Tereny Valfden > Dział Wypraw
Relikty przeszłości
Dragosani:
Tom tylko się uśmiechął i głupio kiwał głową, słuchając rozmowy dwójki kolorowych osób, które prowadził. Bo jak nazwać czerwonego orka ze świecącą na niebiesko ręką i człowieka o kolorze skóry zbliżonym do czegoś brązowego i zaczynającego się na literę "k". Kakaa. Nie było w tym ani grama rasizmu. Rasizm to przestępstwo, nawet w średnio tolerancyjnym społeczeństwie Valfden. A każdy wie, że przestępstwa są dla maurenów, nie normalnych ludzi. Tak więc Tom nie miał skrupułów, aby określać w myślach dwójkę prowadzonych osób kolorowymi. No i wampira zamaskowanym. Tom niestety nie był na tyle światowy, aby dostrzec zabawny zbieg okoliczności w obecności osób kolorowych i zamaskowanej w kapturze.
W końcu dotarli do celu. Nie była to jakaś nora zbira, nie była to posesja-forteca chciwego i paranoicznego kupca. Ot, zwykły domek w dzielnicy obywatelskiej.
- To tutaj - stwierdził Tom. - Mam pogadać z nim? Mnie może kojarzyć... - zaoferował się.
Mogul:
- Może go to spłoszyć. Wejdźmy tam wszyscy razem i zaproponujmy, by ten wysłał nas na szlak.
Dragosani:
- Bo to w ogóle nie będzie dziwnie wyglądać - stwierdził Drago. - Nie lepiej po prostu go przycisnąć i wypytać? Watpię, aby potrafił oprzeć się twojemu urokowi osobistemu - zwrócił się do Mogula.
Mogul:
Ork nawet nie spoglądając na Dragosaniego po prostu wszedł do pomieszczenia.
Dragosani:
Pomieszczenie okazało się czymś na wzór salonu. Lub raczej saloniku. Pokoju w którym gospodarz przyjmował gości. I zapewne niektórych klientów. Kilka półek z książkami pod ścianą, jakieś obrazy, oraz troche ozdobnej broni na ścianach. Do tego stolik i kilka foteli wyglądających na wygodne. W pomieszczeniu nikogo nie było, lecz już po chwili jakiś mężczyzna wszedł z innego pokoju. Zapewne poszukiwany Edgar Poldek. Widząc niespodziewanych gości z początku zrobił nieco zdziwioną minę i zatrzymał się nagle.
- W czym mogę pomóc? - zapytał niepewnie. Przybysze nie wyglądali u na kogoś, kto chciałby kupić antyki. Kupiec był mężczyzną. Z wyglądu nieco po czterdziestce. Miał ciemne włosy, brodę i spory, krzywy nos.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej