- Noielzetley vaayberoire - powtórzył Wampir w myślach i zaczął szukać odpowiedniej broni, odpowiedniego miecza, bo to właśnie miecz zamierzał kupić. Potrzebował czegoś ostrego i wytrzymałego, najlepiej pokrytego srebrem, potrzebował broni odpowiedniej dla Wampira. Przechadzał się między stoiskami będąc głuchym na krzyki kupców zachwalających swoje towary, mijał różnorakie ostrza jednak żadne nie wydawało mu się odpowiednie. Postanowił rozejrzeć się między straganami, gdzie sprzedawana była broń mithrilowa. W ten dostrzegł to czego szukał, blisko pnia wielkiego drzewa, obok jednego z wystających z ziemi korzeni, swój stragan rozłożył człowiek, którego broń wydawała się Garikowi odpowiednia.
Gdy kupiec zobaczył zbliżającą się grupę, od razu wyciągnął jakąś srebrną szablę i już chciał zacząć wykrzykiwać o tym jaka to jest wspaniała, ale Garik uciszył go gestem.
-Witaj.- powiedział.
-Witajcie panowie, witaj panie. Zapewniam, że moje miecze nie mają sobie równych...-
-Zapewne, ale interesuje mnie... Ten.- Garik wskazał miecz opary o korzeń drzewa w raz z kilkoma innymi.
-Aaa.. Widzę, że ma pan wyjątkowo dobry gust.- Podniósł miecz i machnął nim kilka razy.
-Rdzeń, jak i połowa ostrza wykonana jest z najprawdziwszego mithrilu, druga połowa z najlepszej jakości srebra, długość ostrza odpowiednio odmierzona... Wydaje mi się, że to coś w sam raz dla pana.-
-Hmm... Szerokość też jest odpowiednia.- dodał Garik biorąc miecz do ręki.
-Jest tu człowiek, który go wykuł?- zapytał Nieśmiertelny.
-Niestety, miecz nie pochodzi stąd...Zapewne chcę go pan kupić od razu? - powiedział wyciągając odpowiednią dla miecza pochwę.
-To jest to.- pomyślał młody Wampir. -Ile płace?-
Nazwa broni: Ostrze Garika
Rodzaj: miecz
Typ: jednoręczny
Ostrość: 24
Wytrzymałość: 19
Opis: Wykuty z 35 sztabek mithrilu i 20 sztabek srebra o zasięgu 1,2 metra.
Długość tego szerokiego, jak na miecz jednoręczny ostrza jest idealnie odmierzona, tak by dalej można
było używać miecza jako broni jednoręcznej. Miecz od rękojeści miecza do połowy jest z mithrilu, dalej rdzeń mithrilowy a ostrze srebrne. Zapewni to wytrzymałość a w tym, możesz chwycić miecz za ostrze (dolną połowę). Równocześnie atakując całym ostrzem, część mithrilowa tnie np. blachy zbroi (nie tępi się) a srebro wchodzi już w rozcięcie i zadaje obrażenia
Dodatkowo zadaje większe obrażenia przeciwnikom wrażliwym na srebro.
Wymagania: Walka broniami siecznymi [75%]