Autor Wątek: Konwój z bronią dla armii  (Przeczytany 16724 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Melkior Tacticus

• Król
  • Reputacja: -3620
    • Karta postaci

Odp: Konwój z bronią dla armii
« Odpowiedź #100 dnia: 17 Czerwiec 2014, 22:38:37 »
- Do najbliższej wiochy jest 5 kilosów Nathanielu. Uff, można. Wtedy popchniemy i powinno ruszyć. Powiedział elf i zaczął odpinać konia od wozu którym jechał.

//Nathaniel i Thor Grom

Offline Nawaar

• Lord Elekt
  • Reputacja: 11037
    • Karta postaci

« Odpowiedź #101 dnia: 17 Czerwiec 2014, 22:42:06 »
- 5 kilometrów to nie jest właściwie tak daleko. Dobra dawać konie i nas nie ma. Powiedział pewnym głosem elf. Chodź wolałby z kimś innym jechać.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #101 dnia: 17 Czerwiec 2014, 22:42:06 »

Offline Progan

• Weteran
  • Reputacja: 3785
    • Karta postaci

« Odpowiedź #102 dnia: 17 Czerwiec 2014, 22:42:22 »
Progan bez słowa podszedł do Melkiora i pomógł mu ze zwierzętami. Znał się trochę na koniach, lubił je. Były oddane i dzielne. Odpiął konie i podprowadził je pod zatrzymany zaprzęg, przyczepił je do dyszla. Odsunął się i rozejrzał jeszcze raz.

Offline Melkior Tacticus

• Król
    • Karta postaci

« Odpowiedź #103 dnia: 17 Czerwiec 2014, 22:45:50 »
- Dobra, to pchamy. Na trzy. Raz! Dwa! Trzy!

Offline Gordian Morii

• Weteran
  • Reputacja: 10161
  • Nothing is true...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #104 dnia: 17 Czerwiec 2014, 22:47:02 »
-ÂŻeby była załoga to nie tłuklibyśmy się wcale, tylko załadowalibyśmy cały spzęt na statek i przypłynęlibyśmy aż pod samo Ekkerund. Tam gdzieś blisko mają chyba jakąś przystań nie?- powiedziałem przyglądając się pracy Melkiora i Progana.
-Zna się tu któryś na żeglarstwie?

Offline Nawaar

• Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #105 dnia: 17 Czerwiec 2014, 22:48:23 »
// My mieliśmy iść, czy to znowu aronia była?.

Zanim elf miał chyba wyruszyć stanął obok Melikora i rozpoczął pchać wóz, aby ten wyskoczył z dziury. - Trzy!. Powiedział Nathaniel.

Offline Progan

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #106 dnia: 17 Czerwiec 2014, 22:50:35 »
- Ja... jeszcze... nieee - wypowiadał co oddech Progan napierając swymi ramionami na wóz i odpychając się nogami od podłoża. Rozbujali wehikuł na tyle, że miał on szanse się wydostać z kałuży
- Niech ktoś... smagnie konie....

Offline Melkior Tacticus

• Król
    • Karta postaci

« Odpowiedź #107 dnia: 17 Czerwiec 2014, 22:54:56 »
Udało się, przepchnęli wóz i nawet nie upaćkali się od błota.
- Niestety nie Gordianie, nie znam się. Ekkerund niestety nie ma dostępu do morza i nie zanosi się by miało. Wątpie by Isentor zechciał oddać im kawałek ziemi. Mówił ponownie przepinając konie.
- Jak rano wychodziłem z domu to ojciec mówił coś o zakupie niewolników dla was. Tu sięgnął po bukłak z wodą i zwilżył gardło.

Offline Nawaar

• Lord Elekt
    • Karta postaci

« Odpowiedź #108 dnia: 17 Czerwiec 2014, 22:58:45 »
Trochę wysiłku i wóz znów był na kołach. Dobry zwiastun nadchodzącej wyprawy chociaż ten szlachetka siedzący na wozie mógł każdego wkurzyć. Nthaniel akurat do Anette nic nie miał, ba nawet polubił to dziewczę. - Nie jestem żeglarzem.  Odparł na słowa człowieka. Teraz mogli ruszać dalej, lecz wpierw odpoczynek.

Offline Progan

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #109 dnia: 17 Czerwiec 2014, 22:59:10 »
Progan otrzepał się z kurzu, poprawił ubranie i otarł czoło, na które wystąpiły pierwsze krople potu. Rozpiął koszulę na torsie. Podszedł i pomógł przepiąć konie do poprzedniego woza. Po wszystkim znów wskoczył na swoje miejsce, odnalazł swój kij i znów się na nim oparł.
- Przepraszam, że się wtrącę... Ale czy pan bierze zaciąg na okręt? - zapytał Gordiana.

Offline Gordian Morii

• Weteran
  • Nothing is true...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #110 dnia: 17 Czerwiec 2014, 23:09:50 »
- Wiem, że samo miasto nie ma dostępu, ale z tego co pamiętam władca krasnoludów opowiadał mi raz o tym, że oni przybyli na wyspę właśnie okrętami i gdzieś na północy mieli pierwszy przyczułek gdzie osiedlili się nim powstało miasto, ale nie ważne. Będziemy musieli pomyśleć o jakimś szlaku handlowym, bo jazda przez to błoto to katorga. - odparłem Melkiorowi.
- Nie pan, tylko Gordian. - odpowiedziałem Proganowi. - Tak zamierzam zrobić zaciąg na okręt. Potrzebuję praktycznie wszystkich. Od prostych majtków, po sternika. Chociaż mam już kilka typów, kto mógłby pełnić poszczególne funkcje na okręcie. Nie mniej jednak Fregata mieści ponad 20 członków załogi, więc dla każdego znajdzie się miejsce. Zapraszam do mnie do domu, sporządzimy odpowiednie dokumenty i zawiążemy współpracę.

Offline Melkior Tacticus

• Król
    • Karta postaci

« Odpowiedź #111 dnia: 17 Czerwiec 2014, 23:13:16 »
- Zorganizuje się spotkanie z krasnalami. Powiedział wskakując na wóz, smagnął konia batem i ruszyli dalej.

Offline Progan

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #112 dnia: 17 Czerwiec 2014, 23:14:40 »
Progan uśmiechnął się, kiedy Gordian przeszedł z nim na 'ty'.
- Na pewno się zgłoszę, Gordianie. Bardzo chciałbym spróbować swoich sił w tej nierównej walce jaką jest żywioł wody - i tak też myślał. Woda, oceany i morze były dla niego ogromem. Niepojętą siłą, gdzie rządził wiatr i woda. A pływając mógł zwiedzić jeszcze więcej świata, o czym też marzył. Trapiła go pewna sprawa innej, materialnej natury, ale nie chciał jej poruszać już teraz.

Offline Gordian Morii

• Weteran
  • Nothing is true...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #113 dnia: 17 Czerwiec 2014, 23:21:58 »
- Czyli rozumiem, że masz doświadczenie z żeglarstwem? Służyłeś już gdzieś, a może dowodziłeś jakąś jednostką? - zapytałem kontynuując temat.
- Swego czasu pracowałem jako kwatermistrz na okręcie w innym wymiarze. Tam złapałem morskiego bakcyla. A gdy wróciłem na Valfden i zobaczyłem, że w Atusel otwarto port i stocznię to wiedziałem już czym się zajmę. Wystarczyło wyrobić sobie patent królewski i już. Ta dam. Kapitan Gordian Tinuvel. Wuj byłby dumny.

Offline Progan

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #114 dnia: 17 Czerwiec 2014, 23:27:55 »
- Nie zna się jeszcze, ale mogę przejść szkolenie. Taki kurs jest chyba prowadzony o nauczycieli w mieście.

Offline Gordian Morii

• Weteran
  • Nothing is true...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #115 dnia: 17 Czerwiec 2014, 23:32:03 »
-Tak z tym nie ma problemu. - odparłem - A czym chciałbyś się zajmować?- zapytałem od razu. - Kucharz, cieśla, puszkarz, kwatermistrz, sternik? Jest wiele funkcji, każda inne obowiązki i prawa.

Offline Progan

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #116 dnia: 17 Czerwiec 2014, 23:33:55 »
- Jeśli mógłbyś - powiedział zażenowany swą niewiedzą - Powiedz mi czym się zajmują te persony na pokładzie? Kucharz i cieśla, to sobie wyobrażam. Ale chciałbym zasięgnąć języka od kogoś obeznanego.

Offline Gordian Morii

• Weteran
  • Nothing is true...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #117 dnia: 17 Czerwiec 2014, 23:56:15 »
- Oj jak sama nazwa wskazuje, ale może od początku. Najważniejszy jest kapitan i to on lub ona na okręcie jest drugą osobą po Bogach. Później jest bosman, który na dużych jednostkach zazwyczaj nazywany jest pierwszym oficerem i to zazwyczaj on pełni funkcję sternika, czyli osoby sterującej okrętem. Kucharz i medyk okrętowy to wiadomo, dbają o siłę i zdrowie załogi, chociaż w czasie kryzysu są pełnoprawnymi siłami obronnymi czy atakującymi na okręcie. Cieśla odpowiada za bieżące naprawy statku. Dziura w kadłubie, pęknięta reja. To jego zadanie, zwykle z kilkoma członkami załogi dba o całą stolarkę, którą można wykonać nim zawinie się do stoczni, by przeprowadzić gruntowny remont. - powiedziałem.
-Puszkarz to osoba dowodząca główną baterią dział znajdujących się na pokładzie działowym, czyli w przypadku mojej fregaty drugim pokładzie. On nadzoruje proces wydawania prochu, kul i celowania głównym działem. On też odpowiada bezpośrednio przede mną za samowolkę i na przykład strzał bez rozkazu. Często na okręcie znajduje się też dowódca piechoty morskiej, czyli regularnego oddziału, który walczy na okręcie w czasie bitew i abordaży. Oczywiście jest jeszcze kwatermistrz, który trzyma pieczę nad kubrykiem i ładowniami. Jest odpowiedzialny za monitorowanie poziomu wody pitnej, jedzenia i podstawowych sprzętów na okręcie. Jego zadaniem jest również ograniczenie liczby szczurów, które zawsze panoszą się po okrętach. To chyba tyle z takich podstawowych funkcji. - powiedziałem.
- Chociaż można jeszcze wspomnieć o nawigatorze, który w przypadku nieznanych akwenów oblicza kursy i szlaki wodne dla floty. Chociaż zazwyczaj to sam kapitan jest za to odpowiedzialny.

Offline Progan

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #118 dnia: 18 Czerwiec 2014, 00:00:49 »
- To wszystko bardzo ciekawe role na okręcie, nie znałem ich przeznaczenia muszę przyznać, a i każda jest równie przydatna i odpowiedzialna. Naprawdę nie wiem czy mógłbym już teraz się na coś zdecydować, wszak nie przeszedłem odpowiedniego szkolenia. Najpewniej zdałbym się na ocenę kapitana i przydzielenie mnie do pewnej roli - powiedział Progan. Co jak co, ale nie lubił wybierać w ciemno, zwłaszcza, że od jego decyzji mogłoby potem wiele zależeć. Co nagle to po diable.

Offline Gordian Morii

• Weteran
  • Nothing is true...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #119 dnia: 18 Czerwiec 2014, 00:18:08 »
-Jak dla mnie to możesz rozpocząć nawet jako bard okrętowy. Ha ha. - odpowiedziałem.
- Nauczysz się szant, a ja nawet mogę załatwić Ci lutnię. Jeśli nie fałszujesz perfidnie to nikt Cię za burtę raczej nie wyrzuci.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #119 dnia: 18 Czerwiec 2014, 00:18:08 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
anything