Tereny Valfden > Dział Wypraw

Próba siły #9 - Elizabeth

<< < (4/18) > >>

Funeris Venatio:
- O moich bandytach? - dopytał z niedowierzaniem elf. Nie tyle, że nie wiedział o jakich bandytów chodzi, ale po prostu nie bardzo wiedział jak ta drobna i filigranowa dziewczynka miałaby mieć cokolwiek wspólnego z bandą, która grasowała na wschodnim gościńcu. Jego twarz wyrażała zdziwienie, lecz narrator pozwolił sobie nie przywołać jej żadną ryciną.

Elizabeth:
- No bo ja słyszałam...- obrzuciła elfem wyzywającym spojrzeniem oraz szerokim uśmiechem - że ma pan jakiś problem.

- Oooo, tamten rycerz tak powiedział. - wskazując swoim drobnym palcem na stoisko rekrutacji i rycerza, z którym wcześniej rozmawiała.

Funeris Venatio:
- I wysłał Ciebie, byś mi jakoś pomogła, tak? - dopytywał się, kiwając znacząco głową, jak to starsi kiwają, gdy nie bardzo wieżą w słowa małego dziecka.

Elizabeth:
- Nie jestem małym dzieckiem! - oburzyła się Elizabeth.
- To, że jestem mała, nie znaczy, że jestem dzieckiem! Rozumiesz? - mówiła opanowanym głosem szorstkim jak brzytwa, grożąc mu przy tym palcem.
Po tych słowach wypięła swój tors do przodu oraz skrzyżowała swoje ręce, jakby była obrażona. Patrzyła na niego z lekką wyższością swoimi oczami koloru ametystu.
- No gadaj, nie mam całego dnia - powiedziała machając dłonią od niechcenia.

Funeris Venatio:
- No dobra, chodź ze mną do bramy, tam Ci wszystko wytłumaczę.
Potem wszystko potoczyło się już szybko. Poszli, ruszyli, dziarskim krokiem parli naprzód, nie cofając się do tyłu ani nie zważając na wszystkie autentyczne fakty. I w ogóle. Znaleźli się więc przy bramie. A brama jaka jest każdy widzi, parafrazując wpis z pewnej encyklopedii. Z kamienia była, obmurowana, obtynkowana i obszczana. Jak to brama. Kręcili się przy niej strażnicy, rycerze, kupcy, bandyci, urzędnicy znaczy się, złodzieje i wieśniacy.
- Zaimprowizujemy coś, dobrze? Udamy następny wyruszający samotnie konwój, a oni za nami ruszą. Jak już będziemy kawałek za miastem powinni nas napaść, wtedy szybko się z nimi rozprawimy i będziemy zadowoleni. Dobrze?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej