Autor Wątek: Offtopic  (Przeczytany 3917131 razy)

Description:

Offline Patty

• Weteran
  • Reputacja: 7093
  • Wszechwiedzy nie mam, lecz wiem różne rzeczy
    • Karta postaci

Odp: Offtopic
« Odpowiedź #5400 dnia: 14 Wrzesień 2011, 18:37:10 »
Ależ oczywiście, ja nie pisałem o żadnych klubach czy imprezach. Nawet o nich nie myślałem. Chodziło mi o jakieś ogniska czy cuś. Co do filozofii - uważam, że człowiek powinien budować światopogląd głównie na własnych przeżyciach, a nie na zdaniach innych. Co do trygonometrii i ogólnie 3/4 matematyki - cholerna racja. To samo uważam o prawie całej biologii, zdecydowanej większości chemii, połowie materiału z historii i wszystkich interpretacjach z polskiego. Myślę, że byłoby lepiej, gdyby każdy z tych przedmiotów był ograniczony, a na jego miejscu zawitałoby więcej godzin rozszerzonych. Chociaż każdy z nich w pewien sposób się przydaje - rozwijając logiczne myślenie, wyobraźnię, systematyczność w życiu czy chociażby strzępki wiedzy, które kiedyś mogą się przydać. 
Filozofia daje Ci solidne podstawy do własnych poglądów - wiesz, na czym je oprzeć i jak je uargumentować. Czasem aż żal patrzeć, gdy widzę młodego ateistę, który bełkocze coś o księżach i religii w szkole. Cóż.
Ja osobiście sądzę, że lepiej byłoby się uczyć tego, co sprawia przyjemność. Ja lubię polski, historię i filozofię - i właśnie tego chcę się uczyć, a nie poświęcać czas na naukę wspomnianej trygonometrii. Inni lubią wiedzieć, jak powstaje mocz i co to jest Rhizaria, a jakiś chemik chce wiedzieć, co to jest synteza WĂśhlera. Ja sam nie chcę poświęcać mojego czasu na naukę powyższych przedmiotów i zagadnień, gdy mogę zgłębić wiedzę na temat idealizmu niemieckiego lub etyki Kanta. Ale uczęszczam do liceum ogólnokształcącego, zatem muszę mieć jakieś tam podstawy, co w sumie rozumiem - źle się rozmawia z człowiekiem, który nie wie, kim był Chlodwig I lub Urban II.

Offline Gordian Morii

• Weteran
  • Reputacja: 10161
  • Nothing is true...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5401 dnia: 14 Wrzesień 2011, 18:42:59 »
A ja powiem Ci Nif tak. Warto wiedzieć więcej.
Zamykanie się w ściśle określonym obszarze zainteresowań jest o tyle niebezpieczne, że czasami może zdarzyć się, że np. wylądujesz na spotkaniu kulturalnym wśród samych ścisłowców, którzy od tematyki filozofii stronią, ale lubią przypuśćmy broń palną z okresu II wojny. I wtedy się okaże, że Ty historyk i filozof pieprzniesz jakąś gafę o prochu czy czymś tam, bo się nie interesujesz fizyką tylko historią i chuj!

Oczywiście to jest taki głupi przykład na szybko wymyślony. Ale wg mnie. Warto jest wiedzieć chociaż trochę na każdy temat, być takim człowiekiem renesansu. Tu niby pisarz i filozof, ale jak trzeba to i działo zmajstruje a nawet poród odbierze;]

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #5401 dnia: 14 Wrzesień 2011, 18:42:59 »

Offline Patty

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5402 dnia: 14 Wrzesień 2011, 18:48:04 »
A ja powiem Ci Nif tak. Warto wiedzieć więcej.
Zamykanie się w ściśle określonym obszarze zainteresowań jest o tyle niebezpieczne, że czasami może zdarzyć się, że np. wylądujesz na spotkaniu kulturalnym wśród samych ścisłowców, którzy od tematyki filozofii stronią, ale lubią przypuśćmy broń palną z okresu II wojny. I wtedy się okaże, że Ty historyk i filozof pieprzniesz jakąś gafę o prochu czy czymś tam, bo się nie interesujesz fizyką tylko historią i chuj!

Oczywiście to jest taki głupi przykład na szybko wymyślony. Ale wg mnie. Warto jest wiedzieć chociaż trochę na każdy temat, być takim człowiekiem renesansu. Tu niby pisarz i filozof, ale jak trzeba to i działo zmajstruje a nawet poród odbierze;]
Wiesz, ja może tak piszę, ale generalnie posiadam jakąś tam ogólną wiedzę z większości dziedzin nauki. Wiem, jak działa działo prochowe, ale z drugiej strony nie powiem Ci dokładnych parametrów technicznych i wymaganej wiedzy puszkarza, który ma obsłużyć tę armatę. Nie posiadam jedynie wiedzy z takich dziedzin, jak fizyka kwantowa, nanotechnologia, mechatronika... Ogółem, to z mocno wyspecjalizowanych dziedzin nauki.
Mi raczej szło o to, że ja nie mam ochoty uczyć się o tej wspomnianej produkcji moczu - wiem, że powstaje w nerkach i tyle mi wystarczy, nie muszę wiedzieć, z czego składa się mocz ostateczny ani co to jest resorpcja i sekrecja. Sorry bardzo, mam to w dupie. Mam podstawy, ale chcę się uczyć więcej z historii. Nie chemii.

Offline Anv

• Weteran
  • Reputacja: 4143
  • I am Iron man.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5403 dnia: 14 Wrzesień 2011, 19:15:26 »
Koniec kurwa. Każdy ma swoje zdanie i ma w nim ciut racji. Zawsze jeden będzie próbował przekonać drugiego do własnych twierdzeń, a takąż właśnie dyskusję można zaobserwować od kilku stron. To są zbyt poważne tematy by je prowadzić w Offtopie. Na prawdę można założyć odpowiedni topic celem dyskusji o kształceniu człowieka. Interwencja w imię celów wyższych, których tu ostatnio brakuje. Cycki!

Offline Julian

• Redakcja
  • Reputacja: 6657
  • Nie tykaj stopy!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5404 dnia: 14 Wrzesień 2011, 19:24:35 »
Cycki są fajne.

Offline Isentor

• Wielki Lord Elekt
  • Reputacja: 27957
  • Zbyt pokręcony, by żyć. l zbyt rzadki, by umrzeć.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5405 dnia: 14 Wrzesień 2011, 19:32:09 »
Dla mnie rozmowy o filozofii przed wypiciem połówki na dwóch są nudne. Ale po alko to już inna sprawa ;] Czyli taki polski + dyskusja na temat filozofii.
Połówka na dwóch. <facepalm>

Offline Sado

• Weteran
  • Reputacja: 2172
  • So long, gay boys.
« Odpowiedź #5406 dnia: 14 Wrzesień 2011, 19:38:00 »
Połówka na dwóch. <facepalm>

Nie, Isiu. Ja tu mówię o połówce na dwóch, żeby sobie poważnie, logicznie podyskutować. Fakt, po 0,7 na głowę też można, ale wtedy to już inny poziom ;]

Offline Julian

• Redakcja
  • Nie tykaj stopy!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5407 dnia: 14 Wrzesień 2011, 19:40:50 »
Zdecydowanie wyższy.
Najlepsze rozmowy i tak są po alkoholu.

Offline Gordian Morii

• Weteran
  • Nothing is true...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5408 dnia: 14 Wrzesień 2011, 19:54:18 »
Zdecydowanie wyższy.
Najlepsze rozmowy i tak są po alkoholu.

ÂŚmiem wątpić.

Offline Izabell Ravlet

• Weteran
  • Reputacja: 4247
  • Darlecio
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5409 dnia: 14 Wrzesień 2011, 19:57:17 »
Ja nigdy nie piłem alkoholu i nie przebywałem w towarzystwie, które było pod jego wpływem. Ehhh

Offline Julian

• Redakcja
  • Nie tykaj stopy!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5410 dnia: 14 Wrzesień 2011, 20:01:23 »
ÂŚmiem wątpić.
Może po prostu źle się wyraziłem, po prostu po alkoholu są bardzo, bardzo ciekawe.

Offline Gordian Morii

• Weteran
  • Nothing is true...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5411 dnia: 14 Wrzesień 2011, 20:03:51 »
Ja nigdy nie piłem alkoholu i nie przebywałem w towarzystwie, które było pod jego wpływem. Ehhh

Lubi to! Ja również mimo swego niezbyt posuniętego ale wieku, nigdy nie byłem pijany i jakoś mi z tego powodu nie jest przykro ani wstyd. Wbrew pozorom mówienie, że bez flaszki nie ma zabawy jest super naciągane. Jeśli ktoś chce to się bawi, jeśli nie to szuka odwagi w sfermentowanym cukrze ;p

Może po prostu źle się wyraziłem, po prostu po alkoholu są bardzo, bardzo ciekawe.

Jeśli jesteś również pod wpływem. Zazwyczaj ludzie pijani pieprzą takie głupoty i tak się poniżają, że masakra. Wiem z własnego doświadczenia;]

Offline Patty

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5412 dnia: 14 Wrzesień 2011, 20:05:05 »
Jeśli jesteś również pod wpływem. Zazwyczaj ludzie pijani pieprzą takie głupoty i tak się poniżają, że masakra. Wiem z własnego doświadczenia;]
Dyskusja z pijanym to najgorszy koszmar mojego życia... A wujkowie lubią sobie chlusnąć. I weź im tłumacz, że nie mam ochoty wydymać mojej jakiejś tam krewnej :/

Offline Patty

• Weteran
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5413 dnia: 14 Wrzesień 2011, 20:07:36 »

Offline Sado

• Weteran
  • So long, gay boys.
« Odpowiedź #5414 dnia: 14 Wrzesień 2011, 20:10:14 »
Jak dla mnie trza się dystansować od wszystkiego - od nadmiernego spożywania i od niespożywania. Chociaż szczerze muszę przyznać, że bardziej irytuje mnie pseudodorosła postawa dzieciaków, którzy sądzą, że nie pijąc alkoholu, są mądrzejsi/doroślejsi od swoich rówieśników. Typowe myślenie gbura. Ja lubię sobie wypić. Zabawa to zabawa, a alkohol wyśmienicie odpręża i rozluźnia.

Offline Gordian Morii

• Weteran
  • Nothing is true...
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5415 dnia: 14 Wrzesień 2011, 20:21:45 »
Dyskusja z pijanym to najgorszy koszmar mojego życia... A wujkowie lubią sobie chlusnąć. I weź im tłumacz, że nie mam ochoty wydymać mojej jakiejś tam krewnej :/

Głównie o to mi chodzi.

Jak dla mnie trza się dystansować od wszystkiego - od nadmiernego spożywania i od niespożywania. Chociaż szczerze muszę przyznać, że bardziej irytuje mnie pseudodorosła postawa dzieciaków, którzy sądzą, że nie pijąc alkoholu, są mądrzejsi/doroślejsi od swoich rówieśników. Typowe myślenie gbura. Ja lubię sobie wypić. Zabawa to zabawa, a alkohol wyśmienicie odpręża i rozluźnia.

Widzisz tobie przeszkadza to, że ktoś nie pije, a mi całkowicie na odwrót. Picie jest dla ludzi i alkohol też, ale w Polsce 70% ludzi nie zna umiaru. Jak zacznie pić to do nieprzytomności. Zajebista zabawa obudzić się z jedną ręką w sedesie cały klejący od rzygów. Wolę być gburem.

Offline Anv

• Weteran
  • Reputacja: 4143
  • I am Iron man.
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5416 dnia: 14 Wrzesień 2011, 20:34:28 »

Tak czytam te posty Sadusia, jeden po drugim i tak się zastanawiam... czy mi rodzice ukryli gdzieś brata bliźniaka?

Offline Sado

• Weteran
  • So long, gay boys.
« Odpowiedź #5417 dnia: 14 Wrzesień 2011, 20:34:48 »
Widzisz tobie przeszkadza to, że ktoś nie pije, a mi całkowicie na odwrót. Picie jest dla ludzi i alkohol też, ale w Polsce 70% ludzi nie zna umiaru. Jak zacznie pić to do nieprzytomności. Zajebista zabawa obudzić się z jedną ręką w sedesie cały klejący od rzygów. Wolę być gburem.

ÂŹle, Gor. Nie rozumiesz mnie. Mnie denerwuje, jak ktoś się wywyższa tym, że nie pije. Nie mam nim do tego, jak ktoś nie pije. Doprowadzenie się co tydzień do nieprzytomności też fajne nie jest. Ja lubię sobie normalnie golnąć piwko, dwa, jak jestem w klubie to parę więcej, jak jest jakaś specjalna okazja, to zdarza mi się przesadzić. I choć przyjemne to nie jest, to za jakiś czas wspomina się to z uśmiechem, tak jak głupie wybicie szyby piłką czy dostanie wpierdolu kijem hokejowym ;]

Offline Julian

• Redakcja
  • Nie tykaj stopy!
    • Karta postaci

« Odpowiedź #5418 dnia: 14 Wrzesień 2011, 20:36:04 »
Najgorsze są bandy 12/13 latków/latek, które wypiły jednego Reddsa i mówią "ale się wczoraj najebałem"

Offline Sado

• Weteran
  • So long, gay boys.
« Odpowiedź #5419 dnia: 14 Wrzesień 2011, 20:39:19 »
Najgorsze są bandy 12/13 latków/latek, które wypiły jednego Reddsa i mówią "ale się wczoraj najebałem"

Nie spotkałem się z takim czymś ;/

Forum Tawerny Gothic

« Odpowiedź #5419 dnia: 14 Wrzesień 2011, 20:39:19 »

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18