Tereny Valfden > Dział Wypraw
Na drodze ku zrozumienia- Thulhu
Progan:
//:Zebrałeś 10 maków leczniczych.
Przepraszamy, ale nie możesz zobaczyć ukrytej zawartości. Musisz się zalogować, aby zobaczyć tę zawartość.
Kiedy zbierałeś rośliny coś zabeczało pod drzewami. Spojrzałeś i zauważyłeś postać. W długim płaszczu, wsparty na kosturze stał jegomość. Nogi wieńczyły racice, palce słoni miał jednak wykształcone. Nad kołnierzem lnianej koszuli wystawał kozi łeb. Stworek wskazał na Ciebie swoim kosturem, który stanowił poskręcany kij i rzekł
- Synu, chcesz przypodobać się czerwonej pani? Przynieś mi 5 martwych piskląt, a zabiorę Cię do ołtarza prawdziwej bogini, która rządzić będzie wszystkim po wsze czasy. Idź, znajdź na drzewie gniazdo i zabij pisklęta, a ja dam Ci wiedzę tajemną.
Thulhu:
-Nie godny ten czyn. Przybyłem tu by stać się obrońcą i drapieżnikiem, a nie tchórzem i padlinożercą. Mogę się skradać, ale do godnego przeciwnika. ÂŁączysz w sobie to co ja. I zwierzę i istotę rozumną, a zachowujesz się gorzej od ścierwojada.- Powiedziałem, spokojnie po czym ruszyłem w stronę świątyni.
Progan:
Kozioł zabeczał, po czym odwrócił się gwałtownie i odszedł w gęstwinę. Ty zaś wróciłeś do świątyni, gdzie czekała na Ciebie czerwona kobieta.
- Czy przynosisz rośliny w darze?
Thulhu:
- Proszę o to 10 maków. -Po tych słowach, oddałem jej maki.- Spotkałem dziwną istotę, o rogach i racicach. Jednak przypominającą człowieka. Chciała, ona bym przyniósł ci 5 martwych piskląt wykradzionych z gniazda. Uznałem, za niegodne polowanie, na pisklaki. Tym bardziej, gdy wiem, że nie stanowią one wyzwania. Chociaż, zaczynam żałować, że nie upolowałem tego pół kozła. Jako znak, że jestem drapieżnikiem i obrońcą.
Progan:
- Dobrze zrobiłeś, że przyszedłeś do mnie. Las żyje swoim życiem, dzikością, nad którą nam dane jest zapanować. Musisz się strzec, bo las jest dziki i pełen strachów. - powiedziała do Ciebie kobieta, po czym wzięła od Ciebie rośliny, zbliżyła się do ołtarza przed obrazem i wrzuciła je w ogień. Z ognia uniósł się dym.
- Ofiara złożona.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej