Autor Wątek: Tajemnice Starożytnych V - Utracona Wiedza  (Przeczytany 36344 razy)

Description:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
  • Reputacja: 14987
    • Karta postaci

Odp: Tajemnice Starożytnych V - Utracona Wiedza
« Odpowiedź #100 dnia: 23 Kwiecień 2011, 16:41:12 »
Gdy rozmowa o wilkołakach zakończyła się, Nikolai, jadący przy Gunsesie zapytał władcy.
- W Sabacie mówiłeś, że podczas wyprawy dokończymy rozmowę. Więc... Naszym wrogiem jest Aro? Jeden z elfiego rodzeństwa ugryziony na balkonie swojego domostwa przez zarażone wampiryzmem nietoperze?

Offline Hagmar

• Obywatel
  • Reputacja: 16508
    • Karta postaci

« Odpowiedź #101 dnia: 23 Kwiecień 2011, 16:56:49 »
Grupa spokojnie dojechała do stajni nie opodal Atusel, konie zostały zmienione a kompania ruszyła dalej. Przed nimi jeszcze co najmniej dzień drogi.

Aragorn nic nie mówił, jechał w ciszy przysłuchując się rozmowom.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #101 dnia: 23 Kwiecień 2011, 16:56:49 »

Offline Gunses

• Arystokrata
  • Reputacja: 14198
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #102 dnia: 23 Kwiecień 2011, 17:03:44 »
Gunses zatrzymał konia i wzrokiem nakazał zrobić to samo Nikolaiemu, Aerandirowi i Ocianowi. Kiedy Ojciec i jego trójka Synów zostali ostatni w kolumnie, Gunses zaczął mówić szeptem, słyszalnym przez Wampiry
- Nikolai, byłeś wszak w Sabacie, kiedy przybył Ocian, wiesz o czym rozmailiśmy. Wizja, którą ujrzeliśmy nad brzegami jeziora prawdopodobnie była złudna. Już u Pani Jeziora wyłoniła mi się odpowiedź, kto stanął na naszej drodze. Ocian wpadł na ten sam pomysł i wygłosił go w Siedzibie. NA PEWNO TO SÂŁYSZAÂŁEÂŚ. - ściszył głos do granic możliwości - Naszym wrogiem jest Lithan.

Offline Vitnir

• Magnat
  • Reputacja: 395
  • Tylko utraciwszy wszystko można robić wszystko.
« Odpowiedź #103 dnia: 23 Kwiecień 2011, 18:00:28 »
Aerandir stojący w niewielkiej odległości od Gunsesa, podobnym nieuchwytnym dla ludzi szeptem co jego ojciec zaczął mówić:
- Wiemy już kto jest naszym wrogiem, w takim razie jakie podejmiemy następne kroki?

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
  • Reputacja: 14987
    • Karta postaci

« Odpowiedź #104 dnia: 23 Kwiecień 2011, 19:26:56 »
- A prawda - powiedział szeptem Nikolai, który po ostatniej nocy miał pewne luki w pamięci. - Nasz wróg jest bardzo potężny. Można powiedzieć że potężniejszy niż ktokolwiek "normalny" kto chodzi po tej wyspie. W bezpośrednim starciu nie mamy z nim jakiejkolwiek szansy. Trzeba użyć podstępu...

Offline Mogul

• Weteran
  • Reputacja: 5863
  • Bu!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #105 dnia: 23 Kwiecień 2011, 19:43:50 »
Ocian mówił takim samym cichym głosem jak bracia który był słyszalny tylko im .
-Podstępu? Co masz na myśli Nikolaiu? Sądzisz że taka osoba, stara tak jak nasza historia da się na coś nabrać? Wątpię. Tutaj trzeba czegoś więcej. Niestety, nie mam pojęcia czego. Dowiedzieliśmy się już coś o tej postaci, jednak potrzebujemy więcej informacji. Zastanawia mnie następująca rzecz. Czemu On teraz się ujawnił?

Offline Anette Du'Monteau

• Zakon Keitai
  • Reputacja: 12877
  • Ktoś i każdy, to moje imię.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #106 dnia: 23 Kwiecień 2011, 19:54:34 »
-Jak tam Patty? - spytałem podjeżdżając do kobiety.

Offline Patty

• Moderator
  • Reputacja: 7093
  • Wszechwiedzy nie mam, lecz wiem różne rzeczy
    • Karta postaci

« Odpowiedź #107 dnia: 23 Kwiecień 2011, 20:13:07 »
- Nudno, maurenie, nudno - Odparłam, opatulając się szczelniej szatą - Wciąż nic się dzieje, mróz żyć nie daje, z tyłu spiskują... Opowiedz coś ciekawego maurenie, zanim rozum stracę - Uśmiechnęłam się lekko i powróciłam do chuchania na dłonie, tworząc przy tym małe obłoczki.
« Ostatnia zmiana: 23 Kwiecień 2011, 20:16:07 wysłana przez Patty »

• Zakon Keitai
    • Karta postaci

« Odpowiedź #108 dnia: 23 Kwiecień 2011, 20:16:46 »
-Ciekawego? Ostatnio niektórzy zbyt często wymagają tego ode mnie. Chciałem raczej zadać ci pytanie. Bom jest ciekaw jak się żyło razem z turdnaszanami.

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #109 dnia: 23 Kwiecień 2011, 20:21:27 »
- Bardzo trafna uwaga Ociane - rzekł Gunses - Pytanie, które zadałeś, również jest na miejscu, bowiem, wielu z Siedziby zadało mi takie samo pytanie. Można by się nad tym głębiej zastanowić. Wiemy, że Lithan jest synem Oriona, z Domu Oriona, jeśli czytaliście księgi w Bibliotece, zapewne wiecie, kto również pochodził z tego Domu. Litna, ojciec naszego upadku. Ten 'upadek' miał ucieleśnioną formę. Wiemy również, że Elf, czyli Lithan, był sługą Króla Olch. Jednak, jak wspomnicie 'kto tu kim rządzi'. Może Król Olch zajmował stanowisko ucznia, a Lithan chciał się nim posłużyć kolejny raz. Jednak to było tak dawno, czemu jego aktywność wzmożyła się teraz. Czyżby dla tego, że powróciliśmy na Numenor? Do naszego domu? A może dla tego, że stanowimy elitę? Sam już nie wiem...  Ale na pewno Nikolai ma rację. Nie możemy się z nim mierzyć. On nas nienawidzi czystą nienawiścią, a przez te dziesiątki tysięcy lat od rzucenia na nas klątwy, zapewne Lithan szkolił się i wzmacniał. Mistrz Gordian twierdzi, że tak stary Elf mógł mieć dostęp do samej Magii stwórczej, do zaklęć i czarów, które dla dobra świata została utajone. Powiedział, że jego moc może być porównywalna do wszechmocy. Samiście widzieli, co działo się nad jeziorem. On z daleka walczył z Panią Jeziora i z tego co możemy wnioskować wygrał, pozostawiając nam złudną wizję Aro.

Offline Patty

• Moderator
    • Karta postaci

« Odpowiedź #110 dnia: 23 Kwiecień 2011, 20:29:23 »
- No proszę, zawsze taki rozgadany, taki elokwentny i nagle słów mu zabrakło - Mruknęłam do siebie prostując się w siodle - Co byś chciał wiedzieć o tym zapomnianym przez bogów skrawku bagna? Mam ci opowiedzieć o gorzałce, jaką pędziły płazy? Zapewniam, do dziś mnie skręca, jak sobie przypomnę, z czego to destylowali... A może o Alashu, moim "ojcu"? - Wymówiłam imię ze szczególną intonacją; ten turdnaszan był mi szczególny, lecz jednocześnie nie chciałam go więcej widzieć - Czy też chcesz wiedzieć, jak się czuje człowiek, który po czternastu latach wyszedł na świeże powietrze? Wybierz sobie, a z pewnością, jeśli strzymam, przybliżę ci ten element mojej egzystencji. Choć tak naprawdę nie wiele do opowiadania. Nie wiodłam ciekawego życia.

• Zakon Keitai
    • Karta postaci

« Odpowiedź #111 dnia: 23 Kwiecień 2011, 20:32:45 »
-Opowiedz o twym ojcu Alashu i czy na prawdę brakowało ci przestrzeni i "powietrza" skoro nie byłaś chyba świadoma wyglądu reszty świata.

Offline Patty

• Moderator
    • Karta postaci

« Odpowiedź #112 dnia: 23 Kwiecień 2011, 20:48:57 »
Zamyśliłam się na chwilę, przypominając sobie dawno wyparte z pamięci wspomnienia. Przypominało to rozdrapywanie starych ran.
- To chyba oczywiste, ale Alash nie był moim ojcem - Zaczęłam, wbijając wzrok w drogę - Po prostu wziął na siebie wychowanie ludzkiej dziewczynki. Z wyglądu niczym szczególnym się nie wyróżniał, był dość przeciętny. Z charakteru raczej spokojny, nigdy nie mogłam go do końca rozgryźć. Niby nie udawał, kim dla mnie jest, jednocześnie wiele wymagając... Zawsze mówiłam mu po imieniu. Często zabierał mnie w głąb bagien, ucząc przydatnych sztuczek. Był łowcą, miał potomstwo, ale nierzadko spędzałam z nim wiele dni na polowaniu. Co prawda nigdy nie nauczyłam się chodzić porządnie po bagnach - Zaśmiałam się dźwięcznie, wspominając własną nieporadność - Ale mimo to był najdziwniejszym elementem mojego życia. Pozornie pokazywał świat, jednocześnie zamykając w klatce. Dlatego się wyrwałam. Nie da się opisać uczucia, gdy do płuc dotrze pierwszy haust normalnego powietrza, nie skażonego trującymi wyziewami. I nie, nie wiedziałam nic o świecie. Alash gówno mnie pod tym względem nauczył, nigdy nie pomyślał, że odejdę. Na szczęście przyjaciele pomogli... - Mimowolnie w słowach pojawiła się gorycz.

• Zakon Keitai
    • Karta postaci

« Odpowiedź #113 dnia: 23 Kwiecień 2011, 20:53:28 »
-Rozumiem. A czy miałaś kiedyś po odejściu jakąś ochotę wrócić? Czy nie brakowało Ci tej dziwnej społeczności? Ja nawet się powstrzymując nie mogę zapomnieć o mojej rodzinie w Ishgar, o ojcu, braciach czy też małej siostrzyce. Teraz pewnie nie tak małej. Jedyne co mi o nich przypomina to ta bransoletka. - powiedziałem ze smutkiem w głosie pokazując pamiątkową biżuterię.

Offline Patty

• Moderator
    • Karta postaci

« Odpowiedź #114 dnia: 23 Kwiecień 2011, 21:06:08 »
- Dziwnej to chyba mało powiedziane. To nie to samo, Zeyfarze. Co innego tęsknić za rodziną, a za jej substytutem... Nigdy nie zżyłam się z płazami, bo po prostu nimi były. To zupełnie inna społeczność, oparta na innych zasadach. I odpowiadając na twoje pytanie; nie, nigdy nie tęskniłam. Z początku często wspominałam Ketofę, ale raczej z prymitywnego poczucia bezpieczeństwa, które mi zapewniała. W tej chwili po prostu o tym nie myślę. Mam własne życie, sama o nie dbam, bez potrzeby oglądania się w tył.

• Zakon Keitai
    • Karta postaci

« Odpowiedź #115 dnia: 23 Kwiecień 2011, 21:08:25 »
-Czy przypadkiem po ucieczce nie chciałaś stać się silniejsza? Bardziej niezależna? Po prostu dość "potężna", jakby to dziwnie nie brzmiało, aby z wszystkim sobie samemu poradzić? Jak na razie posiadłaś wiele umiejętności.

Offline Vitnir

• Magnat
  • Reputacja: 395
  • Tylko utraciwszy wszystko można robić wszystko.
« Odpowiedź #116 dnia: 23 Kwiecień 2011, 21:14:40 »
- Z całym szacunkiem dla każdego z wampirów, ale z taką siłą w pojedynkę nie mamy szans. Do walki z tak potężną magią potrzebujemy takiego samego wsparcia, a znalezienie kogoś o takiej mocy jak wiadomo jest mizerne. Nie słyszałem, by ktoś na tej wyspie był istotą pamiętającą tak odległe lata. Zrobił krótką pauze, po czym mówił dalej: - Moja wiedza na temat sfery magii jest marna, ale może jakiś potężny mag... - wampir spojrzał w stronę oddalających się towarzyszy wyprawy - ... Mógłby nam powiedzieć czy są jakieś sposoby na pokonanie takiego wroga.

Offline Patty

• Moderator
    • Karta postaci

« Odpowiedź #117 dnia: 23 Kwiecień 2011, 21:21:27 »
Pokręciłam głową, patrząc na Zeyfara.
- Chciałam się po prostu wyrwać, poniekąd dowiedzieć się czegoś o sobie. Z początku miałam oparcie w mojej bandzie, wtedy dużo podróżowałam. Poznałam kawał świata, przy okazji nabywając umiejętności w mieczu. Najgrzeczniejsza może nie byłam, ale... sam rozumiesz. Potem dawałam sobie radę już sama. A dalej już leci.

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #118 dnia: 23 Kwiecień 2011, 21:23:24 »
- Nie omieszkam sięgnąć po taką wiedzę. Mistrz Gordian, zapewne będzie dysponował interesującymi nas informacjami. Pamiętajcie, że w Komnatach Hibernacji naszej Piątej ÂŚwiątyni były zahibernowane Wampiry. Każdy z nich ma ponad trzydzieści tysięcy lat, jednakże ich w ich ciałach nie płynęła krew, przez co nie uzyskały pełni mocy. Jest jednak ktoś... wspomniany Aro. ÂŻyje nadal, gdyż jego dusza nie trafiła do Kryształu. ÂŻyje, więc ma do tego warunki. Nie ma go tu. Jest więc w innym świecie, gdzie może trwać życie. Mam pełne prawo przypuszczać, że Wymiar Wampirów istnieje do tej pory.

• Zakon Keitai
    • Karta postaci

« Odpowiedź #119 dnia: 23 Kwiecień 2011, 21:26:29 »
-Rozumiem, ja czuje tą nieuzasadnioną chęć większej mocy. Może nie po to żeby konkurować i miażdżyć moich przeciwników, ale bardziej żeby bronić tych, którzy ej pomocy wymagają. Gdy jeden wojownik i drugi walczą ramię w ramię z przeciwnikiem o przeważającej ilości...wtedy wszystko się liczy, a szkoda jeśli obaj zginą. Do takich sytuacji nie chce dopuszczać. Wiem, iż mało to charakterystyczne jak na syna rodziny kupieckiej. Dziwnym trafem ojciec we mnie to zaszczepił. Może miał świadomość, może nie. Tego nie wiem...

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #119 dnia: 23 Kwiecień 2011, 21:26:29 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18