Strefa dyskusji > Dyskusja o grach studia Piranha Bytes
Film
Gal Anonim:
A moim zdaniem rozwiązanie tego problemu jest dośc oczywiste - Stary Obóz, Nowy po wyrzuceniu ze Starego. Takie rozwiązanie byłoby zadowalające dla fanów i Starego i Nowego Obozu.
Można by zrobić z resztą i tak, żeby Bezimienny W OGĂLE nie przyłączył się do żadnego obozu, myślę że to by było możliwe. Właściwie dla fabuły Gothica przyłączenie się do jakiegoś obozu nie ma prawie żadnego znaczenia bo po tym wszystko już i tak idzie liniowo. Więc można by to jakoś "bezobozowo" wykombinować.
--- Cytuj ---w czasie gry mamy możliwość dołączenia do trzech różnych obozów, w których są zupełnie inne zadania.
--- Koniec cytatu ---
Tylko na początku, potem już przecież fabuła toczy się liniowo - zwiad w Obozie Bractwa, pomoc w wielkim przywołaniu, kamienie ogniskujące, almanach, niezależnie od obozu gra jest prawie taka sama. Przecież w filmie i tak raczej nie byłoby zadań z rodzaju upolowania chrząszczy dla Snafa i innych dupereli które są zależne od obozu.
Boba Fett:
--- Cytuj ---A moim zdaniem rozwiązanie tego problemu jest dośc oczywiste - Stary Obóz, Nowy po wyrzuceniu ze Starego.
--- Koniec cytatu ---
Tak, mogłoby być tak, ale zauważ, że jest coś takiego jak Test Zaufania, który można wykonać na dwa sposoby - albo dla SO albo dla NO. Niektórym po prostu nie spodobałoby się, że Bezio musiał dostać się do Starego Obozu i tam wykonywać zadania Gomeza.
--- Cytuj ---Można by zrobić z resztą i tak, żeby Bezimienny W OGĂLE nie przyłączył się do żadnego obozu, myślę że to by było możliwe.
--- Koniec cytatu ---
Ciekawe, ale to raczej by nie przeszło. Właśnie w G1 podoba się to, że trzeba wreszcie dołączyć do któregoś z obozów. Nawet Diego na początku gry to mówi.
--- Cytuj ---Właściwie dla fabuły Gothica przyłączenie się do jakiegoś obozu nie ma prawie żadnego znaczenia bo po tym wszystko już i tak idzie liniowo.
--- Koniec cytatu ---
No właśnie, potem już wszystko idzie liniowo. Wiesz co ludzie najbardziej lubią w tej części? ÂŻe na początku nie ma tej liniówki i możemy robić co chcemy - jeśli w filmie by to usunęli, na pewno podniosły by się sprzeciwy wśród fanów.
--- Cytuj ---Przecież w filmie i tak raczej nie byłoby zadań z rodzaju upolowania chrząszczy dla Snafa i innych dupereli które są zależne od obozu.
--- Koniec cytatu ---
Nie dość, że zadanie Snafa nie wykonuje się dla Starego Obozu (zlecenie jak np. ,,Miecz ÂŚwistaka" jest zadaniem dla tegóż obozu, Snaf jest jak Jora w Khorinis - niezależny), to jeszcze nie zapominaj o Teście Zaufania, o którym wspominałem
Nadal uważam, że filmu nie nakręcą, bo po prostu, gdyby go zrobili, musieliby w nim usunąć to, co w grze się ludziom podobało.
Gal Anonim:
--- Cytuj ---Tak, mogłoby być tak, ale zauważ, że jest coś takiego jak Test Zaufania, który można wykonać na dwa sposoby - albo dla SO albo dla NO. Niektórym po prostu nie spodobałoby się, że Bezio musiał dostać się do Starego Obozu i tam wykonywać zadania Gomeza.
--- Koniec cytatu ---
No niestety, film jest filmem i nie da się go zrobić w różnych wersjach. Większość fanów Gothica przeszło grę we wszystkich trzech obozach. Moim zdaniem jeżeli ktoś naprawdę jest fanem serii to marudził nie będzie. Mnie by to specjalnie nie robiło różnicy, cze Bezi idzie do Starego czy Nowego Obozu. Jakby poszedł do sekty też bym jakoś przeżył, chociaż to akurat by mi najmniej pasowało.
--- Cytuj ---Ciekawe, ale to raczej by nie przeszło. Właśnie w G1 podoba się to, że trzeba wreszcie dołączyć do któregoś z obozów. Nawet Diego na początku gry to mówi.
--- Koniec cytatu ---
Ale nie mówi, że w filmie nie może być inaczej. Mogłoby na przykład być tak, że Bezi wędrując po kolonii i zwiedzając kolejne obozy jakoś wplątuje się w przywołanie ÂŚniącego. I obeszło by się bez przyłączania do obozu. Film nie musi być w 100% kopią gry, może się troszkę różnić.
--- Cytuj ---No właśnie, potem już wszystko idzie liniowo. Wiesz co ludzie najbardziej lubią w tej części? ÂŻe na początku nie ma tej liniówki i możemy robić co chcemy - jeśli w filmie by to usunęli, na pewno podniosły by się sprzeciwy wśród fanów.
--- Koniec cytatu ---
Tak, w grze to jest dobre, ale trudno mi sobie jakoś wyobrazić, żeby w filmie były sceny jak Bezimienny biega po miecz dla ÂŚwistakam, zbiera te chrząszcze dla Snafa, czy wykonuje jakieś inne questy poboczne z gry. W grze one są fajne, ale w filmie byłoby to po prostu nudne. To przecież nie ma być telenowela.
--- Cytuj ---Nie dość, że zadanie Snafa nie wykonuje się dla Starego Obozu (zlecenie jak np. ,,Miecz ÂŚwistaka" jest zadaniem dla tegóż obozu, Snaf jest jak Jora w Khorinis - niezależny), to jeszcze nie zapominaj o Teście Zaufania, o którym wspominałem
--- Koniec cytatu ---
Film powinien się skupiać na głównej fabule, czyli na przywołaniu śniącego i szukaniu możliwości uwolnienia się (zniszczenie bariery z Magami Wody, Xardas itp.), a nie na questach pobocznych. I jak już wspomniałem, tego z mieczem jakoś w filmie nie widzę. A co do testu zaufania, to masz trochę racji, że trudno byłoby to dopasować. Ale nie można przecież do filmu zerżnąc żywcem całej gry, scenariusz oparty na grze trzeba dopasować na potrzeby filmu i część po prostu MUSI wylecieć. Co nie znaczy, że film będzie przez to zły. Gothic ma świetną fabułę którą można by doskonale wykorzystać do filmu, ale najpierw trzeba ją odpowiednio dopasować. Gra a film to duża różnica.
Niro:
To oczywiste, że film by był gniotem do kwadratu. Dobrym filmem był Władca Pierścieni, ale był na podstawie powieści, ale gra to co innego. Nie da się streścić zniszczenia Gniazda Pełzaczy w pięciu minutach, bo bohater by tylko zabijał je, a na koniec Królową, albo to samo w kamieniach ogniskujących, cmentarzysku orków, odbijaniu kopalni. Jeśli chodzi o dołączenie do obozu: naturalnie najlepszym rozwiązaniem jest Stary Obóz > Nowy Obóz. I naprawdę co kogo obchodzi, że jednemu szaremu graczowi nie podoba się to, że Bezimienny jest w SO, a nie w Obozie Bractwa. Bezimienny nie musi wykonywać w filmie poleceń Snafa kaprysu Fiska, czy zlecenia Dextera. Może jeszcze questu z Horacym nie można ominąć?
Sir_William:
Adaptacja filmowa gier RPG jest bardzo trudna, dlatego chwała tym, co się udało! Słuchajcie, w nazwie filmu jest Gothic, a to nas nie ogranicza do "jedynki". Mamy morze możliwości. Gothic, II, II: NK i oczywiście III. Można by je bardzo ładnie pomieszać i uzupełniać braki z poprzednich części tymi ulepszeniami z następnych. Sam zastanawiałem się nad nakręceniem takowego filmu na zasadach prezentowanych przeze mnie. Ogólnie wszystko toczyłoby się w Kolonii, Khorinis, Jarkendarze oraz Myrtanie. Zadanie trudne, jednak wykonalne. Rzecz jasna po raz kolejny odpływam w marzenia... a zapał powinna ostudzić ustawa o Ochronie Praw Autorskich.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej