Tereny Valfden > Zakończone wyprawy

W głąb Zapomnienia

<< < (112/211) > >>

Nawaar:
Kiellon zaczął pierwszy, przeszukiwanie pomieszczenia i oczywiście skutkowało to tumanem kurzu, unoszącego się coraz wyżej. Krasnolud kilka razy kaszlnął sobie, ale skomentował w iście brodaty sposób. - Phi! Nawet złota nie ma. Paladyn odpuścił sobie, bo książkami zajął się Draven, więc nie będzie mu się w paradę wbijał. Dlatego też stanął obok króla i znów oczekiwał, by coś powiedzieć do zjawy, gdyż nie za bardzo lubił takie zagadki choć często we wszystkim szukał drugiego dna. - Ona czasem nie mówi o nas? Porządek w przyszłości czyli chodzi o te pomieszczenia, że będą czyste czy coś? A głosy nadziei to nasze zapewniające ją, o tym, że przepędzimy drania z Medarona? Jak król myśli dobra ma interpretacja?
Zapytał tutaj najdłużej żyjącą istotę, która widziała nie jedno!

Dragosani:
Drago ukrył parsknięcie śmiechem w kaszlnięciu.
- Tak, pewnie chodzi o te pomieszczenia. Chyba musicie tu posprzątać - odparł głównie na pytanie Kiellona. - Nie krępujcie się, ja poczekam. - Zjawa zaś milczała. Chyba czuła się całkiem dobrze w tym towarzystwie. Więc nie szalała.
Książki, które przeglądał Marduke dotyczyły głównie historii. Znalazł też jedną o zielarstwie. Oraz książkę kucharską. Gdy przeglądał jedną z nich, wypadł z niej cienki notes. Z wyglądu całkiem nowy.

Nawaar:
- Kurde, ale po co ten sarkazm? Staram się! Powiedział raczej oburzony do nieśmiertelnego, kiedy to wypadł jakiś notes z książki, którą przeglądał marszałek! - Czytaj waść, co żeś znalazł. Pewnie będzie jakiś pamiętnik albo lista zakupów na tydzień. Zażartował a może i nie, i czegoś się dowiedzą wszyscy, oby tak było! Kanclerz miał już dość siedzenia w tej norze, bo akcja czekała trzeba pozbyć się demonów i innych diabłów z tego poletka zwanego Marantem.

Marduk Draven:
- Poznaj typowego Drago. Nie tylko król Valfden, ale i sarkazmu.- odrzekł Marduke, gdy spośród jednej z nudnych książek wypadł cienki, raczej nowy notes. Paladyn odłożył książkę i podniósł notes. Zaczął czytać.

Dragosani:
- Więc może podsumujmy to, co dotychczas ustaliliśmy - zaproponował tauren. - Wypływacie, aby zwabić ich statek i pozbyć się go. Potem niewielka grupa ma dostać się do fortu i wywołać zamieszanie, gdy pozostali zaatakują od strony morza? -

Wampir skłonił się lekko przed swoją szczątkową publicznością.
- Coście tam ciekawego znaleźli? - Podszedł i też spojrzał w notes.

Było w nim sporo wpisów, jednak to ostatnie były najciekawsze.

--- Cytuj ---Odwiedził mnie dziś pewien jegomość. Był... dziwny. Nosił płaszcz z kapturem i miał niepokojące oczy. Szczegóły tego spotkania umykają mi jednak z pamięci.

Dziwnie się czuję. Jakby ktoś mnie obserwował. Całe noce miewam koszmary. Chyba muszę odwiedzić zielarza. Może da mi jakiś napar.

Jednak zielarz to zły pomysł. Na pewno chciałby mnie otruć! Tak pomyślałem dzisiaj i jestem pewien, że to prawda!

Czuje jak coś siedzi w mojej głowie. Mówi do mnie. Szepcze w ciemności. Czasem też nie pamiętam co robiłem... czy tracę zmysły?

--- Koniec cytatu ---

Dalej kilka kartek było wyrwanych. Na ostatniej był tylko jeden wpis.

--- Cytuj ---Wiem gdzie są podziemia. Ale ta suka Galatea coś węszy. Muszę uwa
--- Koniec cytatu ---

Wpis urywał się.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej