Strefa dyskusji > Dyskusja o grach studia Piranha Bytes
JoWooD ogłasza upadłość
Eric:
--- Cytat: Patty w 10 Styczeń 2011, 15:41:34 ---Boże uchowaj od Bioware. Jakbym się nie przymierzał, a próbowałem ze cztery razy, od DA odbiłem się tak boleśnie, że aż zabolało. Mass Effecty były w sumie fajne, ale bez rewelacji. Jeśli zawartość RPG miałaby być taka sama, jak w ME2, to ja dziękuję.
Ale w sumie to mam takie mieszane ambiwalentne co do upadłości. Niby fajnie, bo w końcu kij im w oko, ale nie wiem, co się stanie z marką.
--- Koniec cytatu ---
<patyk>
Lord_Mud:
To kara za zniszczenie serii Gothic!!! Dobrze tak dziadom pazernym!!
Arti:
Jej, dawno tutaj nic nie pisałem. Chyba Ci co mnie pamiętają już tutaj nie wchodzą... Wypadałoby się przywitać? To pewnie i tak będzie tylko jeden, odruchowy post.
Cóż, muszę powiedzieć, że gdy ujrzałem newsa na stronie to byłem na prawdę bardzo zaskoczony. JooWood zbankrutował? Cóż - zawsze ta nazwa kojarzyła mi się z jakąś klasą, stabilnością - nigdy bym nie pomyślał o tym, że kiedyś taka firma splajtuje. Ale tak myślałem, gdy były czasy I, II i NK. Wtedy JooWood się liczył - przynajmniej w Europie. Potem? Zysk i kasa, tylko to było ważne.
Gothic III nie należał do najbardziej udanych. Na pewno nie był zły, tylko niedopracowany. Ogromny świat niestety docisnął twórców do ściany i zeschematyzowali bardzo fabułę. Potem ten mod pt. "Zmierzch Bogów" oraz sama Arcania... W którą grałem tylko w wersję demo i niestety po oryginała nigdy chyba nie sięgnę.
Nie wiem, czy to dziwne, ale ostatnio podziwiam grafikę Gothica II. Nie jestem chyba jakoś zwolennikiem next-gen'u skoro uważam, że gra z 2004 ma świetną grafikę, ale takie mam odczucie. Rozumiem - kwadratowe modele postaci itp. Ale ma swój klimacik. Wszystko jest kolorowe, żywe, tekstury pierwsza klasa. Robione w Photoshopie czy innym programie 2D a nie ZBrush'u czy tam innych sculpterach.
Kurcze, znowu się pogubiłem co mam powiedzieć... Sumując ten akapit - Gothic II ma bardzo charakterystyczną grafikę która chyba nigdy nie zostanie uznana za "brzydką". Bo z nią jest trochę jak z grafiką World of Warcraft - czyli też taka "wiecznie fajna".
A co do newsa już - cieszę się i mam nadzieję, że ktoś odratuje Gothic'a. Szkoda tylko, że zagram w nową część dopiero po maturach, więc czas oczekiwania będzie na prawdę bogaty w... adrenalinę.
Eeee.. Pozdrawiam.
Eric:
--- Cytat: Arti w 10 Styczeń 2011, 16:26:42 ---Jej, dawno tutaj nic nie pisałem. Chyba Ci co mnie pamiętają już tutaj nie wchodzą... Wypadałoby się przywitać? To pewnie i tak będzie tylko jeden, odruchowy post.
Cóż, muszę powiedzieć, że gdy ujrzałem newsa na stronie to byłem na prawdę bardzo zaskoczony. JooWood zbankrutował? Cóż - zawsze ta nazwa kojarzyła mi się z jakąś klasą, stabilnością - nigdy bym nie pomyślał o tym, że kiedyś taka firma splajtuje. Ale tak myślałem, gdy były czasy I, II i NK. Wtedy JooWood się liczył - przynajmniej w Europie. Potem? Zysk i kasa, tylko to było ważne.
Gothic III nie należał do najbardziej udanych. Na pewno nie był zły, tylko niedopracowany. Ogromny świat niestety docisnął twórców do ściany i zeschematyzowali bardzo fabułę. Potem ten mod pt. "Zmierzch Bogów" oraz sama Arcania... W którą grałem tylko w wersję demo i niestety po oryginała nigdy chyba nie sięgnę.
Nie wiem, czy to dziwne, ale ostatnio podziwiam grafikę Gothica II. Nie jestem chyba jakoś zwolennikiem next-gen'u skoro uważam, że gra z 2004 ma świetną grafikę, ale takie mam odczucie. Rozumiem - kwadratowe modele postaci itp. Ale ma swój klimacik. Wszystko jest kolorowe, żywe, tekstury pierwsza klasa. Robione w Photoshopie czy innym programie 2D a nie ZBrush'u czy tam innych sculpterach.
Kurcze, znowu się pogubiłem co mam powiedzieć... Sumując ten akapit - Gothic II ma bardzo charakterystyczną grafikę która chyba nigdy nie zostanie uznana za "brzydką". Bo z nią jest trochę jak z grafiką World of Warcraft - czyli też taka "wiecznie fajna".
A co do newsa już - cieszę się i mam nadzieję, że ktoś odratuje Gothic'a. Szkoda tylko, że zagram w nową część dopiero po maturach, więc czas oczekiwania będzie na prawdę bogaty w... adrenalinę.
Eeee.. Pozdrawiam.
--- Koniec cytatu ---
Oj wchodzą, bo jeden z nich właśnie Ci tu odpisuje. Witaj w naszych skromnych progach, ostatnio coraz więcej się tu starego ludu zlatuje. To cieszy. :)
Co do grafiki Gothica - trudno się nie zgodzić. Piękną może jej nie nazwę, bo nigdy nie przystanąłem sobie gdzieś na łonie natury, od tak, żeby popodziwiać sobie kunszt twórców. Powiem, że rzeczywiście w pewien sposób oddawała klimat gry. Ciężko mi sobie wyobrazić jedynkę czy dwójkę w nowoczesnej oprawie graficznej. Czuję, że wtedy byłoby inaczej.
Co do odratowania Gothica - według mnie, niektóre mody do początkowych części mają więcej klimatu niż trójka i czwórka. Ciężko będzie odtworzyć ten klimat, nawet Piraniom.
Rakbar Nasard:
--- Cytat: benchmark ---Założona w 1995r. firma nie zamierza jednak składać broni. Jeżeli w ciągu 90 dni od złożenia wniosku (6 stycznia 2011r.) uda jej się nawiązać pozytywne kontakty z inwestorami, JoWooD nie upadnie. To jednak nie jedyny ratunek. Kilka dni temu, Austriacy złożyli pozew przeciwko grupie Koch Media – jeśli wygrają sprawę, na konto firmy trafi 6,4 miliona dolarów. Niestety, mało prawdopodobne jest, że sprawa ta rozwiązana zostanie w wyznaczone przez sąd trzy miesiące.
--- Koniec cytatu ---
Skok w bok się nie opłacił. Po grze "g4" widać, która firma była bliżej Gothica.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej