Forumowy system RPG "Marant" > Dracoński teleport

Propozycje zmian

<< < (355/419) > >>

Funeris Venatio:
Warto przypomnieć, że tutaj wiszą projekty. :) Gordian podsumował sporo z ostatnich miesięcy w swoim poście.

Patty:
Zajrzałem ostatnio do działu "Lokacje" na wiki i muszę przyznać, że są nieczytelne. Może jest to takie tylko dla mnie, ale mimo wszystko jest tam wszystko na raz, przemieszanie z poplątaniem, a żeby wiedzieć, gdzie co jest, trzeba osobno otwierać każdy artykuł lub znać to wszystko na pamięć - a obie opcje są średnio interesujące, jak na mój gust.

Nie widzę potrzeby wrzucania tego wszystkiego na mapę, ale w moim przekonaniu uporządkowanie tego pod hrabstwa byłoby niezłym wyjściem. Typu, załóżmy istnienie wioski Wrocław. Wrocław leży w hrabstwie Verran i wtedy jest przypięty do osobnej kategorii pt. "Hrabstwo Verran". I nagle wszystko staje się o wiele czytelniejsze.

Możemy też iść nieco dalej i do każdej lokacji w nazwie dopisać nazwę gminy. Np. Feros - Wrocław. I wtedy wystarczy jeden czy dwa rzuty okiem na mapę by wiedzieć, gdzie to mniej więcej jest. Wszak to gra opisowa, nie potrzebujemy tutaj współrzędnych geograficznych, ale zwykłe przyporządkowanie tego pod osobne kategorie sprawi, że wszystkie te wpisy znacznie zyskają na czytelności.

Czy jest możliwe zrealizowanie tej wizji? Czy też pozostanie ona tylko mrzonką?

Devristus Morii:

--- Cytat: Patricia de Drake w 26 Październik 2014, 22:08:15 ---Zajrzałem ostatnio do działu "Lokacje" na wiki i muszę przyznać, że są nieczytelne. Może jest to takie tylko dla mnie, ale mimo wszystko jest tam wszystko na raz, przemieszanie z poplątaniem, a żeby wiedzieć, gdzie co jest, trzeba osobno otwierać każdy artykuł lub znać to wszystko na pamięć - a obie opcje są średnio interesujące, jak na mój gust.

Nie widzę potrzeby wrzucania tego wszystkiego na mapę, ale w moim przekonaniu uporządkowanie tego pod hrabstwa byłoby niezłym wyjściem. Typu, załóżmy istnienie wioski Wrocław. Wrocław leży w hrabstwie Verran i wtedy jest przypięty do osobnej kategorii pt. "Hrabstwo Verran". I nagle wszystko staje się o wiele czytelniejsze.

Możemy też iść nieco dalej i do każdej lokacji w nazwie dopisać nazwę gminy. Np. Feros - Wrocław. I wtedy wystarczy jeden czy dwa rzuty okiem na mapę by wiedzieć, gdzie to mniej więcej jest. Wszak to gra opisowa, nie potrzebujemy tutaj współrzędnych geograficznych, ale zwykłe przyporządkowanie tego pod osobne kategorie sprawi, że wszystkie te wpisy znacznie zyskają na czytelności.

Czy jest możliwe zrealizowanie tej wizji? Czy też pozostanie ona tylko mrzonką?

--- Koniec cytatu ---

Byłem też za tym, ale Isu stwierdził, że jest to nie potrzebne. Jednakże patrząc na przypisywanie do hrabstw i terenów byłoby to błogosławieńśtwem.

Isentor:
Nic takiego nie mowilem. Przypisanie kazdej lokacji pod kategorie hrabstwa to dobry pomysl. Umiecie to ogarnac lokacje jako kategorie zas hrabstwa jako podkategorie.

Anette Du'Monteau:
Tak sobie pomyślałem że można by dodać do gry "umiejętności" pod prostą nazwą atutów. Każda organizacja i ludzie poza mieliby możliwość nauczenia się jednego atutu za powiedzmy 3 brązowe talenty i jakąś drobną opłatę, którym określałby i wzmacniał nieco zdolności którymi chcą się kierować itd. I tak np.

Kruki:
- Złodziej - Gracz otrzymuje bonusowy przedmiot w momencie korzystania z zdolności kradzieży kieszonkowej, złodziejskiego wzroku lub otwierania zamków.

- Zabójca - Gracz otrzymuje bonus do umiejętności kamuflaż w postaci negacji wyczulonych zmysłów i innych umiejętności tego typu.

- Najemnik - Gracz otrzymuje bonus pieniężny za wykonanie misji zleconej mu przez innego gracza lub organizację.

Bractwo:
- Obrońca - Gracz otrzymuje pierwszeństwo ruchu w walce, jeśli wykonywanym manewrem jest osłona innego gracza lub NPC za pomocą tarczy przed ciosem lub pociskiem.

- ÂŁowca magii - Gracz otrzymuje bonus do umiejętności intuicja w postaci pierwszeństwa ruchu w walce z istotami magicznymi i astralnymi.

- Inkwizytor - Gracz otrzymuje możliwość odpędzenia nieumarłej istoty do II kategorii bez konieczności walki z nią. Istota I kategorii zostanie zniszczona.

Pakt:
- Elementalista - Gracz otrzymuje możliwość nauki pierwszego zaklęcia z dwóch szkół żywiołów innych niż ta którą wybrał jako pierwszą.

- Piewca śmierci - Gracz otrzymuje możliwość przejęcia kontroli nad istotą nieumarłą I kategorii na czas 2 postów w walce.

- Iluzjonista - Gracz będący mutantem otrzymuje możliwość przywołania iluzji kryjącej jego ramię. Iluzja utrzymuje się póki ten nie da się ponieść emocjom lub nie znajdzie się w trakcie walki.

Neutralni (bez gildii):
- Sławny podróżnik - Gracz zostaje zwolniony z potrzeby opłat za wynajem konia na krócej niż 2 dni. Nie musi także płacić za pierwszy posiłek i nocleg w każdej karczmie jaką napotka.

- Awanturnik - Gracz otrzymuje możliwość pewnego uniknięcia pierwszego ciosu w walce, którą on sam rozpoczął. Nie dotyczy broni dystansowej.

- Rzemieślnik - Gracz otrzymuje możliwość wyrobienia dwóch przedmiotów z swojej profesji w tym samym czasie.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
Idź do wersji pełnej