Tereny Valfden > Zakończone wyprawy

Zapomniane ostrze

<< < (3/24) > >>

Patty:
- Cudowna kolekcja - odpowiedziała Patty, oczarowana zgromadzonymi dobrami. Szczególną jej uwagę przykuła zbroja, stojąca spokojnie w kącie. Anielica podeszła do niej i dotknęła lekko dłonią. Sama będąc mistrzynią płatnerstwa potrafiła poznać prawdziwe dzieło sztuki i to właśnie miała przed sobą - Zakładam nie jest na sprzedaż?

Narrator:

- Wszystko tutaj jest na sprzedaż - odparł niechętnie i dopiero po chwili Samdor. Najwyraźniej był przywiązany do swojej kolekcji i nie cieszyła go wizja rozstania się z jakimś eksponatem - Jednakowoż, z całym szacunkiem pani, ale cena jest wysoka. Za wysoka jak na pani możliwości. Czy kogokolwiek na tej wyspie jeśli już o tym rozmawiamy. To starożytny pancerz króla Khardrosa, kuty przez wiele lat wedle dawno już zapomnianych technik, według dracońskich schematów. Ciążą na niej potężne zaklęcia i żeby ją sprzedać potrzebowałbym odpowiedniej... rekompensaty.

Patty:
- Tego się spodziewałam - powiedziała anielica z nikłym uśmiechem i podeszła do wolnego krzesła, usiadła wygodnie i splotła ręce na podołku. Ademar zajął miejsce za jej plecami, czuwając w milczeniu, zaś Aelred stanął przy drzwiach - Zatem, mój miecz. W liście pisałeś że masz o nim nowe informacje.

Narrator:
Krasnolud zajął miejsce naprzeciw Patty, za stolikiem, odchrząknął, zebrał myśli i zaczął.
- Istotnie, według polecenia zacząłem szukać owych krasnoludzkich ostrzy, o którym mi wspominałaś w naszej korespondencji. Dobrym pomysłem było uderzyć tutaj, do mnie, w Ekkerund. Nie wiem czy rozmawiała pani z "kolekcjonerami" w Efehiodon czy Atusel, podła to brać, nie warto im ufać. Zedrą pieniądze ze szlachetnej pani, nic nie zrobią a potem bezradnie rozłożą ręce i będą wołać o więcej złota, na badania jak to określają..

Patty:
- Do brzegu - ponagliła krasnala - Skontaktowałam się z wieloma kolekcjonerami, ale z jakiegoś powodu, przynajmniej w tej dziedzinie, wszyscy polecali mi ciebie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej