Forumowy system RPG "Marant" > Dracoński teleport
Propozycje zmian
Gunses:
--- Cytat: Gordian w 19 Styczeń 2012, 12:55:14 ---W bractwie wprowadziłem Bibliotekę, gdzie pod przykrywką wiedzy dawnych mistrzów każdy z graczy mógł się dowiedzieć co dokładnie daje dana umiejętność. Nie wiem co się dzieje z tym teraz, ale póki ja tam byłem mieliśmy prawie wszystkie umiejętności gildiowe już opisane. To w moim mniemaniu niwelowało tą niewiedzę, bo każdy gracz miał wytłumaczone jak używać danej umiejetności.
--- Koniec cytatu ---
Ale wiesz, to nie to samo dać graczom opisaną umiejętność i powiedzieć: macie, możecie się zapoznać, a co innego opisać umiejętność i wymagać pokazania jej zastosowania podczas nauki. Ten drugi sposób zapewnia 100% pewność, że gracz przeczyta opis i postara się go wykonać. Jak będzie źle, to coś mu tłumaczysz i jeszcze raz, aż w końcu będzie poprawnie.
Gordian Morii:
i 150% szans na to, że po trzeciej nauce nikomu nie będzie się chciało tego samego tłumaczyć. Wiem, bo uczyłem tak w Gildii. Zresztą jak nauczyć w praktyce hartu ciała? Będę kogoś stalowym kołkiem po nogach bił?
A tak ma zapisane, może poczytać, jak tego nie zrobi mimo możliwości, a napisze bzdurę to na wyprawie z pełną odpowiedzialnością może odpowiadać za to.
Gunses:
Wystarczy opisać raz dobrze każdą umiejętność. A potem kopiuj-wklej. Dla GMa to nie problem, a gracz ma obowiązek przeczytać.
Gordian Morii:
A czym się to wtedy będzie różnić od takiej biblioteki? Tym, że nauka będzie trwała kilka godzin a nie chwilę. Bo nieczęsto zdarza się by gracz i mg byli na raz dostępni. I co z miejskimi nauczycielami? MG narzekają, że mają kupę roboty, to teraz dostaną jeszcze więcej. Na bank się ucieszą.
Izabell Ravlet:
--- Cytat: Gordian w 19 Styczeń 2012, 13:43:28 ---A czym się to wtedy będzie różnić od takiej biblioteki? Tym, że nauka będzie trwała kilka godzin a nie chwilę. Bo nieczęsto zdarza się by gracz i mg byli na raz dostępni. I co z miejskimi nauczycielami? MG narzekają, że mają kupę roboty, to teraz dostaną jeszcze więcej. Na bank się ucieszą.
--- Koniec cytatu ---
Akurat ja widzę różnicę. MG kopiuje to samo, ale gracz musi samodzielnie coś napisać, jednocześnie ucząc się w praktyce, a nie tylko w teorii
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej