Autor Wątek: Zemsty smak  (Przeczytany 13723 razy)

Description:

Offline Gunses

• Arystokrata
  • Reputacja: 14198
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

Odp: Zemsty smak
« Odpowiedź #60 dnia: 26 Styczeń 2011, 21:07:46 »
//Niko

- Wampir a renegat? Samotnik? - zmarszczył brwi Bergeriant Olze - Umówmy się tak. Nie obchodzi mnie coście za jedni. Nie mówicie nikomu żeście wampir. Rządzący nimi ich władca nie lubi renegatów i ściga takich. Oraz tych, którzy z nimi się bratają. Nie chcę problemów, ale przyda się ktoś z jajami w naszej milicji. Noc się zbliża. Jeśli masz jakieś żelazo, to patroluj ulice. A nóż coś zobaczysz. Wszak Ty lepiej widzisz w nocy niźli my...
- Tak. Ktoś lub jak to powiedziałeś Coś morduje nam ludzi. Dość bestialsko. Jakaś sekta pewnie, albo naśladowcy. Nie mam pojęcia. ÂŚlady urywają się w lasach dookoła miasta. A opisy morderców są wręcz śmieszne.

//Ocian

Karczmarz bez lęku podał wino. Port, mentalność ludzi, wszystkie burdy zmieniły tego człowieka. Spokojnym wzrokiem patrzył w Twe oczy
- Coś jeszcze dla Ciebie?

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
  • Reputacja: 14987
    • Karta postaci

« Odpowiedź #61 dnia: 26 Styczeń 2011, 21:31:57 »
- Po prostu nie odpowiadała mi tam dyscyplina i nonszalancja wszechobecna. Co innego milicja. Mówisz o tym że opisy morderców były wręcz śmieszne. Opowiesz? W każdej bajce jest ziarno prawdy.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #61 dnia: 26 Styczeń 2011, 21:31:57 »

Offline Mogul

• Weteran
  • Reputacja: 5863
  • Bu!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #62 dnia: 26 Styczeń 2011, 21:34:39 »
- Szukam miejsca do zarobku a dosyć dużo mówi się o tej okolicy... Słyszałem o jakiś morderstwach... Bardzo mnie ten temat zainteresował. Chciałbym dowiedzieć się co nie co. Zdaje sobie sprawę żeś panie bardziej poinformowany od innych. - gdy to mówił bawił się monetą w palcach...

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #63 dnia: 26 Styczeń 2011, 21:48:10 »
//Niko

- Siadaj pan
- rzekł po czym usiedli za dębowym stałem - Sprawa jest delikatna. Doszła już do uszu rządcy Atusel. Nie chcę sensacji. Zostałem wybrany komendantem i to mnie będzie się sądzić, jeśli tego nie opanujemy. Morderców widziały raptem trzy osoby. Opisy są tak samo zgodne jak sprzeczne. Gdyż żadna z nich nic szczególnego nie dostrzegła. No prawie. Raporty jeśli chcesz przejrzysz później. Co najważniejsze... Podobno to były golasy. Nadzy ludzie. Dwójka świadków twierdzi, że widziały nagich mężczyzn, trzeci świadek twierdzi, że widział nagą kobietę. Wszyscy mieli być biali niczym ututłani w mące. Jedni mówią, że zbrodniarze się śmieli, inni że łkali. Przód ciała miał być wedle opisu juchą splamiony. Ja nie widziałem i szczerze mówię, oglądać nie chcę. To sekta, jak nic. Często właśnie morderstwo inicjuje przynależność do sekty. Czytałem o tym!

//Ocian

Karczmarz patrzył na swego rozmówcę. Ile to już razy chciano go przekupywać, wyciągać cenne informacje... Setki jeśli nie tysiące razy. Ale pieniądz drogą nie chodzi
- Ano... - burknął Karczmarz obrzuciwszy salę niespokojnym spojrzeniem. W karczmie było kilkunastu ludzi. ÂŚmierdziało rybami - Cosik się dzieje. Jest coś na rzeczy mówię to ja. Zabójstwa jakoweś ponoć. Klientela mi po zmroku już nie przychodzi. Na moje oko, to czarownice lecąc na sabat pobłądziły we mgle i na naszą wyspę, nad nasze miasto, nad Atusel się zjawiły. Mordują teraz ile popadnie z żalu, że im siostrzani konwent przeleci koło nosa!

Offline Mogul

• Weteran
  • Bu!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #64 dnia: 26 Styczeń 2011, 21:55:55 »
-Czarownice? Zaprawde dziwna teoria. Widziałeś może taką? Albo kogoś innego, wyróżniającą się osobę, nie pasującą do tutejszej ludności?

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #65 dnia: 26 Styczeń 2011, 21:58:14 »
- Byli nadzy? Bez żadnego rynsztunku zamordowali ot tak spotkanych przez przypadek przechodniów? Ciała jakie znaleźliście. Jakie miały rany? Chcę wiedzieć z czym walczyć...

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #66 dnia: 26 Styczeń 2011, 22:17:34 »
//Ocian

- Kręcił się taki jeden... Widziałem go kiedy zamykałem karczmę. Golas zasrany skradał się po porcie, rzekłbyś, dzikie zwierze w klatce. Wskoczył do wody i więcej go nie widziałem. Całe szczęście. Nie był to dobry człowiek. Zło od niego było czuć, nawet z daleka... - karczmarz wzdrygnął się na samą myśl.

//Niko

- No nadzy. Tak mówią. Bez zbroi, bez oręża. Mówię, bujdy! ÂŚmiech bierze, ale tak mówią świadkowie. Co ja mam teraz zacząć młynarzy wyłapywać co nocną porą po łące nago latają? Toż to się kupy nie trzyma. A co do ciał. Ludzie znikali i w mieście i po wsiach i w lesie. Ale znajdowaliśmy ciała w ustronnych miejscach. W lesie głownie, kilka pośród pól. Kilka przypadków było wręcz prowokacyjnych. Zwłoki rozwieszane na hakach. Ale zawsze były obdzierane ze skóry i włosów. Potem wybebeszane... Nasi lekarze oraz wampirzyca Setmre uważają, że to rany zadane pazurami, szponami. Ale takimi bardziej ludzkimi paznokciami. Mówię sekta!

Offline Mogul

• Weteran
  • Bu!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #67 dnia: 26 Styczeń 2011, 22:24:04 »
- Od tak sobie do wody skoczył? hmm... podejrzane... - minęła dłuższa chwila, chłopak zastanawiał się. Po chwili na coś wpadł. - Karczmarzu, powiedz mi jak do kanałów się dostać...

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #68 dnia: 26 Styczeń 2011, 23:41:59 »
- Kanały? Te pod miastem? Są zamknięte od wieków, a włazy w bruku zamurowano. Zresztą nie znając terenu to czysta śmierć tam iść. Ale i tak tam nie wejdziesz. Są tylko dwa wejścia: u zarządcy, który Cię nie przyjmie i w Kaplicy, która ma zakaz otwierania kanałów. Więc... Hm... Dawniej jeszcze było wejście w porcie, przy murze prawie że we wodzie. Magazyny tam były. Ale teraz, nie wiem...

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #69 dnia: 26 Styczeń 2011, 23:42:32 »
- Tak. Popieprzona sprawa. Ale skoro Ci mordercy byli bez zbroi i ubrań, co to ich widziano, a na ciałach ofiar były rany po właśnie takich ludzkich pazurach, to to się kupy trzyma. Przynajmniej. No nic, mój czas nastał, niedługo księżyc wyjdzie. - powiedział i rozprostował nogi.
- Pora wyruszyć na patrol. A nuż coś się napołęta.

Offline Mogul

• Weteran
  • Bu!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #70 dnia: 26 Styczeń 2011, 23:51:30 »
- Dzięki Ci. Masz tu pięć monet, teraz musze iść, może jeszcze tutaj wpadne...   i wyszedł. Stał przed karczmą zastanawiając się czy iść w port czy pod ratusz...

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #71 dnia: 27 Styczeń 2011, 16:17:06 »
//Nikolai

- Powodzenia! Ale nie wychodź za miasto. A już na pewno... nie wchodź do lasu.

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #72 dnia: 28 Styczeń 2011, 00:08:43 »
- Nie bój nic... - odpowiedział Wampir i suszył w miasto. ÂŁyknął trochę krwi z flakonu który zwykle miał pod pazuchą i postarał się aby jego zmysły wyostrzyły się. Nie chciał niczego przeoczyć. Zaczął iść w stronę bramy, z której można najszybciej dojść do lasu...

Offline Mogul

• Weteran
  • Bu!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #73 dnia: 28 Styczeń 2011, 08:10:27 »
Chłopak skierował swe kroki do portu... Stanął na krawędzi i rozejrzał się...

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #74 dnia: 28 Styczeń 2011, 22:41:35 »
//Nikolai

Po drodze napotykasz kilka mniejszych oddziałów Milicji Obywatelskiej, po 4 osoby oraz jeden mały oddzialik, 10 osób. Noc była gwieździsta, wszystko było widać jak na dłoni. Docierasz do bram miasta...

//Ocian

Morze błyszczy światłem odbitym z nieba. Gdzieś daleko dostrzegasz zarys mlecznej wstęgi - mgły, która otoczyła wyspę. Statki mozolnie unoszą się i opadają w porcie. Cisza, szum fal, zapach morza...

Offline Mogul

• Weteran
  • Bu!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #75 dnia: 28 Styczeń 2011, 22:50:47 »
Chłopak zbliżył się do muru przy porcie i rozejrzał się. Chciał sprawdzić czy musi zanurzyć się w wodzie by znaleźć wejście...

Offline Elrond Ñoldor

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #76 dnia: 28 Styczeń 2011, 23:04:22 »
Nikolai postanowił dotrzeć do lasku. Postać w nim kilkanaście minut... Jak pomyślał tak i zrobił. Poprawił tylko miecz na plecach...

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #77 dnia: 29 Styczeń 2011, 10:58:51 »
//Ocian

Woda jest przejrzysta, widać w niej kamienie, stare kotwice, przegniłe drewniane belki i mnóstwo małych muszli małż. W wodzie, 3 metry poniżej tafli, mieni się jasnością gładko ciosany kamień, tworzący mały chodniczek. Chodniczek? Chodniczek, który zmierza ku jasności, ku migoczącym gdzieś pod portem ogniem.

//Nikolai

W lesie panuje zwyczajna atmosfera. Wieje delikatny wiatr, szumią drzewa, wyją wilki i ćwierkotają ptaki. Silnie pachnie czeremcha i czarny bez. Sosny rozsiewają zapach żywicy, a dzikie róże dostarczają delikatnej woni słodkości.
Nagle ptaki zerwały się z krzykiem. Wilki ucichły. Rzekłbyś, nawet wiatr przestał szumieć miedzy listowiem, kiedy dziesięć metrów obok Wampira przebiegł rozmazany biały kształt. Przebiegł szybko... A biegł w stronę miasta.

Offline Mogul

• Weteran
  • Bu!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #78 dnia: 29 Styczeń 2011, 13:49:35 »
Zaintrygowany tym dziwem chłopak postanowił zanurzyć się. Rozejrzał się, po czym stwierdził że nie będzie się rozbierał. Zanurzył się. Woda o tej porze była lodowata lecz na wampirze nie robiło to większego znaczenia. Ocian dotknął chodniczka i skierował się na jego koniec. Do źródła ognia...

Offline Gunses

• Arystokrata
  • jak z debilem.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #79 dnia: 29 Styczeń 2011, 14:52:40 »
//Ocian

Chodniczek prowadzi do muru przystani, na której stałeś. ÂŚwiatło dobiega zza starych i zardzewiałych drzwi przez otwór, w którym dawniej były szyby. Nie dostrzegasz klamki, więc łapiesz za drzwi i otwierasz je. Wnętrze stanowią schody prowadzące lekko w górę. Zauważasz, że u szczytu schodów jest tafla wody, a nad nią powietrze. Dalszy korytarz będzie zalany tylko w nikłym stopniu (do kolan mniej więcej)

//Studniówki nadszedł czas. Dziś i jutro pewnie mnie nie będzie.

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #79 dnia: 29 Styczeń 2011, 14:52:40 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 
anything