Tereny Valfden > Dział Wypraw

Kurier

<< < (6/7) > >>

Hagmar:
Już znalałeś Giuseppe-san. Jestem Matsumo Orizaba. Miejscowy ukłonił się nisko. Czekałem długo na wieści od Aragorna. Czyżby na Valfden stało się coś złego?

Gordian Morii:
- W takim razie witam serdecznie. - powiedziałem nisko się kłaniając. - Oto paczka, którą przekazuje baron Aragorn.- podałem paczkę i dla potwierdzenia swych słów również sygnet cechowany herbem barona.
- Niestety nie orientuję się kiedy ostatni z kurierów był w tej części świata, ale już od dłuższego czasu na wyspie panuje pokój. Krążą nieoficjalne pogłoski o jakiejś wojnie, która ma przyjść z kontynentu, ale póki co nie znam żadnych konkretów jej dotyczących. Nie zauważyłem też jakichś większych przygotowań czy wzmożonej militaryzacji, więc nic nie jest pewne. Czy coś jeszcze potrzebujesz, panie? - zapytałem po tej krótkiej i zwięzłej odpowiedzi.

Hagmar:
Jeszcze raz dziękuję. Mam do przekazania dla Aragorna ustną wiadomość, masz dobrą pamięć?

Gordian Morii:
- Oczywiście panie Matsumo. - odparłem na pytanie mężczyzny - Podejmując się tego zadania musiałem być świadom tego co mnie czeka i co będzie ode mnie wymagane. Zapewniam, że wiadomość dotrze do barona Aragorna. - trochę zdziwiło mnie to o co zapytał Matsumo. Niejako wystawiając pod wątpliwość moje umiejętności okazał swoisty brak szacunku, przez co i ja postanowiłem nieco zejść ze słodkiego - "Tak panie", "Oczywiście panie", na rzecz prostego i lakonicznego - "Tak", ale to dopiero od następnego razu.

Hagmar:
Pozwól więc za mną. Matsumo zaprowadził Cię do swoich komnat, wskazał miejsce przy niskim stole zastawionym miejscowym jadłem. Częstuj się jeśli jesteś głodny. Aragorn zrobił tu sporo dobrych rzeczy, ale... Hydrze odrosły dwa nowe łby, szarańcza ruszyła na zachód a Kwiat Południa obumiera. Jeśli Aragorna to ciekawi, niech przyjedzie. Mam też dla niego listy. Człowiek podszedł do kredensu i wyciągnął z niego kilka zapieczętowanych kopert. Aragorn chciał Cię wysłać gdzieś dalej prawda?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej