Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Cykl "Dziedzictwo" Ch.Paoliniego
Jagusiaa:
--- Cytat: Nif w 21 Maj 2012, 18:42:37 ---Zakładając, że wiek prawdziwy w profilu, druga gimnazjum. Jakie poprawianie ocen xD
--- Koniec cytatu ---
Nie,pierwsza gimnazjum :D
Jagusiaa:
"Zmierzch" już dawno czytałam, ale uważam ,że jest no taki.. no wiadomo jako dziewczyna to lubię trochę romansidła :D Ale jest taka nie w moim typie, bo nie potrafie tego inaczej okreslic.
Eric:
Bo to jest przesłodzone. Wątki romantyczne są fajne, dopóki rozgrywają się między równie fajnymi postaciami. Amen.
Tak na przyszłość, jak chcesz coś dodać, to edytuj posta, żeby nie robić bałaganu pisząc jednego pod drugim.
Rakbar Nasard:
Nif, ty już troche książęk przeczytałeś i wybrzydzasz, bo masz ukierunkowane wymagania względem książki. Ma być taka i koniec, reszta ble. Myśle, że osoba z 1 klasy gimnazjum pragnie więcej dialogów, niżeli opisów kamienia na pare stron (WP).
Uważasz coś za złe bo własnie tych twoich wymagań nie spełnia. Ja osobiście nie uważam tego za dzieła szczególne (ot, zwykłe książki dla zabicia czasu), ale dzieła szczególne są trudniejsze w czytaniu, dlatego ich nie poleciłem.
Chcesz jej dać coś lepszego od np. Zmierzchu w tym "klimacie" (wampiry)? Daj jej Sage Anne Rice, zobaczymy po ilu stronach stanie. A nie przecze, że Zmierzch się ugina pod np. Wywiad z wampirem. ;)
p.s. rozumiem, że przeczytałeś wszystkie książki z w/w sag, a nie pare stron pierwszych książęk? Pamiętam jak nie podobał ci sie Pratchett. Przeczytałeś JEDNÂĄ książke i stwierdziłeś, że reszta, czyli jakies 50? jest ble i że wjeje niedojrzałością. I tutaj bowiem niedojrzałością poszczyciłes sie ty, bo wziąłeś jego książke dla dzieci - przez co twoja opinia była (zarówno) zatrważająco trafna i mylna. ^^
Eric:
--- Cytat: Mebo w 22 Maj 2012, 08:29:28 ---Nif, ty już troche książęk przeczytałeś i wybrzydzasz, bo masz ukierunkowane wymagania względem książki. Ma być taka i koniec, reszta ble. Myśle, że osoba z 1 klasy gimnazjum pragnie więcej dialogów, niżeli opisów kamienia na pare stron (WP).
--- Koniec cytatu ---
Zależy od klasy dialogów i klasy opisów. Nie przesadzajmy już z tym laniem wody na opisy przyrody u Tolkiena. Fakt faktem, niemało miejsca na nie poświęcał, ale nie przypominam sobie kilkustronicowych opisów nawet najbardziej wymyślnych miejsc. Zresztą Tolkien robił to z taką gracją i wyczuciem, że i tak świetnie się to czytało. A widząc choćby na internecie przykłady niektórych dialogów ze Zmierzchu ma się ochoty rwać włosy z głowy. WP zdecydowanie lepsze na start. Prekursor gatunku. Protoplasta.
--- Cytat: Mebo w 22 Maj 2012, 08:29:28 ---Uważasz coś za złe bo własnie tych twoich wymagań nie spełnia. Ja osobiście nie uważam tego za dzieła szczególne (ot, zwykłe książki dla zabicia czasu), ale dzieła szczególne są trudniejsze w czytaniu, dlatego ich nie poleciłem.
--- Koniec cytatu ---
Nie powiedziałbym, by taki Wiedźmin był szczególnie trudny w czytaniu, a przecież to dzieło z wyższej półki. Władek też raczej nie jest szczególnie trudny, jeśli już, to przez słownictwo, nie przez ciężkość tematu, jakieś zawiłe filozofie i wywody, czy fabułę oscylującą wokół jakichś politycznych gierek. Ba, historia we Władku jest wręcz banalnie prosta, Tolkien to twórca tego schematu, który jest silnikiem mnóstwa innych fantasy - oto jest drużyna stawiona w obliczu zdawałoby się niewykonalnego zadania. Oczywiście to jest tylko ogólny zamysł, gdyby tak scharakteryzować Władka to byłaby to wielka dla niego krzywda, bo jednak jest on poprowadzony z prawdziwie epickim rozmachem, zręcznie wprowadzonymi wątkami pobocznymi, które także i w głównej linii fabularnej odgrywają sporą rolę.
--- Cytat: Mebo w 22 Maj 2012, 08:29:28 ---Chcesz jej dać coś lepszego od np. Zmierzchu w tym "klimacie" (wampiry)? Daj jej Sage Anne Rice, zobaczymy po ilu stronach stanie. A nie przecze, że Zmierzch się ugina pod np. Wywiad z wampirem. ;)
--- Koniec cytatu ---
W sumie u pani Rice te wampiry też nie są takie, jakie moim zdaniem być powinny. Są trochę zbyt dramatycznie ukazane, narrator jakby użala się nad ich losem. Wywiad z Wampirem był całkiem fajny, choć powiewał nudą, za to klimat był całkiem niezły. Jeśli o wampiry chodzi, to pewnie "Dracula" byłby dobry, chociaż sam go nie czytałem, no ale w końcu klasyk nad klasykami.
--- Cytat: Mebo w 22 Maj 2012, 08:29:28 ---p.s. rozumiem, że przeczytałeś wszystkie książki z w/w sag, a nie pare stron pierwszych książęk? Pamiętam jak nie podobał ci sie Pratchett. Przeczytałeś JEDNÂĄ książke i stwierdziłeś, że reszta, czyli jakies 50? jest ble i że wjeje niedojrzałością. I tutaj bowiem niedojrzałością poszczyciłes sie ty, bo wziąłeś jego książke dla dzieci - przez co twoja opinia była (zarówno) zatrważająco trafna i mylna. ^^
--- Koniec cytatu ---
Nif rzadko zalicza takie monumentalne faile, więc zapisałem to sobie w moim kalendarzyku i teraz regularnie celebruję to jako święto wagi narodowej (tj. TG!). :D
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej