Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Komunizm
Vesten_123:
--- Cytuj ---Tu wychodzi nam rozmycie pojęcia "komunizm". Uczyniono je tak wieloznacznym. Komunizm figuruje zarówno jako system i jako ideologia, która ten system zakłada. Ja sugerowałbym używanie na określenie ideologii słowa "marksizm". Marks nie stworzył komunizmu (chyba, że w sensie ideologii) - fakt, on tylko dialektycznie go wywnioskował.
--- Koniec cytatu ---
Cóż - komunizm wywodzi się z kultur pierwotnych, w starośytności istniał w pierwszych gminach chrześcijańskich, ma wiele odłamów, więc ciężko sprecyzować to pojęcie. Mówimy więc raczej o jego marksistowskiej formie.
--- Cytuj ---Aczkolwiek "Kapitał" jest w pewnej części zdezaktualizowany w stosunku do dzisiejszego kapitalizmu w Europie i Ameryce N.
--- Koniec cytatu ---
To wiem. Zresztą Marks popełnił kilka błędów w swoich przewidywaniach ekonomicznych, co jednak nie zmienia jego opisów kapitalizmu, który wprawdzie wyszedł z tej epoki wysysku, jaką przedstawiał w czasach Marksa i Engelsa, lecz dalej rządzi światem, coraz bardziej rozprzestrzeniając się po nim.
--- Cytuj ---Zgodnie z prawem przemiany ilości w jakość.
Sęk w tym, że zjawisko uwydatnia się w pełni dopiero społecznie.
--- Koniec cytatu ---
Zgadzam się.
--- Cytuj ---Załóżmy więc takowy :}
--- Koniec cytatu ---
Nie mam nic przeciwko, chociaż niedawno zacząłem pisać własny traktat filozoficzny mówiący o obyczajach i moralności, więc teraz pochłania on większość mojej uwagi w chwili, gdy mam czas na przemyślenia. Jednak chętnie porozmiawiam na temat względności pojęć.
Kozłow:
--- Cytuj ---Cóż - komunizm wywodzi się z kultur pierwotnych, w starośytności istniał w pierwszych gminach chrześcijańskich, ma wiele odłamów, więc ciężko sprecyzować to pojęcie. Mówimy więc raczej o jego marksistowskiej formie.
--- Koniec cytatu ---
Ideologię komunizmu obmyślił Marks, panie Vesten. To, że nazwano "komunistycznymi" system ekonomiczny przed niewolnictwem i system gmin chrześcijańskich to zawdzięczamy w 1 przypadku - samemu Marksowi, w drugim zaś twórcy komunizmu pierwotnego. Ciągle rozmywasz pan różnicę między ideologią a systemem ekonomicznym.
--- Cytuj ---chociaż niedawno zacząłem pisać własny traktat filozoficzny mówiący o obyczajach i moralności
--- Koniec cytatu ---
Podrzuć, jak skończysz, chętnie przeczytam.
Vesten_123:
--- Cytat: Komuchnista w 30 Lipiec 2009, 20:20:27 ---Ideologię komunizmu obmyślił Marks, panie Vesten. To, że nazwano "komunistycznymi" system ekonomiczny przed niewolnictwem i system gmin chrześcijańskich to zawdzięczamy w 1 przypadku - samemu Marksowi, w drugim zaś twórcy komunizmu pierwotnego. Ciągle rozmywasz pan różnicę między ideologią a systemem ekonomicznym.
--- Koniec cytatu ---
Ooo, zgadzam się, mówię tylko, że sam Mars nie stworzył komunizmu z niczego, ale czerpał ze źródeł, tworząc go takiego, jakim go wszyscy znamy.
--- Cytuj ---Podrzuć, jak skończysz, chętnie przeczytam.
--- Koniec cytatu ---
Trochę to zejdzie, dopiero zacząłem pierwszą część (z trzech).
Kozłow:
--- Cytuj ---komunizmu z niczego, ale czerpał ze źródeł, tworząc go takiego, jakim go wszyscy znamy.
--- Koniec cytatu ---
Socjalizm naukowy, który stworzył Marks wziął się generalnie od 3 osób: Fouriera, Owena i Hegla.
Heglowi zawdzięcza on najwięcej, wszakże Hegel "wynalazł" dialektykę, którą Marks sprowadził na ziemię, połączył z materializmem. Na prawie sprzeczności oparł całą swoją ideologię.
Nie znaczy to, że Marks nie czerpał od innych - jak Saint-Simon czy Robespierre.
Isentor:
Komuch, bój się.
--- Cytuj ---
Poprawka do kodeksu karnego, która zakaże rozpowszechniania w Polsce symboli komunizmu, przeszła już przez Sejm. Czeka teraz na głosowanie w Senacie i na ewentualny podpis prezydenta. SLD, choć nie ma w tej izbie ani jednego przedstawiciela, za wszelką cenę chce przekonać senatorów do odrzucenia nowelizacji.
Poseł Tadeusz Iwiński złożył w Biurze Analiz Sejmowych wniosek o zbadanie konstytucyjności zakazu stosowania symboli komunistycznych - dowiedział się portal tvp.info.
>>>Masz koszulkę z Che? Pójdziesz do więzienia
"Nie znam innego kraju europejskiego, w którym funkcjonowałoby takie kuriozum. Za to w wielu europejskich państwach funkcjonują partie komunistyczne" - tłumaczy Iwiński. "W dodatku nie sprecyzowano, co dokładnie jest symbolem komunistycznym. Czy oznacza to, że dwa lata więzienia grożą za noszenie koszulki z Che Guevarą albo sprzedaż dzieł Marksa?" - pyta w rozmowie z tvp.info.
Przy okazji poseł SLD nie szczędzi ostrych słów pod adresem parlamentarzysty PiS, który wprowadził poprawkę do kodeksu. "Zmiana prawa czyni z Polski ciemnogród, a poseł Stanisław Pięta jest prowincjuszem i dyletantem w dziedzinie historii” - mówi Tadeusz Iwiński.
>>>Komunista z KPP: Swastyka to znak radości
"Nie będzie mi prawił morałów jakiś komunistyczny profesorek" - odpowiada mu Stanisław Pięta. "Dla każdego średnio inteligentnego człowieka jest jasne, że komunizm był systemem zbrodniczym. Jeśli profesor Iwiński tego nie rozumie, to szkoda słów" - komentuje poseł PiS.
--- Koniec cytatu ---
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej