Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Komunizm
Sir_William:
Czytając to szczerze powiedziawszy wybuchłem śmiechem. Może i jestem katolikiem, a katolik powinien być tolerancyjny, jednak dla "komuchów" nie znam takiego pojęcia.
Chcecie wprowadzić po raz kolejny komunizm w Polsce, tak? Dla waszej wygody kilkunastu, kilkuset osób? Pisałeś, że komunizm w Polsce ('45 - '89) był pro stalinowski. I co z tego? Komunizm to komunizm. Nie ważne w jakim państwie działał, nie ważne kto tym kierował zawsze prowadził do klęski gospodarczej. Chcecie komunizmu - zapraszam do Rosji. Na Rumuni Wasz ustrój został ogłoszonym nielegalnym. Wyniszczył on doszczętnie ten kraj, a teraz ciężko będzie mu się podnieść. Zapytacie się dlaczego w takim razie nie upadła Rosja? Rosja posiada niezliczone pokłady dóbr mineralnych, manipulując innymi państwami stawia się w sytuacji, gdzie rządzi, a z tego czerpią się jedynie pieniądze. Powiedz mi za tym KOZÂŁOW, dlaczego ten ustrój komunistyczny nie działa dobrze w Rosji? Miał tyle czasu, aby się wykazać i co? Nadal twierdzisz, że wszyscy mają równo w państwach komunistycznych? Samo stwierdzenie, że rozdzielanie dóbr równo i według potrzeb jest zaprzeczeniem samego siebie. Jedni potrzebują więcej, zaś inni mniej. To o co prezentujesz to są jedynie założenia komunizmu i jego odwieczna utopia. Jeżeli pokażesz mi dowody, które komunistyczne państwa doprowadziły do szczytu - przyznam Ci rację. Wykluczmy od razu Rosję, gdyż ich budżet ciągle się zwiększa z racji wspomnianych złóż mineralnych, ale wtedy gdzie są te pieniądze? Czy dostają je mieszkańcy Syberii? Czy może Putin szyje sobie kolejną poszewkę na kołdrę z banknotów.
ÂŻadnemu ustrojowi nie możemy bezgraniczne ufać, gdyż zacznie nas wyzyskiwać - naszą naiwność. Tyczy się to również Komunizmu. Może nie żyłeś w tamtych czasach, ale zapewne widziałeś wszelkie "akcje" Twoich wspaniałych braci z przeszłości...
PS
Czuję się jak IsentoR, który po raz kolejny podburza Katolików
Kozłow:
Po pierwsze drogi Sir Williamie to w rosji nie ma już komunizmu. Obarczając Putina i dzisiejszą Rosję obarczasz właśnie demokrację. Gdyż w Rosji jest ustrój demokratyczny. I to właśnie w tej demokracji rządzą kapitaliści. Właśnie w tej demokracji mieszkańcy Syberii nic nie dostają. I to właśnie Putin szyje sobie poszewkę z banknotów. Szyje ją dzięki kapitalistycznemu wyzyskowi. Chcesz państw? Proszę bardzo. Chiny. A dokładniej Chińska Republika Ludowa. Najszybciej rozwijające się państwo świata. W chinach jednak dopuszczono gospodarkę rynkową, więc i tak co poniektórzy się bogacą. Ale to nie zmienia faktu że chiny są państwem komunistycznym, które rozwija się najszybciej. A co do końcowego zdania. Drogi Sir Williamie.... Ja sławię ideologię komunizmu, a nie "akcje" stalinowskich i prostalinowskich oprawców . I to nie są moi bracia. Jeżeli ci chodzi o Stalina na przykład. Odpowiem tak: "Stalin nie był komunistą. Był zbrodniarzem".
Halina Kiepska:
--- Cytuj ---Po pierwsze drogi Sir Williamie to w rosji nie ma już komunizmu. Obarczając Putina i dzisiejszą Rosję obarczasz właśnie demokrację. Gdyż w Rosji jest ustrój demokratyczny.
--- Koniec cytatu ---
LOL. Na usta ciśnie się jedynie zwrot WTF? Czy ty człowieku w ogóle wiesz, na czym opiera się ustrój demokratyczny? Mam przeczucie, że tego typu pojęcia są Ci obce, a sądzę tak za sprawą Twoich postów. Nie mam pojęcia, jakich gazet i ulotek się naczytałeś, ale Rosja nigdy nie była państwem demokratycznym i pokuszę się o stwierdzenie, że jeszcze bardzo daleko jej do tego.
Dlatego też stwierdzenie, że mieszkańcy Syberii nie dostają niczego przez demokrację, jest po prostu śmieszne i niedorzeczne. To nie jest wina ustroju, a raczej ludzi, którzy go wprowadzali. Rosja nigdy nie była państwem równości i praw obywatelskich. Było tak zarówno za czasów komunistów, jak i obecnego pseudo-demokraty, Putina.
--- Cytuj ---Proszę bardzo. Chiny. A dokładniej Chińska Republika Ludowa. Najszybciej rozwijające się państwo świata. W chinach jednak dopuszczono gospodarkę rynkową, więc i tak co poniektórzy się bogacą.
--- Koniec cytatu ---
Heh, szkoda że zapomniałeś wspomnieć o najważniejszym fakcie. Chiny bogacą się, ponieważ do tego kraju ciągną inwestorzy z całego świata. Dlaczego? A chociażby ze względu na niskie podatki, tanią siłę roboczą, ogromny rynek zbytu. Jest tak, ponieważ Chiny to państwo bardzo słabo rozwinięte. Co więc przyciąga tam kapitał pieniężny? A to, że każdy ma tam pole do popisu. W krajach dobrze rozwiniętych ciężko jest coś osiągnąć, natomiast państwo to stanowi raj dla inwestorów.
Pokuszę się więc o stwierdzenie, że Chiny nigdy nie przeżywałyby takiego rozkwitu gospodarczego, gdyby nie te znienawidzone przez Ciebie wpływy kapitalistyczne. To one inwestują w gospodarkę tego kraju, a Chińczykom należy pogratulować tego, że umieją skorzystać ze swojej szansy.
Nie zapominaj również o tym, że jest to kraj, w który panuje ubóstwo. Chociażby Pekin i jego dzielnice nędzy. O tym oczywiście się nie mówi, ponieważ mogłoby to zaszkodzić wspaniałemu wizerunkowi Chin. Wiedz jednak, że nie został on stworzony przez rządy komunistów. Oni jedynie czerpią zyski z tego, co oferują im państwa zachodu. Ich kieszenie zapełniają się bardzo dobrze, nawet Putin mógłby pozazdrościć.
--- Cytuj ---Wreszcie któryś z ustrojów na przestrzeni lat zainteresował się zwykłymi ludźmi.
--- Koniec cytatu ---
Tak, zainteresował się ludźmi prostymi, którzy wcześniej byli wyzyskiwani i wykorzystywani na każdym kroku. Pomija się oczywiście fakt, że cierpieć miały przez to klasy wyższe - równouprawnienie? W komunizmie miało się ono opierać na stworzeniu jednego stanu społecznego, czyli na awansie jednych i spadku drugich. Jeśli dostrzegasz w tym jakąś równość, to życzę Ci powodzenia.
Co do samego ustroju, nie uznaję go. Nie trafiają do mnie puste frazesy o równości obywateli, wspólnych dobrach i sprawiedliwym ich rozdzielaniu. Są to jedynie słowa, a nie czyny, więc nie mają one najmniejszego znaczenia. Nie rozumiem przy tym, jak można oceniać pozytywnie ten ustrój, skoro nie sprawdził się w żadnym państwie. Wydaje mi się bowiem, że to jest najważniejsze kryterium.
Możesz się rozpisywać na temat zalet tego ustroju, ale co z tego, skoro są to jedynie fantazje kilku ludzi. Komunizm to ustrój utopijny, a jak mi wiadomo - utopia to fikcja. Człowiek nie był, nie jest i nie będzie zdolny do równości i sprawiedliwości.
Poza tym zauważyłem u Ciebie kult Lenina, osoby, która Twoim zdaniem dążyła do równości obywateli. A powiedz mi łaskawie, co zrobiono z rodziną carską? Komuniści zawsze kierowali się tymi samymi metodami, jeśli szło o walkę z przeciwnikami politycznymi. Nie mamy więc żadnej gwarancji, że Lenin nie zrobiłby tego samego, co Stalin. Prędzej czy później ktoś zbuntowałby się przeciwko władzom komunistycznym, a mogłaby to być chociażby ówczesna inteligencja (arystokracja). Czym wtedy walczyłby z nimi Lenin? Słowami? Tak jak w czasie rewolucji październikowej?
--- Cytuj ---(Im wiecej postów, tym bliżej do administratora).
--- Koniec cytatu ---
O, to stwierdzenie jest akurat najciekawsze.
PS. Aha, prosiłbym Cię o to, żebyś hamował się w swoich niektórych poglądach. Jak zdążyłeś zauważyć, konstytucja odnosi się dość jasno do komunizmu. Nie pytam, czy podoba Ci się ten fakt, po prostu wymagam przestrzegania obecnie panującego prawa. W przeciwnym razie będę nawet gotów do tego, aby użyć swoich uprawnień. Możesz dyskutować, ale te propagandowe ulotki zachowaj łaskawie dla siebie.
sid:
Jak to zobaczyłem, to załamałem ręce.
Kolego komunisto - odsyłam do podręczników od Historii, bo chyba czytałeś bardzo pobieżnie. Już naprawdę mnie nudzą dyskusje toczone na ten temat, na wszystkich forach.
Anarchia to bodaj najdoskonalszy system, zarazem najmniej realny ale jest to wina całego społeczeństwa, tego, że ludzie zachowują się jak zwierzęta. Tyle o anarchii, o komunizmie pisał nie będę bo to system stworzony prze potworów, piekło zafundowane umęczonym krajom. Idealnym obrazem tego jest przykład RWPG. Rada Wzajemnej Pomocy Gospodarczej - Wzajemnie Radziła sobie z Pomocą Gospodarczą kierowaną do związku radzieckiego.
Nie będzie demokratycznej Rosji - nigdy. Uwarunkowania klimatyczne i w ogóle geograficzne determinują kontrast społeczny, tenże warunkuje system władz w tym kraju.
Car był tyranem, komuniści byli tyranami, pseudo demokraci byli i są tyranami. Każdy następca Putina będzie demonem bo rządzenie tym krajem wymaga zamordyzmu. niestety - wprowadzenie europejskiej demokracji demokracji pochłonęłoby masę środków. Prędzej Chiny będę demokratyczne.
Jak kolega socjalista taki ambitny to zapraszam na Kubę - tam niedługo będzie wakat na stanowisku dyktatora. Wyślij Raulowi C.R. swoje CV, może dostaniesz posadę pana i władcy. BTW, wiesz skąd pochodziły pieniądze, z których finansowano druk "Manifestu..." ?
Na szczęście mój kraj się z tego syfu wyrwał i teraz tylko elity toczą wojnę a my możemy czytać tak ÂŁysiaka (prawicowego, wykształconego historyka), albo Urbana (kacyka PZPRu, który miał problem ze zdaniem matury i został wywalony z uczelni).
Komunizm wprowadzany był przez odpowiednich ludzi, tylko władza trafiała w ręce demonów i kretynów. Zwróć uwagę, że Argentyński lekarz naprawdę wierzył w ideę Marksa. Kiedy został ministrem na Kubie, zrozumiał, że nie zna się na gospodarce i oddał władzę F.C.R., sam udał się do Boliwii, gdzie przyszło mu zakończyć działalność rewolucyjną.
Twórcy komunizmu nawet nie kryli, że nie obchodzą ich własne idee ("Drogowskaz ma wskazywać drogę, wcale nie musi nią podążać"). Takoż kapitalizm to też zły ustrój, jednak jak na razie lepszego nie wymyślono.
sid:
--- Cytuj --- Stalin był najgorszym zbrodniarzem w historii świata. Nie był komunistą,
--- Koniec cytatu ---
Szit, jak mogłem sie tak pomylić? Faktycznie - Stalin był czołowym działaczem koła różańcowego. Ale sorry - to wykładowcy historii prali mi mózg takimi bredniami, że S. był komuchem. szmaty, okłamywali mnie.
--- Cytuj ---"Wygramolili się z jednego dołu, wpadli w otchłań"
--- Koniec cytatu ---
Gratuluje, musiałeś nad tym długo myśleć. Myślenie, kurde, facet - skończ z tym podłym nałogiem, bo to Ci nie służy.
--- Cytuj ---Skoro komunizm był wprowadzany przez odpowiednich ludzi to uważasz Mao Zedonga
--- Koniec cytatu ---
Wyraźnie napisałem Ci o kogo chodzi. zastanów się przez moment - znawco czerwonych. który argentyński lekarz był rewolucjonistą? który tak na prawdę dał Kubie komunizm? Bracia Castro Ruz? No chyba jednak nie.
--- Cytuj ---Kapitalizm to nie ustrój, to system gospodarczy.
--- Koniec cytatu ---
Demokracja to najgorszy system, ale nie wymyślono nic lepszego - Winston Churchill
To jest dosłowny cytat. Demokracja jest zła właśnie przez kapitalizm.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej