Autor Wątek: Tajemnice Starożytnych V - Utracona Wiedza  (Przeczytany 36310 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Gordian Morii

• Weteran
  • Reputacja: 10161
  • Nothing is true...
    • Karta postaci

Odp: Tajemnice Starożytnych V - Utracona Wiedza
« Odpowiedź #140 dnia: 24 Kwiecień 2011, 21:11:11 »
Gdy walka miała się ku końcowi elf trzymający się z tyłu, z powodów jasnych - nie chciał popisywać się magicznymi sztuczkami a walka kosturem nie była wystarczająco godna w jego odczuciu gdyż same umiejętności jego władania pozostawiały wiele do życzenia. Skinął głową na Zelerisa i gdy ten przybył rzekł.
-Kilka tygodni temu natrafiłem na ciekawą księgę traktującą o ziołach i alchemii, która jak wiesz stała się ostatnio moją pasją. Natrafiłem tam na ciekawy rozdział o alchemikach dziwakach, jak opisywał przedstawione tam postacie autor. Jednym z opisywanych był pewien alchemik o nazwisku Flamel, a dokładnie Nikolaus albo Nikolas, imię jest słabo zachowane z powodu wielkiego kleksa. Kojarzysz może kogoś takiego?

Offline Dragosani

• Moderator
  • Reputacja: 11794
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #141 dnia: 24 Kwiecień 2011, 21:28:21 »
Walka zakończyła się dość szybko i drużyna zostawiła po czartach jedynie zmaltretowane truchła. Wtedy Gordian odpowiedział w końcu na wcześniejsze pytanie Zelerisa.
- Hmm... gdy byłem jeszcze dzieciakiem ojciec opowiedział mi razu pewnego o swoim ojcu. On tak się rzekomo nazywał. Nikolas Flamel. Z tego co opowiadał ojciec wynikało, że parał się on magią... ale nic więcej powiedzieć nie potrafię. Dawno to było, a i mój ojciec sam niewiele o nim wiedział. - odpowiedział mag po chwili zastanowienia, gdy przywrócił wspomnienia z lat dzieciństwa.
- A czym się wsławił, że został zaliczony do tak zacnego grona? - zapytał Gordiana.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #141 dnia: 24 Kwiecień 2011, 21:28:21 »

Offline Gordian Morii

• Weteran
  • Nothing is true...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #142 dnia: 24 Kwiecień 2011, 22:04:20 »
-Właśnie o to chodzi, że nie wiem, gdyż rozdział był niekompletny. Będę musiał poszukać innego woluminu, więc chciałem zapytać Ciebie.

Offline Hagmar

• Obywatel
  • Reputacja: 16508
    • Karta postaci

« Odpowiedź #143 dnia: 24 Kwiecień 2011, 22:27:04 »
//Kompania powoli zbliżała się do ruin.

//Wybaczcie ale dziś jestem nie do życia, rozbijcie obóz, napijcie sie i idźcie spać.[/b]

Offline Anette Du'Monteau

• Zakon Keitai
  • Reputacja: 12877
  • Ktoś i każdy, to moje imię.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #144 dnia: 25 Kwiecień 2011, 08:54:10 »
//Da jeszcze radę żeby wziął trofea z tych barghestów czy nie?

Offline Dragosani

• Moderator
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #145 dnia: 25 Kwiecień 2011, 11:53:47 »
Gdy Aragorn zarządził postój, Zeleris siadł konia. Jako że nie skończył rozmowy z Gordianem i wciąż stał obok niego, odpowiedział na wcześniejsze słowa elfa.
- Chętnie pomogę w poszukiwaniach. Zainteresowało mnie to. Może to naprawdę był mój przodek... Jak nazywał się ten wolumin? - zapytał. Przywiązał uzdę konia do drzewa.

Offline Gordian Morii

• Weteran
  • Nothing is true...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #146 dnia: 25 Kwiecień 2011, 12:46:36 »
Elf zamyślił się.. -Wiesz, że nie jestem pewien? Albo "Tajemnice zachodnich alchemików", albo "Alchemia zachodu". Wyszperałem te dwie księgi w naszej bibliotece i nie wiem dokładnie w której znalazłem notkę o tych szaleńcach.

Offline Vitnir

• Magnat
  • Reputacja: 395
  • Tylko utraciwszy wszystko można robić wszystko.
« Odpowiedź #147 dnia: 25 Kwiecień 2011, 12:47:08 »
Aerandir zeskoczył z konia rozglądając się po ciemnym, cichym horyzoncie, pozbawionych odgłosów leśnych zwierząt nieobecnych o tej porze roku. Wampir chwycił za lejca wierzchowca i pogładził go po grzywie dla uspokojenia, rozciągnął rzemienny pas i przybił go swoim mieczem do ziemi. Wampir ruszył do wozu z zaopatrzeniem i wziął butelkę wody, by podać trochę koniowi. Po napojeniu ruszył pomóc w rozkładaniu obozu, sam pewnie będzie stał na warcie jako, że nie potrzebuje snu, ale innym przyda się te pare godzin snu.

Offline Hagmar

• Obywatel
  • Reputacja: 16508
    • Karta postaci

« Odpowiedź #148 dnia: 25 Kwiecień 2011, 15:19:47 »
//Da jeszcze radę żeby wziął trofea z tych barghestów czy nie?

//Tak

//Rozbiliście obóz, odpoczywacie czy wchodzicie od razu. Bądźcie cierpliwi bo nie czuje się najlepiej.

Offline Anette Du'Monteau

• Zakon Keitai
  • Reputacja: 12877
  • Ktoś i każdy, to moje imię.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #149 dnia: 25 Kwiecień 2011, 16:16:51 »
//: Pozyskuje:
-x216 pazur Barghesta
-x48 kieł Barghesta
-x12 futro Barghesta

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
  • Reputacja: 14987
    • Karta postaci

« Odpowiedź #150 dnia: 25 Kwiecień 2011, 16:51:40 »
Nikolai postanowił spuścić krew z pokonanych wrogów...

Pozyskuje:
24l krwi Barghesta

Offline Gunses

• Arystokrata
  • Reputacja: 14198
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #151 dnia: 25 Kwiecień 2011, 16:58:23 »
Gunses wyszarpnął miecz z ciała zwierzęcia po czym pojechał za kompanią.

Offline Dragosani

• Moderator
  • Chwalmy Tawernę!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #152 dnia: 25 Kwiecień 2011, 18:32:38 »
- Zatem, jak wrócimy, przejrzę je. - powiedział mag. - I będę miał oczy otwarte, może szczęście nam dopisze i znajdziemy gdzieś inny egzemplarz. - dodał. Po tych słowach odszedł i udał się pomóc przy rozkładaniu obozu. Właściwie jego "pomoc", poza staniem z założonymi rękoma, ograniczyła się do rzucenia zaklęcia Ognistej Strzały, by rozpalić ognisko. Po krótkiej chwili ogień radośnie trzaskał na kupce drewna.

Offline Mogul

• Weteran
  • Reputacja: 5863
  • Bu!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #153 dnia: 25 Kwiecień 2011, 19:21:55 »
Ocian usiadł przy rozpalonym i zaczął rozmyślać o ostatnich wydarzeniach. Był całkowicie skupiony i nadal czujny..

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
  • Reputacja: 14987
    • Karta postaci

« Odpowiedź #154 dnia: 25 Kwiecień 2011, 19:27:34 »
Tymczasem Nieśmiertelny objuczony flakonami podszedł do jednego z wozów. Zebrane dobra położył razem z tymi od wilkołaków. Napił się jednak z jednego, gdyż nigdy nie pił krwi ze stworzenia nie z tego świata. Krew smakowała dziwnie. Nad wyraz metalicznie. A z innym łukiem zupełnie inaczej.
Podszedł do Ociana.
- Nad czym tak dumasz?

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #155 dnia: 25 Kwiecień 2011, 19:39:12 »
Gunses zsiadł z klaczy i pozostawił ją wraz z innymi wierzchowcami na skraju polany, na której drużyna rozbiła obóz. Upewniwszy się, że lejce dobrze przywiązane są konaru zwalonego drzewa, Cadacus podszedł do ognia. Jak każdy Wampir, Gunses widział w zupełnych ciemnościach, światło ognia nie mąciło więc percepcji jego wzroku. Gunses usiadł na belce ściętego drzewa, które leżało blisko ogniska. Wampir zdjął miecze z pleców oparł je o kłodę tuż przy sobie, sięgnął do pasa przy którym miał zapas ludzkiej krwi na czarną godzinę. Nie chcąc narażać się na narastającą agresję spowodowaną przez gnębiący go od pewnego czasu głód krwi szybko wypił połowę zawartości butelki. Trzymając ją w dłoniach oparł łokcie o kolana i zapatrzył się w ogień.

Offline Gordian Morii

• Weteran
  • Nothing is true...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #156 dnia: 25 Kwiecień 2011, 19:45:23 »
Gordian natomiast poszedł przyjrzeć się ruinom. Klasyk. Piramida z 3 lub czterema piętrami być może podpiwniczona. U szczytu znajdowało się wejście, elf teleportował się do niego i zajrzał do środka. Duże pomieszczenie stanowiące prawdopodobnie jakiś posterunek znajdowało się w nieładzie a właściwie rzecz biorąc w całkowitej rozsypce. Elf przerzucił mortokinezą kilka szpargałów z nadzieją, znalezienie czegoś bardziej interesującego lecz poza spłoszeniem kilku szczurów i pająków nie osiągnął nic. Przeszedł dalej lawirując pomiędzy zalegającym gruzem i śmieciami. pomieszczenie wewnątrz którego znajdował się wielki kamienny stół a właściwie jego resztki, gdyż blat uderzony zapewne jakimś młotem leżał roztrzaskany na posadzce. Z porozrzucanych pergaminów udało mu się odnaleźć jeden, zapisany jakimiś rozkazami, zastosowany szyfr uniemożliwiał odczyt i prawidłową interpretację zdania toteż elf schował zwinięte w rulon rozkazy do torby i poszedł dalej, do niewielkiego... składu na miotły? Tak właśnie takie miejsce przypominało to pomieszczenie małe ciasne i ciemne, rozjaśnione tylko i wyłącznie kryształem kostura mieniącym się jasnobiałą poświatą magicznej mocy zawartej wewnątrz.
Gordian dotknął ściany i zamykając oczy skupił się na tym co znajduje się po drugiej stronie, lekki impuls telekinetyczny uruchomił jedną z cegieł, która będąc przyciskiem odsunęła ścianę otwierając drogę do kolejnego pomieszczenia zakończonego klatką schodową porośniętą pajęczymi sieciami.
W kącie leżał szkielet, niezwykły szkielet. Były to szczątki nieśmiertelnego przyciskającego do piersi księgę. Obok grzbietu starego woluminu wystawał pęknięty drzewiec włóczni, którego grot tkwił w wampirzej piersi.
-Spokoju, przyjacielu.- pożyczył odbierając zmarłemu księgę i wyrywając tkwiącą między żebrami włócznię.
-Dziennik... Poczytamy..- rzekł sam do siebie i podpalił dwie pochodnie po obu stronach schodów. Nie zszedł jednak w dół a wrócił do swoich pozostałych na dole.

-Znalazłem wejście na dół więc jeżeli chcecie możemy iść. Gunsesie mam też jakiś dziennik wampirzy, który jeżeli pozwolisz dostarczę Ci tuż po wyprawie gdyż sam chciałbym go przejrzeć.- rzekł do swoich towarzyszy gdy tylko znalazł się przy ognisku.

'

Proszę Aragornq pięterko przeszukane:*

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #157 dnia: 25 Kwiecień 2011, 19:53:26 »
Gunses zmierzył Gordian dziwnym spojrzeniem. I chodź wyraz twarzy Gunsesa nie wyrażał żadnych emocji, to Gordian będąc starym druhem Gunsesa znał takie spojrzenie. Wiedział jakim fanatyzmem darzy Gunses wszystkie pozostałości po jego rasie. Jednakże Wampir nie zamierzał wykłócać się o księgę. Gordian dotrzymywał słowa i prędzej czy później dziennik musiał trafić w dłonie Nieśmiertelnego.
- Dopiero robiliśmy obóz. Dajmy odpocząć ludziom i zebrać siły do walki. Bo taka na pewno wydarzy się w tych opuszczonych ruinach - po chwili rzekł - Dziennik spisany w jakim języku?

Offline Mogul

• Weteran
  • Reputacja: 5863
  • Bu!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #158 dnia: 25 Kwiecień 2011, 20:02:50 »
-Bracie, Przyjacielu. Usiądź. Myślę o tym co ostatnio się wydarzyło. O ostatnich naszych wspólnych przygodach. O tym co jeszcze się stanie. O przeznaczeniu. Rozmyślam nad tamtą postacią. Szukam w mej głowie jakiejś wskazówki, czegoś co będzie dla nas pomocne. Jeśli moja teoria jest prawdziwa, jeśli znalazłem się tutaj przez tą postać to już w pewien sposób pokrzyżowaliśmy jego plany. Pamiętasz? On chciał nas do czegoś wykorzystać. Nie udało mu się to. Skoro jest taki potężny ciekawi mnie czy przewidział to. Nie nawidzi nas a jednak ma przy sobie wampira... Właśnie. Pomineliśmy Go Ten wampir powiedział przeklęty narodzie numerojski. Czy to jest jakąś wskazówką?

Offline Izabell Ravlet

• Weteran
  • Reputacja: 4247
  • Darlecio
    • Karta postaci

« Odpowiedź #159 dnia: 25 Kwiecień 2011, 20:39:24 »
Gdy obóz był już rozłożony Darlenit usiadł obok Zeyfara i zapytał go:
 -Możesz mi opowiedzieć o Isghar? Jak to jest mieszkać i dorastać tam?

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #159 dnia: 25 Kwiecień 2011, 20:39:24 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18