Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Rozmowy filozoficzne
Crisis:
Drago, nie doceniasz więzi emocjonalnych i znaczenie tego czym jest rodzina. Rodzina zawsze Ci wierzy, przynajmniej większość z nich. Jeśli coś źle zrobiłeś, dają Ci kolejną szansą. Wierzą Ci bez dowodów, nawet jeśli wszystko przemawia przeciw tobie. Są też takie, które będą Ci się starać pomóc, nawet jeśli oznacza to poważne złamanie prawa. Tak działa rodzina w większości krajów na świecie.
Jednak to co napisałeś to prawda, to co napisałem, to błędne koło. Wystarczy jedna osoba, która to zacznie, a może to się ciągnąć przez całe pokolenia.
--- Cytuj ---I odpowiedź na twoje pierwsze pytanie. Chociaż pewne się jej domyślasz: Tak, to jest sprawiedliwość.
--- Koniec cytatu ---
A właśnie moim zdaniem zabicie kogoś jest morderstwem, zemstą a nie sprawiedliwością.
Pozdrawiam, Crisis.
Isentor:
--- Cytat: Crisis w 29 Listopad 2011, 09:43:31 ---To się nie sprawdzi, za dużo roboty z tym jest. ; P
--- Koniec cytatu ---
Wymierzenie kary trwa szybciej i na pewno mniej kosztuje niż utrzymywanie mordercy i gwałciciela do końca jego dni. Często w warunkach lepszych niż szpitalne, i lepszym standardzie jak u przeciętnego emeryta.
--- Cytat: Crisis w 29 Listopad 2011, 09:43:31 ---Więcej z tym kłopotów niż pożytku. Poza tym, zabijając kogoś bo on kogoś zabił jest złe i nieetyczne. Jeśli tak będziemy robić, to będziemy tacy sami jak Ci zabójcy.
--- Koniec cytatu ---
Etyka to sprytny absurd dający Ci do zrozumienia, że są wojny i misje pokojowe, są morderstwa i różnice zdań.
--- Cytat: Crisis w 29 Listopad 2011, 12:06:19 ---Ok, ale ostatnie słowo o tych dokumentach. W teorii bardzo dużo ludzi jest w Polsce za wprowadzeniem kary śmierci. JEDNAK gdy dowiadują się o tych dokumentach, zakazach, co oznacza jej wprowadzenie, to od razu zmieniają zdanie. Tak naprawdę, przeciwnicy kary śmierci przeważają liczebnie zwolenników. To nie są moje wymysły, a słowa profesorów i ekspertów z RĂÂŻNYCH telewizji.
--- Koniec cytatu ---
Masz na to jakieś empiryczne potwierdzenie? Nie jest dla mnie żadnym argumentem Twoja bajka o profesorach wypowiadających się gdzieś po TVNach. Polska podpisała kilka dokumentów. Ale suwerenne państwo ma to do siebie, że jest suwerenne. I nikomu do tego, czy u nas się zabójców przytula, czy zabija. O ile jeszcze o suwerenności po traktacie lizbońskim możemy w Polsce rozmawiać.
--- Cytat: Crisis w 29 Listopad 2011, 12:06:19 ---Jednak czy zabijanie kogoś bo zabił kogoś jest sprawiedliwością? Spójrz na to tej strony, a mówię to już ze strony psychologicznej człowieka.
--- Koniec cytatu ---
Jak najbardziej jest to sprawiedliwe, a zwie się to od milionów lat naturą. Sprowadzę to do pierwotnej formy. Chcesz mi zabrać banana. Licz się z tym, że dostaniesz w łeb. Proste restrykcje, które nieco ograniczają Twoje zapędy do posiadania mojego banana. Chcesz mi zgwałcić samicę, licz się z tym, że rozłupię Ci czaszkę kamieniem. To samo uczynię jeśli zagrozisz mojemu stadzie. Hej! Czyżby ponownie takie działanie uruchamiało w Tobie naturalne hamulce i niechęć do kradzieży i gwałtów?
W takim razie wynieśmy się na szczyty etyki i moralności. Za kradzież grozi Ci kilka nocek w celi z pełnym wyżywieniem. Za gwałt grozi Ci kilka lat w celi z pełnym wyżywieniem. Za zabójstwo grozi Ci całe życie w przytulnej celi z wyżywieniem. To ma być nagroda czy kara?
Crisis:
--- Cytuj ---Wymierzenie kary trwa szybciej i na pewno mniej kosztuje niż utrzymywanie mordercy i gwałciciela do końca jego dni. Często w warunkach lepszych niż szpitalne, i lepszym standardzie jak u przeciętnego emeryta.
--- Koniec cytatu ---
Na pewno mniej kosztuje, ale nadal jest to kupa kasy. Poza tym sam proces będzie dłuższy. Czemu? A no bowiem chodzi o karę śmierci. Będą apelacje aż do decyzji Sądu Najwyższego. Za te procesy kupę kasy będzie trzeba płacić, a przedłużą się one o parę lat. Tak już działają nasze sądy. : ]
--- Cytuj ---Masz na to jakieś empiryczne potwierdzenie? Nie jest dla mnie żadnym argumentem Twoja bajka o profesorach wypowiadających się gdzieś po TVNach.
--- Koniec cytatu ---
... Gadam tu o profesorach, z którymi rozmawiałem osobiście. Poza tym - telewizji nie oglądam praktycznie, a już na pewno nie wiadomości i takich tam.
--- Cytuj ---Polska podpisała kilka dokumentów. Ale suwerenne państwo ma to do siebie, że jest suwerenne. I nikomu do tego, czy u nas się zabójców przytula, czy zabija. O ile jeszcze o suwerenności po traktacie lizbońskim możemy w Polsce rozmawiać.
--- Koniec cytatu ---
... Tego nie komentuję, bowiem nie chcę się wdawać w dyskusję na ten temat, mam jednak całkowicie inne zdanie.
--- Cytuj ---Jak najbardziej jest to sprawiedliwe, a zwie się to od milionów lat naturą. Sprowadzę to do pierwotnej formy. Chcesz mi zabrać banana. Licz się z tym, że dostaniesz w łeb. Proste restrykcje, które nieco ograniczają Twoje zapędy do posiadania mojego banana. Chcesz mi zgwałcić samicę, licz się z tym, że rozłupię Ci czaszkę kamieniem. To samo uczynię jeśli zagrozisz mojemu stadzie.
--- Koniec cytatu ---
No właśnie, natura. Jednak świat i my sami jesteśmy już na takim stopniu rozwoju, że SÂĄ inne możliwości.
--- Cytuj ---W takim razie wynieśmy się na szczyty etyki i moralności. Za kradzież grozi Ci kilka nocek w celi z pełnym wyżywieniem. Za gwałt grozi Ci kilka lat w celi z pełnym wyżywieniem. Za zabójstwo grozi Ci całe życie w przytulnej celi z wyżywieniem. To ma być nagroda czy kara?
--- Koniec cytatu ---
Ależ ja się z tym zgadzam! Też nie chcę żeby przestępcy żyli sobie w warunkach lepszych od niejednej biednej rodziny. Z tym to ja się zgadzam. Sami złamali prawo, to niech za to płacą. Nie powinni mieć tak dobrych warunków.
Pozdrawiam, Crisis.
Mogul:
Ok, głupiutki Ocianek powie też coś od siebie. Według mnie, kary śmierci nie powino być. Nie dlatego, że to jest moralnie złe, tylko ze względu na to, że mógłby być to nawet przywilej. Jak to rozumiem? Tych morderców, gwałcicieli powinniśmy traktować jak śmieci. Nie jest dobre, że w więzieniu mają spokojne życie. Powinni żyć w złych warunkach, już użyję tego brzydkiego o kreślenia, że należy im się taki obóz pracy. To wyskoczyć mogą tutaj obrońcy praw człowieka, że nie ludzkie to będzie i takie tam. Ja wytłumaczyć mogę jednym argumentem i pytaniem retorycznym. Czy człowiek, który łamie prawa innych, sam zasługuje na nie?
Isentor:
--- Cytat: Crisis w 29 Listopad 2011, 13:57:18 ---Na pewno mniej kosztuje, ale nadal jest to kupa kasy.
--- Koniec cytatu ---
Od 75 do 90 gorszy jeśli mówimy o naboju 9mm. Naprawdę drogo.
--- Cytat: Crisis w 29 Listopad 2011, 13:57:18 ---... Gadam tu o profesorach, z którymi rozmawiałem osobiście. Poza tym - telewizji nie oglądam praktycznie, a już na pewno nie wiadomości i takich tam.
--- Koniec cytatu ---
Mój profesorski klub, w którego gronie obecnie przebywam i w dystyngowany sposób popijamy herbatkę dyskutując o filozofii jest zdania, że Twoi profesorowie nie mają racji.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej