- Hmm... Ciekawe skojarzenia Elrondzie. Miejmy nadzieję, że równie trafne - to powiedziawszy Gunses podszedł do ściany. Ze swoją wampirzą pamięcią, nie było konieczne pytać Elfa powtórnie. Wtłoczył więc Gunses kamienie pierwszej propozycji, a były to kolejno: lupa, stopy i zamek. Wampir zaczekał chwilę, lecz kamienie powróciły do swych dawnych pozycji. Wampir podszedł wtóry raz, wcisnął kamienie w kolejności: księga z datami, zniszczony zamek, lupę, ślady stóp i na końcu kamień przedstawiający koronę. Lecz i tym razem kamienie wróciły na swoje miejsce. Wampir trzeci raz podszedł do ściany. Wcisnął przyciski w kolejności, jaką podał za trzecim razem Elrond, a było to: księga z datami, kamień przedstawiający oczy, usta i uszy zakryte dłońmi, stare zniszczone ruiny zamku, lupę, ślady i ostatni z koroną. I tym razem kamienie wróciły na miejsce.
- O... - zdołał wykrztusić z siebie Gunses. Teorie Elfa wydawały mu się logiczne. Jednak nie były jak na razie rozwiązaniem - Zastanówmy się... - rzekł Gunses - nad znaczeniem każdego ze znaku. Księga i daty... Jak dla mnie jest to oznaka historii. Wiem wiem, historie można również przekazywać pieśnią, obrazem, rzeźbą czy nawet słownie. Ale jak inaczej określić księgę zapisaną minionymi wiekami jak nie odpowiednikiem historii... A lupa... Może oznaczać nie tylko sam przedmiot czy jego posiadacza. Może to być oznaką poszukiwań. Dążenia do celu, poszukiwań tego celu. Hmm... Trzeci kamień przedstawiający zakryte oczy, zamknięte uszy i zatknięte uszy... Ktoś nie chce widzieć i słyszeć pewnych rzeczy. Pewnych tajemnic. Nie chce mówić o pewnych sekretach. Ten kamień to odpowiednik jak dla mnie sekretów, tajemnic.
A... Kamień czwarty, ślady stóp. Może nie chodzi o stopy ludzkie... To może być odesłanie do przesłanek, do ścieżek, którymi trzeba podążać. Do śladów, za którymi trzeba iść...
Co może przestawiać zamek chylący się ku upadkowi? Stare dworzyszcze, budowlę, która jest bardzo stara i zniszczona, ruiny... Ostatni zaś kamień obrazujący koronę może stanowić symbol nie tylko władzy, ale itemu. Symbol przedmiotu, który daje moc, symbol insygnii, insygnii królewskich czy tych mających wartości tylko dla wybranych....