Tereny Valfden > Dział Wypraw
Czara goryczy
Rikka Malkain:
- Noielzetley vaayberoire - powtórzył Wampir w myślach i zaczął szukać odpowiedniej broni, odpowiedniego miecza, bo to właśnie miecz zamierzał kupić. Potrzebował czegoś ostrego i wytrzymałego, najlepiej pokrytego srebrem, potrzebował broni odpowiedniej dla Wampira. Przechadzał się między stoiskami będąc głuchym na krzyki kupców zachwalających swoje towary, mijał różnorakie ostrza jednak żadne nie wydawało mu się odpowiednie. Postanowił rozejrzeć się między straganami, gdzie sprzedawana była broń mithrilowa. W ten dostrzegł to czego szukał, blisko pnia wielkiego drzewa, obok jednego z wystających z ziemi korzeni, swój stragan rozłożył człowiek, którego broń wydawała się Garikowi odpowiednia.
Gdy kupiec zobaczył zbliżającą się grupę, od razu wyciągnął jakąś srebrną szablę i już chciał zacząć wykrzykiwać o tym jaka to jest wspaniała, ale Garik uciszył go gestem.
-Witaj.- powiedział.
-Witajcie panowie, witaj panie. Zapewniam, że moje miecze nie mają sobie równych...-
-Zapewne, ale interesuje mnie... Ten.- Garik wskazał miecz opary o korzeń drzewa w raz z kilkoma innymi.
-Aaa.. Widzę, że ma pan wyjątkowo dobry gust.- Podniósł miecz i machnął nim kilka razy.
-Rdzeń, jak i połowa ostrza wykonana jest z najprawdziwszego mithrilu, druga połowa z najlepszej jakości srebra, długość ostrza odpowiednio odmierzona... Wydaje mi się, że to coś w sam raz dla pana.-
-Hmm... Szerokość też jest odpowiednia.- dodał Garik biorąc miecz do ręki.
-Jest tu człowiek, który go wykuł?- zapytał Nieśmiertelny.
-Niestety, miecz nie pochodzi stąd...Zapewne chcę go pan kupić od razu? - powiedział wyciągając odpowiednią dla miecza pochwę.
-To jest to.- pomyślał młody Wampir. -Ile płace?-
Nazwa broni: Ostrze Garika
Rodzaj: miecz
Typ: jednoręczny
Ostrość: 24
Wytrzymałość: 19
Opis: Wykuty z 35 sztabek mithrilu i 20 sztabek srebra o zasięgu 1,2 metra.
Długość tego szerokiego, jak na miecz jednoręczny ostrza jest idealnie odmierzona, tak by dalej można
było używać miecza jako broni jednoręcznej. Miecz od rękojeści miecza do połowy jest z mithrilu, dalej rdzeń mithrilowy a ostrze srebrne. Zapewni to wytrzymałość a w tym, możesz chwycić miecz za ostrze (dolną połowę). Równocześnie atakując całym ostrzem, część mithrilowa tnie np. blachy zbroi (nie tępi się) a srebro wchodzi już w rozcięcie i zadaje obrażenia
Dodatkowo zadaje większe obrażenia przeciwnikom wrażliwym na srebro.
Wymagania: Walka broniami siecznymi [75%]
Gunses:
//Dla najlepszego rozwiązania, miecz od rękojeści miecza do połowy jest z mithrilu, dalej rdzeń mithrilowy a ostrze srebrne. Zapewni to wytrzymałość a w tym, możesz chwycić miecz za ostrze (dolną połowę). Równocześnie atakując całym ostrzem, część mithrilowa tnie np. blachy zbroi (nie tępi się) a srebro wchodzi już w rozcięcie i zadaje obrażenia. Taką ładnie ułożona informację możesz umieścić w opisie broni :] A raczej powinieneś.
//Analogiczne pozostali
- 3600 sztuk złota - rzekł sprzedawca - To krasnoludzka robota, nie żadna podróbka!
//Starguj do 3100 sztuk złota. Kup, zapłać w mojej osobie.
Rikka Malkain:
Do przodu wysunął się Cadacus.
-Zapłacę 3000.- rzekł Wampir lodowatym głosem.
-Ależ panie... Przecie takie piękne ostrze krasnoludzkiej roboty jest warte co najmniej 3500, racz panie pamiętać, że to mithrill. Prawdziwy! A uprzedzam, podobnego miecza nie znajdziecie w całym hrabstwie!-
-Racz pamiętać, że jestem władcą tych ziem. Nie wątpię jednak w prawdziwość twych słów i dlatego, na znak mojej dobrej woli zapłacę ci aż 3100 sztuk złota.- po tych słowach, hrabia rzucił człowiekowi ciężki pękaty mieszek. Kupiec zważył mieszek w dłoniach. -Oczywiście, hrabio.- rzekł po krótkiej chwili zastanowienia. -Proszę panie i niechaj Ci dobrze służy.- powiedział do Garika i podał mu nowy miecz, spoczywający już w pochwie. Wampir z uśmiechem, który dla niektórych mógłby wydawać się... złowieszczym, odebrał broń. Gdy grupa Nieśmiertelnych oddaliła się już od straganu, Garik podziękował Gunsesowi i założył nową broń na plecy.
Gunses:
Gunses podszedł do Ociana, położył mu rękę na ramieniu i rzekł
- Synu, teraz Ty poszukaj czegoś dla Ciebie
Mogul:
Ocian zaczął się rozglądać po stoiskach. Nie chciał typowej broni, zwykłego miecza, wolał spróbować z innym typem oręża. Patrzył na różne cudeńka, kosy, wardyny, dziwne haki i harpuny. W końcu trafił ma katany. Kiedyś pamiętał, że spotkał ją w innym wymiarze, jakiś skośnookich.
- Co to za rodzaj broni? Spytał się wskazując na nie.
- To katany. Ciekawe zabawki, spotkałem niedawno jakiegoś cudzoziemca i sprzedał mi kilka sztuk. Odpowiedział kupiec, który najwyraźniej zadowolony był z zakupu.
- Jaką masz najlepszą?
- Ho, ho. Wielgaśne cudeńko, wykonane ze srebra i mithrillu. Nie wiem czy to broń dla ciebie panie, jest wielka prawie ja ty panie.
- Pokaż.
- W porządku, panie. I wyciągnął wielki miecz, który miał mniej, więcej półtorej metra.
--- Cytuj ---Nazwa broni: Smocza katana
Rodzaj: Miecz
Typ: oburęczny
Ostrość: 24
Wytrzymałość: 18
Opis: Wykuty z 20 sztabek srebra i 40 sztabek mithrilu o zasięgu 1,5 metra.
Wymagania: Walka bronią sieczną [100%] Broń jest jednosieczna, o kształcie lekko wygiętym do góry i ściętym sztychu. Dodatkowo zadaje większe obrażenia przeciwnikom wrażliwym na srebro.
--- Koniec cytatu ---
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej