Forum dyskusyjne > Dyskusje na każdy temat
Korea Północna
Isentor:
--- Cytat: Gordian w 01 Grudzień 2010, 14:28:09 ---Przecież ludzie są dużo bardziej świadomi i nie czarujmy się, że komuś dobrze żyłoby się w ustroju jaki panował np. u nas 500 lat temu.
--- Koniec cytatu ---
Ludzie nie są świadomi. Ludzie są nieświadomi i w większości przypadków głupi. Różnicy aż takiej nie ma. Dawniej okradał nas władca i szlachta. Dziś okrada nas rząd i urzędnicy. Co prawda teraz więcej łapek sięga do naszych kieszeni.
--- Cytat: Gordian w 01 Grudzień 2010, 14:28:09 ---Demokracja może nie jest idealna (jeszcze nie wymyślili dobrego systemu rządów, bo zawsze ktoś będzie poszkodowany) ale dużo bezpieczniej czuję się w Polsce teraz niż przypuszczam czułbym się w takiej Korei gdzie za stwierdzenie "Ten Mao to tak na prawdę pojebany jest." Mógłbym dostać w najlepszym wypadku strzał w plecy...
--- Koniec cytatu ---
Demokracja to stan kiedy banda idiotów wybiera tego kogo wskażą im media. Nie oszukujmy się. Wyborcy nie wybierają osób kompetentnych, osób z planem na przyszłość, osób uczciwych. Wyborcy wybierają tego kogo morda i obietnice pokazywane są na każdym kroku. Mając zerowe pojęcie o sytuacji w państwie, o programie wyborczym kandydatów bydło idzie do urn. Co w tym demokratycznego? Wybór? Nie życzę sobie by idiota decydował o przyszłości mojej ojczyzny skoro nie ma o tym zielonego pojęcia. Nie powinien mieć też do tego prawa. Zatrzymaliśmy się w miejscu. Bo nie pozwalamy wybitnym jednostkom ruszyć całym tym grajdołem naprzód. Zamiast tego pozwalamy idiotom wybierać idiotów. W dodatku idiotów z aspiracjami na nasze pieniądze.
Idea jednego władcy jest dobra. Tylko w przypadku, gdy jest on przedstawicielem państwa i działa na korzyść ojczyzny oraz narodu. Ma za sobą specjalistów i wybitnych naukowców z danych dziedzin. Nie zaś jak to jest u Koreańczyków, gdzie z dyktatora robi się boga.
Elrond Ñoldor:
Przy czym ten dyktator to skurwiel.
Szarleǰ:
--- Cytuj ---Moje "wmawianie", że w Korei mają dobrze opiera się na jakimś logicznym (jakkolwiek nie uznawanym za logiczny przez kochanego Peanuta - cmokaski Całus**) wywodzie
--- Koniec cytatu ---
Oj tam od razu. Powinieneś to potraktować jako komplement, mówiłem czysto hipotetycznie, że nawet jeśli byś nie miał racji, to znajdziesz sposób aby udowodnić (przykładowemu) idiocie, że ją masz, a on gotów uwierzyć! Do polityki się nadajesz! :D Wracając do tematu, wcale nie mówię, że jej nie masz, bo przeczytałeś pewnie trzy razy więcej ode mnie i masz trzy razy więcej ode mnie do powiedzenia w tej sprawie. Mimo wszystko - sęk w tym, że nie chcę patrzeć na sprawę w sposób, w jaki patrzą na nią koreańczycy. Na mój rozum są jak już mówiłem sto lat za murzynami i zwyczajnie nie mogą sobie zdawać sprawy z tego, że gdzieś na świecie może być tak zajebiście jak na przykład w Polsce. Chce patrzeć na sprawę przez pryzmat państw europejskich, dlatego, że jak mówiłem nie jesteśmy w średniowieczu, a w XXI wieku i wszystko poszło do przodu. Z mojej perspektywy wygląda to tak, że jako ludzie cywilizowani powinniśmy innym ludziom pomagać i dzielić się z nimi dobrami i wszelakimi udogodnieniami w życiu, tymczasem kiedy my, europejczycy, czy amerykanie opływamy wręcz w dobra i żyjemy w swego rodzaju luksusie, oni nie mają pojęcia o takim życiu i to mnie w tej sprawie denerwuje. Nie mówię Koziołku, że nie masz racji - oczywiście, że ją masz. Gdybym w Korei się urodził i wychowywał, pewnie też bym myślał, że mam tam zajebiście. Ale to tylko przez brak świadomości tego jak kraj jest zacofany. Ja, mając świadomość tego, że ludzie tam mają przejebane, chociażby z powodu braku wolności słowa, podczas kiedy ja sobie mogę bezkarnie wyjść na ulicę i udrzeć się, że pierdole cały rząd, to mordowanie za coś takiego ludzi w Korei jest dla mnie co najmniej niezrozumiałe.
Elrond Ñoldor:
Dokładnie tak myślę jak Orzech. Więc "nasza" zbrojna interwencja na ten kraj jest jak najbardziej wskazana. Gdyby żyli w odizolowaniu komplenym za 100 metrowym murem to było by mi ich żal to wszystko. Jednak, gdy straszą wojną, twierdząc że ją rozpętają jeśli nie otrzymają pomocy gospodarczej to się pytam kurwa o co tu chodzi? O.o
Elrond Ñoldor:
Kim dead [']
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej