Forumowy system RPG "Marant" > Dracoński teleport
Propozycje zmian
Izabell Ravlet:
Na co innego może pozwolić sobie MG, a na co innego może pozwolić sobie gracz.
Co do długo trwającego treningu - myślę, że powinna być jedna osoba, niekoniecznie MG, która ma wystarczająco dużo czasu, żeby odpisywać w naukach
Sądzę, Gordziu, że porównywanie PBFa do cRPGa pod względem mechaniki nie jest trafnym porównaniem
Gunses:
Wystarczy zrobić po jednym dobrym opisie skilla. Jak działa, co ze sobą niesie, co trzeba mieć, jak należy się zachować. Instrukcja obsługi. I potem tylko kopiuj wklej, a gracz indywidualnie by opisywał jak wykorzystuje tą zdolność. Nie mówię tu o nauce walki mieczem, ale o zdzieraniu skór, patroszeniu, zakładaniu pułapek, kradzieży itp...
Gordian Morii:
Ta, zamiast czerpać radość z rozgrywki będę siedział i myślał czy mam tydzień czasu, żeby pójść do nauczyciela nauczyć się nosić ubranie;/ ÂŚwietnie.
--- Cytat: Darlenit w 19 Styczeń 2012, 14:15:49 ---Sądzę, Gordziu, że porównywanie PBFa do cRPGa pod względem mechaniki nie jest trafnym porównaniem
--- Koniec cytatu ---
To do czego mam to porównać? Sama nazwa Marantu - forumowy system RPG. Może porównać do przeglądarkowych? Wstawmy zegar i niech odlicza czas awansu jak w plemionach. Poczekasz 64h i masz 1 poziom miecza, dodatkowo walcz na wyprawach by zdobyć talenty i kasę, to awansujesz od zera do bohatera w tydzień...
A idąc tym co mówicie to, nauczę się walczyć mieczem i ta nauka będzie trwała jakiś czas, ale w sumie to i tak nie będę mógł zabić zombie, bo nie będę znał techniki, więc kolejne szkolenie w organizacji i znów masa czasu.
Za niedługo dojdzie do tego, że dłużej będzie schodziło by się czegoś nauczyć niż żeby zdobyć potrzebne doświadczenie.
--- Cytat: Gunses w 19 Styczeń 2012, 14:13:59 ---Ta. The Sims. Tam była nauka dość jasno rozpisana. Im wyższy poziom, tym dłużej się uczył
--- Koniec cytatu ---
Ale tam nie potrzebowałeś niczego prócz przyrządu do nauki, a w Marancie żeby nauczyć się mocnych rzeczy potrzebuję talentów różnego koloru. A w teraźniejszych realiach nim Is da złoty talent, to przypuszczam, że trochę wody w Wiśle upłynie.
Gunses:
No i co. Nauczyć się wszystkiego w miesiąc i koniec? Brak dalszych perspektyw?
Szkoda, że nie grałeś w v.1, tam nie było końca zdolności, a każdy grosz obracało się dwa razy zanim zdecydowałeś się czy uczyć się II poziomu miecza, czy skradania. Nauka nie trwała długo, to była zwykła akceptacja, ale wszytko dłużyło się, dlatego, że nie było kasy. To ona pozwalała na naukę. A jak z zadania wyciągnąłeś 50 sztuk złota, to byłeś koks i mogłeś nauczyć się dwóch umiejętności na I lvl.
Teraz mamy w ch*j dużo kasy, więc nauka byłaby zbyt szybka, to raz.
Dwa... O czym ty mówisz? Byłeś GM, miałeś może okazję widzieć moja Arenę.
Nauka:
Przychodzi gracz i mówi czego chce się nauczyć
Daję mu opis umiejętności i proszę o zaprezentowanie wiedzy w praktyce
Gracz opisuje to czego się nauczył
Jeśli porwanie - akceptacja nauki (jeśli nie, tłumaczę szczegółowiej i jeszcze raz musi pokazać)
Koniec.
15-20 min roboty. A Ty mi tu o tygodniu wyskakujesz. What the..? What the...?
Gordian Morii:
Przyszedłem do Jana 16 stycznia z zamiarem nauki noszenia miękkich pancerzy, nauka została zaakceptowana 20 stycznie. ÂŚwietne 20 minut.
No i co, że w pierwszym marancie 50 sztuk złota to było dużo. Tutaj za zadanie otrzymasz 100 sztuk złota, a umiejętność kosztuje 500. Masz masę kasy, bo wyciągałeś ją ze skarbca organizacji, nie każdy jest przywódcą Gildii.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej