Tereny Valfden > Dział Wypraw

Wiosenne porządki

<< < (29/76) > >>

Hagmar:
Ja to bym wolał tyla w miodzie ile ta ziemia warta jest. Powiedział Garir, strzelił lejcami by ponaglić konie. Następnym razem wezme mu ładniutką trumne co by wygodnie miał.

Gunses:
- Musze całą wyspę osłonić powłoką... Tylko czy tarlesstów starczy? - Gunses wiedział, że nie starczy. A szkoda.

Hagmar:
Zmierzchało gdy dojeżdżaliśmy do karczmy "Pod kozim kopytem", Jest to bogato umeblowana karczma otoczona niewielką palisadą. Leży 110 km na wschód od Ekkerund, na jedynym szlaku handlowym prowadzącym do Ekkerund. Zawijają tutaj nie tylko najemnicy, czy pospolita ludność, ale również szlachta i bogaci kupcy. Rzadko dochodzi tutaj do pijackich bójek, a nawet jeśli takie mają miejsce, są szybko zakańczane przez krasnoludzkich najemników wynajętych przez właściciela. Gdy wjechaliśmy na plac zrazu zleciała się służba by oporządzić konie i wóz.

Patty:
Z cichym westchnieniem zeszłam z siodła, oddając lejce stajennemu. Jazda konna może i była przyjemna, jednak na dłuższą metę całe ciało sztywnieje i pobolewa, a tego już nie lubiłam. Ale cóż, takie były efekty wielodniowych wypraw. Najprzyjemniejsza część jeszcze na mnie czekała. Stajenny ukłonił się lekko, odbierając wierzchowca. Skinęłam jedynie głową i udałam się do środka karczmy, szukając czegoś ciepłego do jedzenia. Bo z pewnością musieli mieć coś takiego na stanie.

Iddeous:
Kompania bez większych przeszkód, oprócz niewygód hrabiego Cadacusa, dojechała do owej karczmy. Iddeousa bolały wszystkie stawy, mimo, że ledwo skończył dwadzieścia lat, to czuł się jakby miał ciało co najmniej sześćdziesięciolatka. Oddał stajennemu konia bez słowa, ani nawet kontaktu wzrokowego. Wszedł szybkim krokiem do karczmy, zajął wolny stolik, niedaleko Patty i usiadł. Rozglądnął się i zawołał:- Ej no, Gospodarzu! Macie dobrą i pożywną strawę dla znudzonych podróżnych? Czuję się jakbym nie jadł od tysiącleci. Wtem głośno zaburczało mu w brzuchu i żołnierz zaśmiał się.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej