Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Komunizm
Bomba:
Jeżeli komunizm taki dobry do popatrz co się dzieje w Korei Północnej ludzie umierają z głodu, napisałeś że gdyby komunizm był zły to by go w Polsce nie było tylko że władza komunistyczna została narzucona Polsce przez ZSRR. Ludzie przed komunizmem się bronili przykład Bitwa Warszawska inaczej zwany cud nad Wisłą uznawany za jedną z bitew która zaważyła o losach świata gdyby Polacy nie pokonali komunistów to bez problemu podbili by całą Europę ale na szczęście do tego nie doszło inaczej byłby tylko jeden syf i ubóstwo.
Vesten_123:
Zacznijmy od początku. Pełny komunizm NIGDY nie został wprowadzony. Równość? W "komunistycznym" Związku Sowieckim nie było równości, tak jak i we wszystkich innych krajach gdzie rządzili i rządzą "komuniści". Panowała czy panuje tam dyktatura partii lub wodza.
Ja osobićie jestem zafascynowany komunizmem chrześcijańskim. Piękny ustrój. Sprawiedliwy, uczciwy... Jakaś jego forma została wprowadzona w pierwszych gminach chrześcijańskich, z zaznaczeniem tylko, że tam istniała wasność prywatna, chociaż wszyscy dzielili się prawie wszystkim.
Coś pięknego - zgoda, uczciwość, pokój, sprawiedliwość, a to wszystko przesiąknięte wiarą, wartościami chrześcijańskimi... Rozmarzyłem się.
Isentor:
--- Cytat: Vesten_123 w 27 Lipiec 2009, 12:19:53 ---Ja osobićie jestem zafascynowany komunizmem chrześcijańskim. Piękny ustrój. Sprawiedliwy, uczciwy... Jakaś jego forma została wprowadzona w pierwszych gminach chrześcijańskich, z zaznaczeniem tylko, że tam istniała wasność prywatna, chociaż wszyscy dzielili się prawie wszystkim.
Coś pięknego - zgoda, uczciwość, pokój, sprawiedliwość, a to wszystko przesiąknięte wiarą, wartościami chrześcijańskimi... Rozmarzyłem się.
--- Koniec cytatu ---
W sumie jak w komunach hipisowskich. :P
Kozłow:
--- Cytuj ---W sumie jak w komunach hipisowskich.
--- Koniec cytatu ---
Albo jak w komunie Owen'owskiej, czy Komunie pierwotnej :]
Tyle, że bez chrześcijańskich pierdół.
Vesten_123:
--- Cytat: Komuchnista w 27 Lipiec 2009, 23:06:52 ---Albo jak w komunie Owen'owskiej, czy Komunie pierwotnej :]
Tyle, że bez chrześcijańskich pierdół.
--- Koniec cytatu ---
A czy komunizm jako ideologia równości nie powinna godzić się na tolerancję dla innych poglądów niż ateistyczno - antyteistyczne?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej