Tereny Valfden > Zakończone wyprawy

Cenne zbiory

<< < (15/17) > >>

Mohamed Khaled:
Postanowił podejść bliżej, przyjrzeć się tej niewielkiej ilości rzeczy na piętrze. Myślał także nad nowym planem działania, skoro jego towarzysz go wystawił.. Cóż, prędzej czy później może się spodziewać tego, iż straż zacznie go szukać. Wątpił w ufność tamtego człowieka... Być możer nawet i źle postapił, zdradzając mu swój plan. Cóż... Człowiek uczy się na błędach.

TheMo:
Przy wejściu spotkałeś kolejnego ochroniarza. Po podejściu do gabloty, pośród pergaminów i starych ksiąg zauważyłeś swój cel. Czerwona okładka z trzema kwadratami na środku i pentagramem w skrajnie lewym.
- Stare papierzyska. Brakuje mi dziś równie starych błyskotek. Ostatnio nabyłem kolekcję figurek z Chatal.
Odezwał się krasnolud obwieszony biżuterią.
-Takie rzeczy są cenniejsze, lecz trudniej znaleźć na nich chętnego, przez co ceny są zaniżone. Prawda, kolego maurenie?[/i]
Odparł kunanin, kierując wzrok na ciebie

Mohamed Khaled:
Jest. Jego cel. Księga, którą miał dostarczyć. Teraz wystarczyło, że jakoś ją zdobędzie. Tylko.. Jak? Nie zrobi napadu sam, bo to równa się z tym, że zostanie wykryty. Na pewno.
- Oczywiście - odpowiedział kunaninowi. - Tak stare manuskrypty są naprawdę wiele warte, choć jak zwrócił pan uwagę, mało jest osób, które z chęcią przyjęłyby je do swojej kolekcji.

TheMo:
- To nie na łeb krasnoluda. Idę pooglądać coś z metali. Do zobaczenia panom.
Pożegnał się brodacz i udał się na parter. Zostałeś sam z kotołakiem.
-To zajmie mniej miejsca w torbie. Jednak są też inne ciekawe rzeczy. Masz jakieś ciekawe pomysły?[/i]
Odpowiedział kunanin półgłosem, by strażnik przy schodach nie usłyszał.

Mohamed Khaled:
- A więc to Ciebie miał ogarnąć tamten chłopak? - zapytał szeptem, nadal uważnie obserwując księgę w gablocie. - Z początku sądziłem, że będzie gdzieś ukryta, poza wzrokiem pozostałych. Teraz jednak, po tym jak zdążyłem zlokalizować cel, z napadem może być ciężej... Trzeba by było jakoś odwrócić uwagę, zwinąć wszystko co się da i zniknąć, nim zdążą się zorientować...

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej