają się z Twymi. Każda idea, każdy ustrój ma tzw. dwie strony. Jedna ideologiczno-teoretyczna, o której mówisz. Druga strona to kompletne mijanie się z celem. Nie ważne kto rządził w tym ustroju - zawsze było źle, żeby nie powiedzieć tragicznie. Wmawiano ludziom niestworzone historie (propaganda proradziecka).

--- Cytuj ---ÂŻaden ustrój nie chciał znosić nierówności społecznych (w ideologiach niby tak jest; nie mówię o socjalizmie na którego gruncie się zrodził), a komunizm wprowadzał to w życie.
--- Koniec cytatu ---

Widzisz, to jest ta różnica. Muszą być pewne hierarchie w państwie by to wszystko działało dobrze. Kiedy wszyscy są równi to każdy ma władze i każdy chce rządzić. Wprowadza się kompletny chaos! Każdy robi to co mu się podoba. Aby to nie była tylko sucha teoria, dajmy na przykład takie forum dyskusyjne. Jeżeli każdy miałby rangę administratora to poczułby się bardzo pewnie na piastowanym stanowisku i chciałby je zagarnąć dla siebie - taka jest mentalność człowieka, żądza władzy - i powstawałyby spiski. Zaraz zacząłby wykonywać odpowiednie operacje w swoim Panelu, by pozbawić tego człowieka pozycji. Ten z kolei oburzony próbuje innych metod. Czy nie przypomina to Polski z okresu lat '45 - '89 dwudziestego wieku?
Dla podsumowania mojej wypowiedzi:
Nawet najbardziej dopracowana ideologia systemu społecznego doprowadziłaby do klęski, gdyby działała na przekór mentalności człowieka, gdyby dawała zbyt wiele swobody każdemu.

Kozłow:
Do Sir_William'a
Każdy ustrój sprowadza się do elit władzy. Komunizm chciał wyrównywac nierównosći społoeczne. W demokracji np: politycy, którzy są na górze (stołki i stanowiska) mają wiele więcej pieniędzy od zwyłych szarych obywateli. Kolejny ustrój - monarchia, np królowa aagielska dostaje 8 mln funtów rocznie tylko za funkcję reprezentacyjną, jaką pełni. Robotnik za cały miesiąc pracy dostaje około 1500 zł. A co do swobody, to chodzi mi o Komunizm Leninowski. Lenin wiedział, że dając władza wszystkim zapanowałaby anarchia. Dlatego zoorganizował partię, która ma organizować społeczeństwo, sprawiedliwie dzieląc dobra. Nawet te forum działa jak komunizm leninowski. Jest partia - administratorzy kierują i organizują forum. Każdy może dojść do partii, jaką są admini, poprzez udzielanie się w społeczenstwie forumowiczów. (Im wiecej postów, tym bliżej do administratora). A co do propagandy proradzieckiej to Stalin - człowiek który zwykł mawiać:
"ÂŚmierć jednej osoby to tragedia, śmierć miliona to nic więcej niż tylko statystyka" rozpętał wokół siebie kult jednostki i spiralę kłamstwa. Stalin niby rządził państwem komunistycznym, lecz komunizm w jego państwie znacznie odbiegł od marksistowskiej i leninowskiej wizji tego ustroju.
A i jeszcze co do PRL, o którym wspomniałeś. Tego czasu i tego komunizmu też nie pochwalam. Polskę można było spokojnie przekonać do Komunizmu a nie na siłę zajmować co nakazał Stalin. W jego myśl:
"Człowiek wprowadza swój system tak daleko jak sięga jego armia" Komunizm w Polsce od 1949 - 1989 był prostalinowski.

ps. Do Kapitana Grega: Przeczytaj sobie ten post.

Grison:
Tak jak już powiedziałeś komunizm jest sam w sobie jednym z najlepszych ustrojów jakie dzisiaj istnieją. Hasła które głosi też dobrze brzmią: koniec z wyzyskiem, wspólna własność, społeczeństwo bezklasowe itp.
Jednakże każdy wie co się działo lub dzieje w państwach o tym właśnie ustroju. Sam nie wiem dlaczego. Być może dlatego, że w państwie musi być ustanowiona pewna hierarchia. Ludzie muszą się dzielić na różne grupy w przeciwnym razie tak jak napisał Sir William w państwie powstaje chaos i bezprawie. Mając równe prawa i możliwości w dążeniu do władzy, każdy chce rządzić i podpożądkowywać sobie coraz to kolejnych ludzi. A gdy kilku ludzi jest wystarczająco potężnych aby dorwać się władzy żaden z nich nie chce ustąpić ani nawet współpracować. Zaczyna się rozłam w państwie i ludność dzieli się na zwolenników to jednych a to drugich.
Co prawda na Ukrainie panuje demokracja(o ile mi wiadomo) jednak to państwo doskonale posłuży przykładem. Dwóch ludzi stoi na szczycie i obaj chcą rządzić. Ta sytuacja o mało nie doprowadziła do rozłamu tego państwa na dwa inne.

Podsumowując.
Komunizm ma dobry program jednak niemożliwością jest jego spełnienie. W państwie muszą być osoby rządzące i ustanawiające pewne prawa.Nikt nie może mieć za dużej swobody w swoich poczynaniach. W przeciwnym razie z państwa robi się "akwarium", w którym duża ryba zjada mniejsze.

Kozłow:
Dlaczego każdy wypowiada się o anarchistycznej wizji komunizmu? Przecież anarchizm jest w każdym calu zły, w każdym swoim przejawie. Rzeczone akwariumto anarchizm, a nie komunizm. Komunizm zakłada sprawiedliwy podział dóbr. Więc ktoś musi te dobra sprawiedliwie rozdzielać. Po to jest partia. Wyobraźmy sobie sytuację, ze nagle ogłoszone jest że wszystko jest własnością każdego. Wtedy wszyscy biorą wszystko co chcą bo to jest ich. Z anarchizmu prędzej czy później narodzą się wojny. Do Krista: Komunizm to nie anarchia...
--- Cytuj ---Po prostu anarchia z równością materialną wszystkich.
--- Koniec cytatu ---
Anarchia to brak władzy. A równość materialna dla wszystkich rodziłaby koflikty. Dlatego jeżeli mowa o komunizmie leninowskim z zaznaczoną partią, która rozdziela dobra to nie możemy łączyć go z anarchizmem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej