Tereny Valfden > Dział Wypraw

Cichy domek nad jeziorem

<< < (10/30) > >>

Lucas Paladin:
- W OGÓLE NIE SPRAWDZILIÂŚCIE DOMKU? - Lucas był wyraźnie zdziwiony. Spora ilość ludzi i tak byłaby bezpieczna, przeciw jednemu kultyście, a nawet gdyby byli tam bandyci, były jeszcze nogi, które można byłoby wiać gdzie pieprz rośnie.

Funeris Venatio:
- Mówiąc o okolicy, miałem na myśli dom, tereny nad jeziorem i wszystko w promieniu wielu mil, rycerzu.

Funeris Venatio:
Przed domem sołtysa zarżały konie. Ktoś się o coś pytał, ktoś wydał jakiś rozkaz, ktoś inny pobiegł do domu. Do sali, w której siedzieli zakonnicy z sołtysem, weszła młoda dziewczyna, którą wcześniej widzieli przed domem z dwójką dzieci. Towarzyszył jej przystojny paladyn w pełnej zbroi płytowej i zdobionym mieczem przy pasie. Ukłonił się grzecznie i odezwał grzmiącym głosem, który przywodził na myśl letnie burze.
- Marenie, bracia, siostro... Wybaczcie najście, ale przybywam z rozkazu króla Isentora I Aquila i marszałka Funerisa Venatio. Król wybiera się na kontynent i potrzebuje towarzystwa najlepszego wojownika Bractwa, czyli Twojego, siostro Patricio. Jeżeli zgodzisz się do niego dołączyć, mam dla Ciebie rączego konia, który niezwłocznie udamy się na miejsce spotkania. Szczegóły zadania otrzymasz na miejscu, osobiście od dowódcy.

Patty:
- W takim razie zbieram się - wstałam i poprawiając pas obciążony bronią ruszyłam do wejścia - Poradzicie sobie, prawda? - powiedziałam jeszcze na odchodne do moich towarzyszy i biorąc konia, ruszyłam z powrotem do Bractwa.

Lucas Paladin:
- Cóż, Julianie, zostaliśmy sami w tej nędzy. Ruszajmy zatem, trzeba zbadać tajemnicze domostwo. ÂŻegnajcie sołtysie, niebawem wrócimy z rozwiązaniem tej zagadki. - Lucas wziął więc konia i skierował go do domku na wzgórzu, to tam powinni zacząć swoje śledztwo. Zazwyczaj zaginieni ludzie nie odnajdują się tak łatwo, ale wszystkie wskazówki są niemalże na wyciągnięcie ręki. Niestety najczęściej bardzo trudno to dostrzec.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej