Tereny Valfden > Dział Wypraw
Igła i młot
Anette Du'Monteau:
-Rozumiem, że się zastanawiacie skąd tu tyle krasnoludów. - zaczął Zeyfar. -Cóż ci w dużej części to przybysze z Ekkerund. Osiedlili się tutaj.
-Zefir! Witaj chłopcze, co cię do nas sprowadza? Powitanie było nagłe ze względu na brak charakterystycznego odgłosu otwieranych drzwi.
-Zeyfar, mości krasnoludzie... - odparłem
-No przecie mówię, że Zefir. Mauren postanowił sobie odpuścić. -Zgaduję, że w interesach co?
-Ano masz rację. Byłbym zapomniał, to moi towarzysze. Ta panienka to Nuda, młodzian obok to Adamus, a ten ostatni to Aerth. Wam zaś przedstawiam Birmodana, jednego z lepszych kowali jakiego znam.
Nessa:
Elfka skłoniła się lekko z uśmiechem. Przekształcenie imiona jej towarzysza przywiodło jej na myśl bohatera jednej z opowieści, którą zasłyszała podczas pobytu w karczmie lata temu. Chociaż może ten młodzik zwał się Zifir, głowiła się.
Adaś:
Adamus ledwie powstrzymał się od śmiechu słysząc grę słów Zeyfara i krasnoluda. Lekko się skłonił na przywitanie i zapytał:
-To panie Birmodanie wpuścisz nas czy będziemy stać na tym mrozie?
Anette Du'Monteau:
-A jakże, zapraszam do środka. Przynajmniej cieplej tutaj.
-Dziękujemy. Cała grupa znalazła się w dość sporym przedsionku. Dalej był obszerny pokój, a w jednym z jego kątów stał wielki piec. Przy jednym z wielu stołów zauważyli niziołka. Był to przybrany brat Birmodana.
-Witaj Haginie, jak zdrowie? Przyszedłem po nasz sprzęt.
-Ach tak, siadaj Zeyfarze. Za chwilę skończymy ostatnie urządzenie. - odpowiedział niziołek. -Jak się miewa Aragorn? Zadowolony z ostatnich modeli?
-Oczywiście, nigdy nie narzekaliśmy na wasze wyroby. Jeśli macie jakieś pytania adepci możecie je zadać braciom. Nie pogniewacie się prawda?
-Ależ skąd Zefirze. Pytajcie jeśli taka potrzeba młodziki. - rzekł z uśmiechem krasnolud
Adaś:
Adamus zamyślony rozglądał się po pokoju. Gdy nagle usłyszał wypowiedź Zeyfara. Oderwał się od swoich myśli i spojrzał na niziołka. Zastanowił się chwilę i spytał:
-Ciekawi mnie jedna kwestia jak na razie. Powiedz mi wy wytwarzacie tylko ukryte ostrza czy jeszcze jakąś broń?
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej